preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula

Login

Iz povijesti škole...

Pano ispred knjižnice; zima 2019./2020.

(pogledaj album starih fotografija)

Kad zvoni?

Kad vozi bus?

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

 

Koliko vremena dnevno provodim za računalom?
 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 5. 2010.

Ukupno: 2281464
Ovaj mjesec: 1736
Ovaj tjedan: 1012
Danas: 2
Javite nam se!

Imate sliku, komentar, kritiku, pohvalu... Sudjelujte u stvaranju stranica, javite se!

claudia.tarle@gmail.com

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Veselimo se ponovnom susretu i povratku u školske klupe!
Autor: Claudia Tarle, 21. 5. 2020.

Poštovani roditelji,

Na temelju zaključka Vlade Republike Hrvatske (od 23. travnja 2020.) otvorile su se škole za razrednu nastavu za određene skupine učenika i uz primjenu preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) od 11. svibnja 2020.

Nove upute od 20. svibnja posebno naglašavaju: „Rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštivanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole.“ Dakle, epidemiolozi su napisali da su škole sigurne za učenike i zaposlenike. 

Od ponedjeljka 25. svibnja 2020. svi roditelji mogu poslati učenike razredne nastave u školu. 

Nastavite čitati klikom na opširnije


Oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, mogu i naknadno uključiti dijete u nastavne grupe u školi, ali u međuvremenu moraju osigurati uvjete kod kuće za nastavu na daljinu i biti u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi.

Na upit jesu li svi učenici obvezni doći u školu mišeljenje Ministarstva je slijedeće:

Upute HZJZ-a kažu da je škola sigurna za zaposlenike i učenike uz pridržavanje navedenih mjera pa učenici razredne nastave trebaju ići u školu.Roditelji čija djeca neće ići u školu, kao i inače, trebaju opravdati izostanak s nastave. Razlozi za nedolazak u školu mogu biti objektivni, / bolest, problemi s prijevozom i sl /  te mogu biti i subjektivne okolnosti poput teško bolesne osobe u kućanstvu ili se roditelj  boji poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika.Učenici koji će ostati kod kuće imat će priliku još neko vrijeme, dok se ne obradi obvezno gradivo, sudjelovati u mješovitoj nastavi uz pomoć Škole na trećem, ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel.

Skrećemo pažnju roditeljima koji ne namjeravaju poslati svoju djecu u školu 25.svibnja da o tome pravodobno obavijeste razrednike sukladno naputcima i preporukama  Ministarstva za organizaciju rada u razrednoj nastavi i uputama o vrednovanju i ocijenjivanju u mješovitom modelu.

Organizacija nastave u školi

Iz Uputa HZJZ-a proizlaze sljedeće preporuke: 

 • Svaka odgojno-obrazovna skupina (razredni odjel, nastavna grupa) boravi u jednoj prostoriji.
 • U odgojno obrazovnoj skupini može biti između 15 i 20 djece, (što ne znači da je 20 djece maksimalan broj po skupini, već to ovisi o veličini učionice).
 • Kod većih razrednih odjela treba razmotriti mogućnost organiziranja rada u odgovarajućoj prostoriji veće površine kao i mogućnost razdvajanja djece u dvije skupine ili osnivanje nove skupine jer je neophodno omogućiti uključivanje sve djece.
 •  Školske klupe razmiču se tako da djeca sjede na što većoj udaljenosti u prostoriji (po mogućnosti razmak od približno 1,5 metra), ali opet tako da sva djeca budu uključena u odgojno-obrazovni proces.
 • Obavezno nastojati koliko god je moguće smanjiti fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom, roditeljima/starateljima druge djece i drugim djelatnicima ustanove.
 •  Boravak u blagovaonici, sportskoj dvorani, knjižnici i drugim zajedničkim prostorijama organizira se po skupinama tako da ne dolazi do miješanja različitih razrednih odjela.
 • Izbjegava se ulazak drugih osoba u prostoriju sve dok djeca borave u njoj, kao i ulazak osoba koje nisu zaposlenici škole
 •  Izvannastavne aktivnosti ne održavaju se u školama.
 •  Prvi dan nastave u školi treba započeti uputama učenicima kako se ponašati, prati ruke, održavati fizički razmak i sl.
 •  U školi se izvode svi nastavni predmeti (obavezni, izborni i fakultativni)
 •  Ne preporučuje se izvođenje nastave Tjelesne i zdravstvene kulture na zatvorenom prostoru i ne preporučuju se intenzivne tjelesne aktivnosti koje uključuju fizičke kontakte. Dakle, broj sati nastave Tjelesne i zdravstvene kulture bit će smanjen, ali svakako treba s učenicima napraviti jednostavne vježbe razgibavanja u trajanju od pet minuta.
 • Učenici u školi u prosjeku provedu 4 školska sata
 •  Nije preporučljivo da roditelji ulaze u prostor škole pa se informacije i roditeljski sastanci mogu obaviti telefonskim putem ili videopozivom.

Naglasci za roditelje

 • Rad u školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštovanje Uputa HZJZ-a smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće, odnosno ostanak kod kuće te se omogućuje uključivanje sve djece u škole.
 • Roditelji/skrbnici ne moraju dovoditi djecu u škole, ako ih dovode, ne ulaze u školsku zgradu osim u krajnjoj nuždi, već dolaze do ulaza pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 1,5 metra u odnosu na druge roditelje/skrbnike i djecu.
 • Sukladno odluci roditelja, učenici u školu dolaze sami, organiziranim prijevozom ili u pratnji roditelja, kao što bi dolazili da nema epidemije.
 • Roditelji se ne okupljaju na ulazu u školsku zgradu.
 • Roditelji/skrbnici dužni su izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u školu te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u školu, već se javljaju telefonom ravnatelju škole i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Djeca sa znakovima drugih zaraznih bolesti također ne dolaze u ustanovu.
 • Škola ne uzima izjava od roditelja radi uključivanja djeteta u ustanovu. Roditeljima treba omogućiti naknadno uključivanje djeteta u školu.
 • Roditelj/skrbnik treba se upoznati s Uputama HZJZ-a i Mzo-a u cjelini

Veselimo se ponovnom susretu i povratku u školske klupe..

S poštovanjem,

 Ravnatelj Velebit Veršić, prof. 

 1. Preporuke za organizaciju rada
 2. Upute HZJZ-a

 

Povratak na naslovnicuPriloženi dokumenti:
Dopis_ravnatelja.docx (28.00 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju