preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula

Login

Iz povijesti škole...

1.b s učiteljicom Milkicom Jurjević na terenskoj nastavi u Lumbardi, 2013.godine

(pogledaj album starih fotografija)

Kad zvoni?

Kad vozi bus?

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

 

Koliko vremena dnevno provodim za računalom?
 

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 5. 2010.

Ukupno: 2354269
Ovaj mjesec: 3705
Ovaj tjedan: 1687
Danas: 71
 

Javite nam se!

Imate sliku, komentar, kritiku, pohvalu... Sudjelujte u stvaranju stranica, javite se!

claudia.tarle@gmail.com

Školska knjižnica

Claudia Tarle, stručna suradnica knjižničarka, kontakt knjižnica / uredništvo web stranica claudia.tarle@gmail.com

Vijesti iz knjižnice
Kako olakšati čitanje e-knjiga s ekrana?
Claudia Tarle / datum: 3. 4. 2020. 17:10

Pokušavamo vam e-čitanje učiniti jednostavnijim i lakšim.

Ovo pitanje nije važno samo zbog nastave na daljinu, nego i svima nama kojima su ekrani neizbježni. Dobro je znati da neke stvari možemo raditi na bolji način. Pogotovo je važno u sadašnjoj situaciji u kojoj i mlađa djeca trebaju čitati e-knjige za lektiru.

E-knjige imaju svojih prednosti i mana. Mnogima je zastrašujuća i sama pomisao na njih, jer vide samo još jedan ekran, međutim e-knjiga postaje sve popularnija iz niza razloga. 

Najlošiji izbor je čitati e-knjigu s ekrana laptopa. Najbolji izbor za čitanje e-knjiga je e-čitač.

Vjerojatno ga nemate, ali svaki tablet se pretvara u e-čitač uz pomoć dobre aplikacije za čitanje (i mobitel isto, ali je mobitelu ipak manji ekran, pa je i manje dobar izbor). Predlažemo svima, ako već nemaju nešto slično (coolreader, kindle amazon...) da obvezno instaliraju aplikaciju za čitanje (potražite u Trgovina Play ili App store).

Mi smo se za školske tablete odlučili za aplikaciju ReadEra jer je besplatna, nema reklama, praktična je i koristi za sve dokumente, ne samo knjige, čita ePub, pdf, word... Osim toga, besplatno je dostupna i aplikacija Omoguru koja je kompatibilna s e-lektirama, a olakšava čitanje osobama s disleksijom. 

Što je to e-čitač? 

E-čitač je gadget uz čiju pomoć možete jednostavno čitati e-knjige.

 • Olakšava nošenje, čitava knjižnica vam sad može stati na dlan.
 • Imate zamišljene police u koje možete slagati i razvrstavati digitalne knjige, udžbenike i druge dokumente. Možete napraviti posebnu policu za lektire, posebnu policu za knjige koje tek želite pročitati, policu za projekte, police za određene predmete (ako želite, tamo će vam se slagati i dokumenti u wordu i pdf-u iz virtualne učionice to je vrlo korisno)...
 • Možete namjestiti da vas knjiga čeka točno na onoj stranici na kojoj ste stali.
 • Možete birati veličinu i boju slova, pa čak i font. Možete namjestiti da su vam slova duplo veća. Sve je to odlična vijest za one koji imaju dioptriju ili druge poteškoće u čitanju. 
 • Možete birati tamnu ili svijetlu pozadinu i način osvjetljenja, ako npr. želite čitati u mraku. Birate što vam je ugodnije za čitanje i manje umara oči.
 • Za čitanje knjiga s portala e-lektire preporučujem preuzimanje u ePub formatu. Uživat ćete u klizanju stranica, u brzom i lijepom listanju (čak se čita nešto brže).
 • Kad jednom preuzmete knjigu na uređaj, više nećete trebati internet.
 • Slobodno pitajte sve što vas zanima i još jednom ponovimo kako pronaći i preuzeti knjigu (u ePub formatu) na portalu e-lektire uz ovaj video: https://www.loom.com/s

Sretno i uživajte u čitanju na svojim novim e-čitačima! 😉

Pozdravlja vas vaša knjižničarka Claudia


[OPŠIRNIJE]Dobrodošli u virtualnu knjižnicu za razrednu nastavu
Claudia Tarle / datum: 24. 3. 2020. 17:37

Navratite svaki dan, svaki dan ćete na zamišljenim policama pronaći nešto novo za učenje, čitanje i zabavu. (klikni!)

Made with Padlet

[OPŠIRNIJE]Dobrodošli u virtualnu knjižnicu za predmetnu nastavu
Claudia Tarle / datum: 20. 5. 2020. 03:20

Made with Padlet

[OPŠIRNIJE]Pitanja i odgovori vezani uz aplikacije za čitanje
Claudia Tarle / datum: 2. 4. 2020. 08:39

E-čitanje je budućnost naše djece i zato je dobro da ih učimo čitati e-knjige na ispravan način. Tiskane knjige neće nestati, ne trebamo za to brinuti, ali moramo znati da je dobro pogođena aplikacija jednako važna za čitanje e-knjige, kao što je tiskanoj knjizi važna njena naslovnica, izgled i oprema. I jedno i drugo nas može odbiti ili zainteresirati za čitanje.

Veće e-knjige su predviđene za čitanje na e-čitačima (kindle i sl.) ili tabletima s instaliranom aplikacijom za čitanje. Ostali načini dugoročno nisu baš prihvatljivi (ekran računala,  printanje u pdf-u i slične vratolomije najviše umaraju oči, dok se mobitelom s aplikacijom možemo poslužiti za čitanje kraćih priča).

Brza rješenja koja služe tek tako, da se obavi zadatak i obradi sadržaj, nisu mudar pristup čitanju i ne doprinose poticanju čitanja iz užitka. 

Omoguru Reader je aplikacija koja olakšava čitanje, posebno osobama koje imaju  disleksiju. Možete je istražiti i vidjeti kako izgleda na ovom linku. Mnogima je već poznat Omo font. 

Namijenjena je prvenstveno osobama s disleksijom, ali može učiniti čitanje ugodnim i drugim kategorijama korisnika (dioptrija, smetnje koncentracije i sl.). Preporučamo isprobati svima, nekome će se više svidjeti, nekome manje.

Koristi se za čitanje na e-čitačima, tabletima i naravno, na mobitelima, sve su to uređaji koji rade na Android i iOS platformama. Ova aplikacija nije  predviđena za korištenje na računalima (mzo u budućnosti planira nabavu školskih tableta za sve učenike).

 • Trenutno je aplikacija Omoguru besplatna, i ne samo to, od 31. ožujka aplikacija sadržava i daje na korištenje cijelu knjižnicu portala e-lektire - potpuno besplatno. Hoće li to potrajati i nakon sezone Korona virusa, za sad nemamo informaciju, ali ako se počne naplaćivati bit ćete obaviješteni o tome. 
 • Iako su e-lektire na Omoguru besplatne, ostale e-knjige koje imate na svome uređaju NE možete čitati uz pomoć ove aplikacije. Ako biste to ipak željeli, aplikacija će vam ponuditi plaćanje (oko 38 kn mjesečno ili povoljnija godišnja članarina).
 • Važna informacija: ako na svome uređaju već imate instalirane druge aplikacije za čitanje, ostavite ih, aplikacije za čitanje jedna drugoj ne smetaju, možete ih imati više. 
 • Upravo zato što Omoguru ne dozvoljava čitanje izvan aplikacije, slobodno uz nju instalirajte i neku drugu.  Preporučamo besplatnu aplikaciju ReadEra. U njoj zaista možete uživati u čitanju, možete namjestiti veličinu i boju slova, a posebno je lijep doživljaj čitanja knjiga koje preuzmete u ePub formatu (taj format vam nude e-lektire, odlučite se za njega, ne za pdf).
 • Aplikacija ReadEra je jednostavna  za početnike, sama će se otvoriti i uz pomoć nje možete osim knjiga ugodno čitati sve što imate u svom tabletu ( i mobitelu, posebno je praktična ako vam se nakupilo raznih dokumenata - čita wordu i pdf).
 • U svijet aplikacija za čitanje treba krenuti istraživački, kao što se ulazi u svijet slikovnica. Isprobavajte, slobodno instalirajte i deinstalirajte, poigravajte se postavkama i namjestite ih prema svojim potrebama. Savjetujem da se na početku pažnja više usmjerava na način i oblik čitanja, nego na sam sadržaj e-knjige. Treba birati zabavne, kratke i lako razumljive knjige, povećati slova, staviti animaciju listanja, nikako ne započinjati pustolovinu e-čitanja s knjigama koje su zahtjevne i teške i u "običnom" papirnatom obliku... 
 • E-čitanje može biti izvrstan poticaj za čitanje knjiga na stranim jezicima, npr. preko Kindle Raeder i sl. aplikacija dostupno je puno slikovnica na engleskom i to potpuno besplatno.
 • Ne zaboravite da dobro izbalansirano e-čitanje može biti vrlo ugodno za oči i ne mora biti "još samo jedan naporni ekran"...
 • Imate li bio kakvih pitanja ili dvojbi oko ovih ili drugih aplikacija za čitanje, slobodno mi pošaljite poruku u Yammer ili se javite na claudia.tarle@gmail.com

Tu smo da vam čitanje učinimo ugodnim!

Claudia Tarle, stručna suradnica knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Što čitate ovih dana?
Claudia Tarle / datum: 12. 11. 2021. 08:35

Birajte s LISTE DOBRIH KNJIGA objavljenih u 2020. god.


[OPŠIRNIJE]Želiš znati? Želiš osjećati? Čitaj!
Claudia Tarle / datum: 26. 10. 2021. 23:19


[OPŠIRNIJE]Približava nam se Mjesec hrvatske knjige 2021.
Claudia Tarle / datum: 13. 10. 2021. 08:40

Mjesec hrvatske knjige ove se godine održava od 15. listopada do 15. studenog u okviru Godine čitanja, a u fokus manifestacije stavljeni su hrvatski autori, odnosno hrvatska knjiga. Tema glasi “Hrvatski autori u Godini čitanja”, a moto “Ajmo hrvati se s knjigom”!

Program gradske knjižnice Ivan Vidali https://gk-korcula.hr/

Riječ hrvati ima dvostruku konotaciju – asocira na hrvatsku književnost i na šaljiv način daje poticaj pojedincima da se uhvate ukoštac s knjigom i čitanjem, ukazujući na važnost čitanja i afirmacije hrvatske književnosti. https://www.mhk.hr/


[OPŠIRNIJE]Od srca hvala!
Claudia Tarle / datum: 1. 10. 2021. 08:41

Ovo smo blago dobili na poklon od Grada Korčule i gradonačelnice Nike Silić Maroević. Uživali smo birati čak 80 krasnih naslova za školsku knjižnicu. Od srca hvala!


[OPŠIRNIJE]KFK u Lumbardi
Claudia Tarle / datum: 26. 9. 2021. 12:08

Danas je u Lumbardi, na terasi ispred restorana Maestral, održan posljednji književni susret u okviru programa Korčulanskog festivala književnosti za djecu.


[OPŠIRNIJE]KFK u Račišću
Claudia Tarle / datum: 26. 9. 2021. 12:03

Peti dan Korčulanskog festivala književnosti proveli smo u društvu učenika trećeg i četvrtog razreda Područne škole Račišće gdje je gostovala književnica za djecu Ana Đokić Pongrašić i predstavila slikovnicu „Kibibi i kaktusss“.


[OPŠIRNIJE]Pogodi!
Claudia Tarle / datum: 23. 9. 2021. 13:40


[OPŠIRNIJE]Otvoren Korčulanski festival književnosti
Claudia Tarle / datum: 20. 9. 2021. 23:19
Gradska knjižnica Ivan Vidali * Danas, 20. rujna, s početkom u 10 sati, u Gradskom parku svečano smo otvorili Korčulanski festival književnost za djecu! 🎈🎊 Nakon otvorenja Korčulanskog festivala književnosti, održan je prema planiranom programu prvi književni susret za učenike OŠ Petra Kanavelića u Korčuli. U Račišću se vidimo u petak, a u Lumbardi u subotu!


[OPŠIRNIJE]Ne zaboravite vratiti knjige u knjižnicu!
Claudia Tarle / datum: 11. 6. 2021. 09:19

Osim knjiga za koje znate, možda negdje u svojoj sobi, na polici, ili ispod kreveta, ili kod bake... imate i knjigu na koju ste zaboravili, za koju je zadužen netko drugi.

Pregledajte police i spasite nekoga od neprilike!

Naime, često se događalo da ste jedni drugima međusobno posuđivali (posuđene) knjige. Ako niste sigurni, potražite na njima pečat školske knjižnice.

Odložite knjige u kutiju ispred knjižnice. Izgubljene i uništene knjige se nadoknađuju. Ljetnu posudbu možete napraviti tek kad sve vratite. Za sva pitanja stojim vam na raspolaganju u Teamsima.


[OPŠIRNIJE]Uživali smo na književnom susretu s Orianne Lallemand
Claudia Tarle / datum: 9. 6. 2021. 10:02

Uživali smo na književnom susretu s francuskom spisateljicom Orianne Lallemand koja je u Korčulu stigla na poziv korčulanske knjižare Kutak knjiga i Francuskog instituta iz Zagreba. Nakon Korčule putuje u Split i Zagreb gdje vlada veliki interes za Vuka, sva su mjesta, uz najavu, već davno "rasprodana".

Orianne Lallemand je književna mama slavne serije slikovnica o neobičnom Vuku koji nije zločest i ima iste probleme i interese kao sva mala djeca.

Bio je pravi užitak slušati Orianne kako priča priču i razgovara s djecom na ugodnom i djeci neobičnom jeziku, a djeca su uz odličnu pomoć simultane prevoditeljice Stanke Amadeo super reagirala.

Nakon susreta književnica je u parku ispred knjižare potpisivala knjige, a zatim se družila i s odraslima kojima su u fokusu zanimanja djeca i slikovnice kao didaktičko sredstvo. Bilo je zanimljivo i ugodno, pozdravili su nas naša gradonačelnica i francuski ataše od kojega smo saznali da je cilj ove avanture približavanje francuskog jezika najmlađima. 

Sigurna sam da će im ovaj dvojezični književni susret sa „živim, živcatim piscem“ ostati u dugom i lijepom sjećanju. Još jedna priča za kraj.


[OPŠIRNIJE]To je Vuk!
Claudia Tarle / datum: 6. 6. 2021. 16:26

Pripremamo se za književni susret čitajući priče o Vuku i njegovim doživljajima...


[OPŠIRNIJE]Ima li vaše dijete, dok uči ili piše zadaću, kraj sebe mobitel?
Claudia Tarle / datum: 22. 5. 2021. 15:15

Ima li vaše dijete, dok uči ili piše zadaću, kraj sebe mobitel i usput se dopisuje s prijateljima i provjerava novosti na društvenim mrežama, uvjereno kako je odlično u multitaskingu i da ga to ništa ne smeta u učenju?

Krivo! Stručnjaci tvrde da ovakvo korištenje mobitela ozbiljno ometa koncentraciju i smanjuje produktivnost.

U nedavnom istraživanju o utjecaju mobitela na kognitivne sposobnosti, studenti koji su ostavili svoje mobitele u drugoj prostoriji su puno bolje prošli na kognitivnim testovima od onih koji su mobitele imali na stolu ili u torbi, iako ih nisu koristili ni jedni ni drugi.

Saznanje da je mobitel blizu, onemogućava potpunu posvećenost učenju. To znači da se ometanje događa na nesvjesnoj razini.

Čak i kad izvrše zadatak, zbog multitaskinga će razmišljati površnije, neće se udubiti i trebat će im više vremena.

I odraslima je, dok rade, teško zanemariti poruke, a posebno notifikacije koje nas obavještavaju čim netko reagira na našu objavu. Mnoštvo je razloga zašto je to djeci i mladima još puno teže.

Zato unaprijed dogovorite s djetetom pisanje zadaće bez uređaja.

Najbolje je mobitel u dogovoreno vrijeme ostaviti u drugoj prostoriji (nema nikakve koristi od stišavanja zvuka), ali svakako možete isplanirati kratke pauze za provjeriti društvene mreže ili poruke, ali tako da dijete ustane od stola na kojem piše zadaću, a ne da donosi mobitel za svoj radni stol.


[OPŠIRNIJE]Danas je 18. svibnja - Međunarodni dan muzeja
Claudia Tarle / datum: 18. 5. 2021. 14:17

Pandemija nam je uskratila putovanja, ali nam je ovo novo digitalno doba omogućilo da iz udobnosti našeg doma, preko računala ili pametnog telefona, skoknemo do svih onih muzeja koje možda nikad, u svome "pravome" životu, nećemo moći posjetiti.

Povodom Međunarodnog dana muzeja donosimo Vam niz virtualnih šetnji po najboljim svjetskim muzejima, služeći se Googleovom platformom Arts & Culture. Kliknite na sliku, izaberite i uživajte!


[OPŠIRNIJE]Natječaj za dječje literarne radove
Claudia Tarle / datum: 5. 5. 2021. 12:13

Prijavite svoje pjesme ili kratke priče na natječaj "Knjiga nije hrana, ali je poslastica" i osvojite vrijedne nagrade.

Natječaj je namijenjen djeci od osam do šesnaest godina, a radovi se svrstavaju u tri dobne kategorije,

Imate još vremena za pisanje, cijelo ljeto je pred vama, natječaj je otvoren do 1. listopada.

Više informacija na linku.


[OPŠIRNIJE]Znate li tko su influenceri?
Claudia Tarle / datum: 3. 5. 2021. 15:43

Influenceri na društvenim mrežama iznimno su popularni među djecom i mladima, a njhov pozitivan ili negativan utjecaj otvara brojna pitanja. Odrasli o cijelom tom svijetu ne znaju gotovo ništa.

Pred vama je vrlo koristan priručnik koji se bavi temom influencera na društvenim mrežama. Namijenjen je prvenstveno educiranju nastavnika i roditelja, a zatim kao poticaj za razgovor s djecom i održavanje radionica.

Link za preuzimanje: “Influenceri i njihova uloga u životima djece i mladih“,

Radionice koje su namijenjene djeci od 13 do 18 godina su označene tako jer većina društvenih mreža propisuje da djeca mlađa od 13 godina ne mogu otvoriti profile na tim mrežama. Međutim, dobro znamo da danas i mnoga mlađa djeca pristupaju društvenim mrežama navodeći da su stariji nego što jesu, pa i o tome treba voditi računa i ne zatvarati oči, već razgovarati i s mlađima od 13 godina!


[OPŠIRNIJE]Ako čitaš 20 minuta svaki dan...
Claudia Tarle / datum: 30. 4. 2021. 13:38


[OPŠIRNIJE]Radio Garden
Claudia Tarle / datum: 29. 4. 2021. 12:19

Slušajte radio i uživajte, Radio Garden vam nudi sve svjetske radio stanice na jednom mjestu! Počnite od Korčule, zavrtite globus i slušajte radio stanice iz cijeloga svijeta!


[OPŠIRNIJE]Kako se prijaviti na e-lektire i poslušati zvučnu knjigu?
Claudia Tarle / datum: 17. 3. 2021. 18:07

Mali sažetak za sve koji žele poslušati Poštarsku bajku Karela Čapeka ili istražiti koji se sve naslovi mogu poslušati na portalu e-lektire.

Portal je nedavno promijenio izgled i još je jednostavniji za korištenje. 

Nakon što otvorite stranicu e-lektire prijavit ćete se klikom na riječ prijava u gornjem desnom uglu ekrana (nemojte registracija). 

Prijavit ćete se svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom (istim kojim se koristite za e-dnevnik).

Tek kad ste prijavljeni (znate da ste prijavljeni jer vam u gornjem desnom uglu umjesto prijava piše odjava) možete jednostavno pretraživati naslove i druge sadržaje koristeći vodoravnu traku izbornika u gornjem dijelu ekrana: nudi vam se pretraživanje po autoru i po djelima, a u izborniku multimedija čekaju vas zvučne ili audio knjige.

Klikom na audio knjige otvara se izbornik u kojem su abecednim redom složene sve zvučne knjige. Potražite naslov koji vas zanima, kliknite i uživajte u slušanju.


[OPŠIRNIJE]2021. godina proglašena Godinom čitanja u Hrvatskoj
Claudia Tarle / datum: 13. 1. 2021. 12:03

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja.

Zašto nam je čitanje važno? Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju.

Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanje, ali jednako tako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.

Upravo zato je 2021. godina pravi trenutak za proglašavanje Godine čitanja u kojoj će cijela Hrvatska čitati zajedno.

Jednako kao što čitanje doprinosi razvoju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja. U tom smislu Nacionalna strategija poticanja čitanja Vlade Republike Hrvatske promiče čitanje kao osobitu društvenu vrijednost.


Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

Sa stranica Ministarstva kulture i medija


[OPŠIRNIJE]Besplatni alati sa @skole.hr korisničkim računom
Claudia Tarle / datum: 30. 8. 2020. 23:17

Na ovoj ćete stranici pronaći pregled rješenja i dostupnih usluga za one koji se služe @skole.hr korisničkim računom, te usporedbu alata za organizaciju i provođenje nastave.Sve usluge i alati su besplatni za korištenje.


[OPŠIRNIJE]Putovanje u ne baš tako davnu prošlost...
Claudia Tarle / datum: 6. 5. 2020. 09:48

Objava iz studenog 2016. stara samo četiri (nepune) godine, a toliko toga se promijenilo... Tadašnji četvrtaši, današnji sedmaši, u školskoj se knjižnici zabavljaju (i ponavljaju) uz kviz na temu Družba Pere Kvržice, bez digitalnih alata, bez aplikacija.

Alati su bili papiri u bojama timova. U originalnoj objavi piše:

U petak su učenici 4.a razreda s učiteljicom Lanom Borovinom (pozdrav učiteljici Ankici), prihvatili knjižničarkin izazov i u školskoj knjižnici odigrali kviz na temu pročitane knjige Družba Pere Kvržice književnika  Mate Lovraka. Za veliku čokoladu su se borile četiri ekipe: Narančasti, Žuti, Plavi i Zeleni. Bilo je napeto pa se često ulagao i prigovor. Žuti su izborili pobjedu, a kapetan Mario je u stilu Pera Kvržice obećao kako će čokoladu podijeliti sa svima. Upravo dok su davali izjave o održanom kvizu za Radio Korčulu, zvonila je uzbuna! To je bio taj petak...

Na sreću, radilo se o vježbi zaštite i spašavanja, a četvrtašima se toliko svidio Kvržica da su s učiteljicom Lanom osmislili predstavu!

Naše su stranice poput malog vremeplova, a svi mi, sudionici prve škole na daljinu u Hrvatskoj ikad, na neki način pišemo povijest...

Za još fotografija klikni na opširnije!


[OPŠIRNIJE]Istraživanje o čitanju
Claudia Tarle / datum: 25. 4. 2020. 10:50

Čitanje je užitak. Ponekad je i obveza. Najbolje je kad se poklopi!

Naivni se stalno tuže, pametni se s knjigom druže! #noćknjige 


[OPŠIRNIJE]Puzzle uz dan i noć knjige
Claudia Tarle / datum: 23. 4. 2020. 16:31

Uz svjetski dan knjige napravila sam vam prigodnu puzzle slagalicu simpatičnog kutka za čitanje. Imate li vi svoj kutak za čitanje? Kliknite na sliku, rastegnite full screen i složite, nije lako, ali možda oborite rekord :)

i malo lakša...


[OPŠIRNIJE]Danas je 23. travnja - Svjetski dan knjige i Noć knjige
Claudia Tarle / datum: 23. 4. 2020. 08:31

Danas je 23. travnja, obilježava se Svjetski dan knjige i popularna Noć kniige, datum je simboličan za svjetsku književnost, umro je Miguel de Cervantes a rodio se William Shakespeare.  

Ova godina je posebna, programi dolaze k nama uz poruku S knjigom nisi izoliran!  Zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige je knjiški patuljak – Čituljak koji vas želi podsjetiti na sve dobrobiti čitanja. Možda se netko od vas javio na Čituljkov stvaralački natječaj objavljen u virtualnoj knjižnici?

Za knjižnice ovo nije loše vrijeme, dapače, knjižnice više nisu mjesta za čuvanje, kakvima smo ih nekoć doživljavali, knjižnice su zbirke koje zapravo jesu izvori znanja. Danas čitav svijet uči više nego ikad u povijesti čovječanstva i treba mu umijeće odabira kvalitetnih izvora znanja u ovom beskrajnom moru virtualnih informacija... Tome vas uči vaša knjižnica!

Iz ove neobične situacije želimo izvući ono najbolje, pa kad je već tako, koristimo priliku i učimo nove vještine i nove alate, trebat će nam. Vjerujte, nije lako naučiti kako se čitaju i koriste e-knjige jer ako im pristupimo na klasičan, "običan" način, zaobići će nas sve dobrobiti koje e-knjiga nudi, a vidjet ćemo samo mane.

Moramo se pohvaliti da od samog početka nastave na daljinu imamo virtualnu školsku knjižnicu koja nas vodi do zanimljivih sadržaja iz svih struka. Vodimo vas do digitalnih zbirki i kvalitetnih portala koje se isplati pomnije istražiti, nudimo odabrane online časopise, knjige, predstave, muzeje, filmove, radio drame; nudimo prvi korak u novo znanje i istraživanje umjetnosti, znanosti, književnosti, zabave i sporta; učimo kako nešto naučiti, kako se prijaviti na natječaj snimiti film.. ili se jednostavno zabavljati uz puzzle ili kućicu od kartonske kutije. U virtualnu knjižnicu su svi dobrodošli!

Pratite nas i dalje, volite knjige i knjižnice, i zapamtite S knjigom nisi izoliran!  

Pozdrav od knjižničarke heart


[OPŠIRNIJE]Lanterna sv. Marka
Claudia Tarle / datum: 18. 4. 2020. 20:40

Pokažite stare brojeve Lanterne (pdf) starijim članovima obitelji, razveselit ćete ih. Ovaj časopis je godinama bio svojevrsna kronika Korčule. Klikni ovdje.

Virko - digitalna zbirka Gradske knjižnice Ivan Vidali


[OPŠIRNIJE]Radio Korčula priča priče: Devetoro / Lonac i poklopac
Claudia Tarle / datum: 3. 4. 2020. 10:40

Poslušajte dvije priče za djecu snimljene za Radio Korčulu prije dvadeset godina u studiju Remiks Sandra Bačića.

Glasovi Ivan Sardelić, Sani Sardelić, Vinko Didović. Predobro, hvala Sani što si ovo podijelila s nama! :D

Priče poslušajte ovdje.


[OPŠIRNIJE]Obavijest mentorima natječaja Glazbena baština našeg zavičaja
Claudia Tarle / datum: 2. 4. 2020. 08:43

Poštovani, 31. ožujka 2020. bio je zadnji dan prijave učeničkih radova na natječaj Glazbena baština našeg zavičaja (u privitku pod opširnije),  kojeg već tradicionalno devetu godinu za redom raspisuju Gradska knjižnica Ivan Vidali, TZ Grada Korčule i TZ Općine Lumbarda u okviru projekta Korčulanska baština. 

U skladu s trenutnim okolnostima izazvanim koronavirusom, ponukani smo rokove za prijavu na ovogodišnjeg natječaja produžiti do 15. svibnja.

U nastojanju da zadržimo kontinuitet ovog značajnog i uspješnog projekta, odlučili smo realizaciju projekta provesti u virtualnom obliku. Pozivamo mentore da razmotre mogućnosti organiziranja aktivnosti za provedbu natječaja u sferi virtualnog. Iskoriste stoga svoje on-line kanale, društvene mreže, video i audio servise, prijenose uživo i ostale mogućnosti s kojima raspolažete.

Povežite se, umrežite i istražujte, potaknite kreativnost Vaših učenika, kako bismo zajedničkim snagama osigurali provedbu natječaja i uspješnu realizaciju projekta Korčulanska baština i u ovoj godini. Veselimo se nastavku suradnje!

Srdačan pozdrav, Milojka Skokandić dipl. knjiž.

http://www.os-pkanavelica-korcula.skole.hr/upload/os-pkanavelica-korcula/newsattach/11087/Natjecaj_Glazbena_bastina_naseg_zavicaja_poziv.pdf

 


[OPŠIRNIJE]Kako se prijaviti na e-lektire?
Claudia Tarle / datum: 30. 3. 2020. 08:28

Ponovimo još jednom kako se prijaviti na portal e-lektire.

Pripremite AAI@Edu korisničke podatke, iste kao za e-dnevnik. Cijeli postupak prijave jasno vam je objašnjen u videu ispod. Uživajte u čitanju! 


[OPŠIRNIJE]Kako pronaći e-lektiru?
Claudia Tarle / datum: 30. 3. 2020. 07:36

Još ćemo jednom zajedno ponoviti kako doći do željene lektire na portalu e-lektire.  Pripremite svoje korisničko ime i lozinku, isto koje koristite za e-dnevnik. Ovih dana je sustav malo preopterećen, pa ako vam javlja grešku samo pokušajte ponovo, osvježite stranicu... Kliknite na sličicu ispod, video će vas voditi korak po korak, ponovimo!


[OPŠIRNIJE]E-učenje
Claudia Tarle / datum: 15. 3. 2020. 06:27

Dragi kolege, kako bi olakšali pripremu satova za udaljeno učenje i omogućili lakšu dostupnost materijala, poslužite se priručnom zbirkom digitalnih sadržaja i linkova koji vode do njih.

Prvo ćete naći pregled CARNET-ovih rješenja i dostupnih usluga za koje vam je potreban @skole.hr korisnički račun i u okviru kojega su sve usluge i alati besplatni za korištenje (aai@eduhr identitet).  Odlična je novost da su neke izdavačke kuće i profitabilne organizacije otvorile dio svojih platformi za slobodno korištenje, pa se i tamo, za sada, mogu besplatno preuzimati neki sadržaji i alati koji olakšavaju njihovo korištenje. Također su Toni Milun i Dejan Nemčić stavili na raspolaganje svoje video materijale, a  teleoperateri izašli u susret učenicima i omogućili određene besplatne usluge i besplatni internetski promet, tako da se može neograničeno koristiti Youtube i slične aplikacije za učenje. Zbirku možemo zajedno nadopunjavati i primjerima dobre prakse, šaljite korisne linkove i vlastite digitalne  nastavne  materijale. Ne obeshrabrujte se ako ne nađete prikladne sadržaje, istražite način, sadržaj se lako može prilagoditi. Ako trebate pomoć oko toga na raspolaganju sam, a bit će mi zadovoljstvo da koristite ovu e-knjižničnu uslugu 😉.

Claudia Tarle, stručna suradnica knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Zanimljivosti o projektnim danima
Claudia Tarle / datum: 22. 5. 2018. 13:11

Sve vas koji sa zanimanjem pratite kako se iz godine u godinu razvijaju naši školski projekti, pozivamo na kratko putovanje kroz predavanje na temu Veliki školski projekt - uloga školske knjižnice u projektnim danima održanom na proljetnom Županijskom stručnom vijeću. Predavanje možete preuzeti klikom na sliku, nadamo se da će vam biti zanimljivo prisjetiti se svih naših projekata.


[OPŠIRNIJE]Šuma Striborova u 4.a
Claudia Tarle / datum: 31. 3. 2014. 08:52

"Šuma Striborova" je jedna od najljepših bajki Ivane Brlić Mažuranić i obvezna je lektira u četvrtom razredu. Učenici 4.a su je pročitali, prepričali, razumijeli, raspravili, slušali, odglumili, gledali... Bilo je jako inspirativno uspoređivati originalnu priču s viđenjima nekih drugih autora kroz različite medije i drugačije doživljaje. U ne baš lakoj radionici lijepog izražavanja našli su se u svojevrsnoj ulozi medija, trebali su informaciju (dio priče) preniijeti točno i kvalitetno, pritom još preuzeti ulogu zanimljivih pripovjedača bajki. Bili su odlični.


[OPŠIRNIJE]Kako stvoriti priču?
Sara Kalogjera / datum: 9. 11. 2012. 11:38

U Mjesecu hrvatske knjige Gradska knjižnica organizira razne radionice za učenike osnovne škole.

Tako su 5. 11. 2012. došli učenici 3.b s učiteljicom Mirelom na radionicu „Kako stvoriti priču?“.

Knjižničarka Milojka Skokandić iz Gradske knjižnice nas je svih lijepo pozdravila i uvela nas u Mjesec hrvatske knjige i stvaranje priča, a onda je nastavnica Claudia Tarle iz naše školske knjižnice pričala o tome kako napraviti slikovnicu.

Za početak je najvažnije napisati  dobru priču, a dalje treba slijediti upute natječaja „Moja prva knjiga“ koji se nama jako sviđa. Vježbali smo kako napraviti malu slikovnicu koja služi kao podsjetnik i pomaže nam da rasporedimo tekst i slike.

Svima nam je to lijepo ispalo. Zatim smo Đina i ja ispričale sve o tome kako smo na početku stvarale naše priče. Dok smo pričale cijeli 3. b nas je pozorno slušao. Pročitale smo im i po jednu svoju objavljenu priču: Đina je pročitala „Nezaboravan rođendan“, a ja „Knjiga mi priča“.

Na kraju smo se počastili bombonima. Baš je to bio lijep dan. Nadamo se da smo dali 3.b malo inspiracije i da će se neko od njih ohrabriti i napisati priču. Prva prilika je natječaj „Priče naših starih“ koji još traje.


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan školskih knjižnica i upis prvaša
Claudia Tarle / datum: 29. 10. 2010. 11:32

U ponedjeljak, 25. listopada obilježili smo Međunarodni dan školskih knjižnica upisom naših najmlađih učenika u školsku knjižnicu.

Prvaši još nisu naučili sva slova, ali za knjigu nikad nije ni prerano ni prekasno.

Pročitali smo priču „Miš u knjižnici“, oslikali članske iskaznice i raspravili što knjige ne vole. Od Međunarodnog dana školskih knjižnica učenici 1. a i 1. b su punopravni članovi naše školske knjižnice, pogledajte fotografije.

A za Vas, dragi roditelji, pripremili smo nekoliko savjeta.

Vaše dijete je zakoračilo u jedan novi svijet i sad je na početku. ZNATI čitatije tek prvi  korak u  pustolovini koja se zove VOLJETI čitati.

Ali, ljubav prema čitanju je vrlo osobna stvar. Recepta nema, samo boljih i lošijih načina kojima možemo potaknuti djecu da zavole knjigu. Znat ćete da ste na pravome putu samo po tome što će dijete čitanje doživljavati kao nagradu, a ne kao kaznu.

Prisiljavanje uglavnom šteti. Čitanje je najvažniji dječji „posao” na početku školovanja, no mnogi odrasli ne shvaćaju koliko je to težak zadatak. Uloga roditelja je neprocjenjiva na tom putu, posebno danas, kad izloženi utjecaju različitih medija imamo sve manje vremena za knjigu. Uvijek naglasite da i vi volite čitati!

Ako imate običaj čitati s djetetom ponekad promijenite navike, pa čitajte zajedno – ali svatko svoju literaturu. Neka osjeti ugodnu atmosferu koju pruža samostalno čitanje, ne smatrajte to uzalud potrošenim vremenom i vama će dobro doći (ako čitate samo prije spavanja dijete vas nikad neće vidjeti - radije peglajte prije spavanja). Razmislite koliko puta vas dijete vidi s knjigom u ruci – a djeca vas oponašaju!

Pokazujte interes za knjige koje posuđuje iz knjižnice ili od prijatelja. Darivajte ga slikovnicama i potaknite ga da i ono daruje knjige svojim prijateljima za rođendan.

Što ako vaše dijete, koje zna čitati i zna svoje obveze, još uvijek želi da mu vi čitate priče? Zašto ne? Djeca obožavaju pričanje priča, a to  razdoblje ionako prebrzo prođe. Ipak, nemojte se uvući u klopku: čitati djetetu nije isto što i čitati umjesto njega.

Možda će stalno čitati jednu te istu slikovnicu. Nemojte mu braniti, već pokušajte saznati zašto mu je baš ta knjiga tako dobra. Ne sviđa mu se knjiga? Motivirajte ga da je svejedno pročita kako bi vam moglo objasniti što mu se nije svidjelo. Znati obrazložiti svoje mišljenje  bit će djeci od koristi i onda kad pročitane lektire budu davno iza njih. Promislite je li se vama sviđala baš svaka lektira?

Čini vam  se da bi moglo čitati više i da bi trebalo birati kvalitetniju literaturu? Svakako gradite njegov ukus, ali nemojte previše kritizirati niti braniti čitanje stripova i časopisa. Svaki trening koji razvija vještinu čitanja je dobar. Dijete  mora čitati bez muke da bi u jednom trenutku moglo početi učiti čitanjem, posebno u višim razredima osnovne škole. Bez dobre tehnike čitanja sav ostali trud pada u vodu. Tad će biti suvišno pitanje zna li dijete čitati i voli li to. Postat će bitna učinkovitost: koliko brzo i s kolikim stupnjem razumijevanja dijete čita. Ne treba ni spominjati čitav niz osobina koje se razvijaju čitanjem: bogatstvo rječnika, maštovitost, moralne prosudbe, misaoni razvoj…

Zato, pomognite djetetu uživati u čitanju. Sad je pravo vrijeme za početak. Hrabrite ga i nikad ne nudite nagrade

–        NAGRADA JE PROČITANA PRIČA.

školska knjižničarka Claudia Tarle


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju