2020-04-03 17:10:44

Kako olakšati čitanje e-knjiga s ekrana?

Pokušavamo vam e-čitanje učiniti jednostavnijim i lakšim.

Ovo pitanje nije važno samo zbog nastave na daljinu, nego i svima nama kojima su ekrani neizbježni. Dobro je znati da neke stvari možemo raditi na bolji način. Pogotovo je važno u sadašnjoj situaciji u kojoj i mlađa djeca trebaju čitati e-knjige za lektiru.

E-knjige imaju svojih prednosti i mana. Mnogima je zastrašujuća i sama pomisao na njih, jer vide samo još jedan ekran, međutim e-knjiga postaje sve popularnija iz niza razloga. 

Najlošiji izbor je čitati e-knjigu s ekrana laptopa. Najbolji izbor za čitanje e-knjiga je e-čitač.

Vjerojatno ga nemate, ali svaki tablet se pretvara u e-čitač uz pomoć dobre aplikacije za čitanje (i mobitel isto, ali je mobitelu ipak manji ekran, pa je i manje dobar izbor). Predlažemo svima, ako već nemaju nešto slično (coolreader, kindle amazon...) da obvezno instaliraju aplikaciju za čitanje (potražite u Trgovina Play ili App store).

Mi smo se za školske tablete odlučili za aplikaciju ReadEra jer je besplatna, nema reklama, praktična je i koristi za sve dokumente, ne samo knjige, čita ePub, pdf, word... Osim toga, besplatno je dostupna i aplikacija Omoguru koja je kompatibilna s e-lektirama, a olakšava čitanje osobama s disleksijom. 

Što je to e-čitač? 

E-čitač je gadget uz čiju pomoć možete jednostavno čitati e-knjige.

  • Olakšava nošenje, čitava knjižnica vam sad može stati na dlan.
  • Imate zamišljene police u koje možete slagati i razvrstavati digitalne knjige, udžbenike i druge dokumente. Možete napraviti posebnu policu za lektire, posebnu policu za knjige koje tek želite pročitati, policu za projekte, police za određene predmete (ako želite, tamo će vam se slagati i dokumenti u wordu i pdf-u iz virtualne učionice to je vrlo korisno)...
  • Možete namjestiti da vas knjiga čeka točno na onoj stranici na kojoj ste stali.
  • Možete birati veličinu i boju slova, pa čak i font. Možete namjestiti da su vam slova duplo veća. Sve je to odlična vijest za one koji imaju dioptriju ili druge poteškoće u čitanju. 
  • Možete birati tamnu ili svijetlu pozadinu i način osvjetljenja, ako npr. želite čitati u mraku. Birate što vam je ugodnije za čitanje i manje umara oči.
  • Za čitanje knjiga s portala e-lektire preporučujem preuzimanje u ePub formatu. Uživat ćete u klizanju stranica, u brzom i lijepom listanju (čak se čita nešto brže).
  • Kad jednom preuzmete knjigu na uređaj, više nećete trebati internet.
  • Slobodno pitajte sve što vas zanima i još jednom ponovimo kako pronaći i preuzeti knjigu (u ePub formatu) na portalu e-lektire uz ovaj video: https://www.loom.com/s

Sretno i uživajte u čitanju na svojim novim e-čitačima! 😉

Pozdravlja vas vaša knjižničarka Claudia

povratak na naslovnicu


Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula