2020-06-05 13:21:16

Svjetski dan zaštite okoliša - 5. lipnja

Posljednjeg desetljeća svi osjećamo posljedice klimatskih promjena i utjecaja na okoliš. Ovogodišnja tema Dana zaštite okoliša je „Misli – Jedi –Štedi“. Isticanjem problematike velike količine neiskorištene i bačene hrane želi se potaknuti ljude da razmisle o utjecaju koji proizvodnja i potrošnja hrane ima na okoliš. 

Znate li da:

  1. jedno od sedmero ljudi u svijetu odlazi u krevet gladno
  2. više od 20.000 djece mlađe od pet godina umire svakoga dana od gladi
  3. za proizvodnju samo jedne litre mlijeka potrebno je 1.000 litara vode
  4. za proizvodnju jednog hamburgera potrebno je 16.000 litara vode za prehranu životinje iz čijeg se mesa on radi
  5. 25% svjetske proizvodnje hrane odvija se na nastanjenom dijelu naše planete za što se koristi 70% izvora pitke vode.
  6. proizvodnja hrane uništava 80% šumskog pokrova u svijetu te uzrokuje stvaranje i emisiju 30%stakleničkih plinova, najvećeg krivca za gubitak bioraznolikosti i promjene kvalitete zemlje za uzgoj hrane.  
  7. jedna trećina proizvedene hrane završi kao otpad!

preuzeto sa https://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/okolis-i-zdravlje/632


Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula