preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula

Login

Iz povijesti škole...

Dan jabuka u 1.a učiteljice Meri Amadeo, 2015. godina

(pogledaj album starih fotografija)

Vremenska prognoza

 

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Koliko vremena dnevno provodim za računalom?
Javite nam se!

Imate sliku, komentar, kritiku, pohvalu... Sudjelujte u stvaranju stranica, javite se!

claudia.tarle@gmail.com

Tražilica

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 5. 2010.

Ukupno: 2125027
Ovaj mjesec: 4616
Ovaj tjedan: 10
Danas: 10

-

Školska knjižnica

Radno vrijeme: pon, uto, čet, pet 8:00-14:00/sri 10:00-16:00

  online katalog

e-lektira 

Voditeljica školske knjižnice: Claudia Tarle, stručna suradnica knjižničarka (životopis)

Kontakt: knjižnica/uredništo web stranica claudia.tarle@gmail.com

web tim / srijeda 17:00 - 18:00 sati

Vijesti iz knjižnice
Učimo učiti
Claudia Tarle / datum: 8. 11. 2018. 11:07

Petaši (ali i svi ostali:)) trebaju stalno istraživati, učiti i isprobavati koje vještine učenja im najviše odgovaraju. Što se s više mogućnosti upoznaju i što više dobrih savjeta čuju, veća je vjerojatnost da će ponešto od toga i primijeniti u učenju.

U okviru međupredmetne teme Učiti kako učiti psihologinja ih upoznaje  s izradom umnih mapa, a knjižničarka s organizacijom znanja i izvora znanja; od rada na tekstu, kako se sprijateljiti s knjigama i zašto google nije rješenje za sve...  

Znanja nisu samo informacije nego i vještine. Raspravljali smo o planiranju učenja i upravljanju vremenom.

A koji su to kradljivci vremena? Nema sumnje, najveći smutljivac od svih je - mobitel. Naravno da ne govorimo o uređaju za uspostavu poziva, niti o suradniku u učenju, već o svakodnevnom smartphoneu, igrački.

Zbog njega svi dobri savjeti o učenju padaju u vodu, jer sveprisutni mobitel ometa koncentraciju i smanjuje produktivnost učenja. 

Rješenje je jednostavno - kad se uči, od pametnog telefona se treba oprostiti, treba ga ostaviti u drugoj prostoriji. Zašto nije dovoljno da je stišan ili isključen? Stručnjaci tvrde da se ometanje događa i nesvjesno, čak i kad se mobitel ne koristi.* 

(*U nedavnom istraživanju o utjecaju mobitela na kognitivne sposobnosti, studenti koji su ostavili mobitele u drugoj prostoriji bolje su prošli na kognitivnim testovima od onih koji su mobitele imali na stolu ili u torbi, iako ih nisu koristili​.)

Roditelji, potez je na vama. I mi odrasli teško odolimo čarima pametnih telefona, a kako je tek (zaljubljenom) osnovnoškolcu koji domaćoj zadaći treba dati prednost nad cijelim svijetom zabave koji mu se nudi na dlanu? Teško je i djetetu koje nema nikakve poteškoće s pažnjom i koncentracijom, ali ako ima, mobitel treba još pažljivije dozirati.

Zanimljiv članak o toj temi pročitajte ovdje i dogovorite se sa svojim djetetom za pravila. 

Claudia Tarle, mag.bibl.


[OPŠIRNIJE]Čestitamo vam Međunarodni dan pismenosti!
Claudia Tarle / datum: 8. 9. 2018. 12:22

Međunarodni dan pismenosti obilježava se svake godine 8. rujna, a utemeljio ga je UNESCO 1967. godine. Cilj mu je upozoriti na problem nepismenosti koji još postoji u velikom dijelu svijeta.  

Pismenost je jedno od temeljnih ljudskih prava i predstavlja temelj za stjecanje znanja i napredak društva u kojemu živimo. 

UNESCO


[OPŠIRNIJE]Zanimljivosti o projektnim danima
Claudia Tarle / datum: 22. 5. 2018. 13:11

Sve vas koji sa zanimanjem pratite kako se iz godine u godinu razvijaju naši školski projekti, pozivamo na kratko putovanje kroz predavanje na temu Veliki školski projekt - uloga školske knjižnice u projektnim danima održanom na proljetnom Županijskom stručnom vijeću. Predavanje možete preuzeti klikom na sliku, nadamo se da će vam biti zanimljivo prisjetiti se svih naših projekata.


[OPŠIRNIJE]Guliverova putovanja u 6.c
Lovro Denoble / datum: 25. 4. 2018. 11:53

Mi, 6.c razred, u ponedjeljak smo radili lektiru Gulliverova putovanja. Nastavnica je htjela da ovu lektiru obradimo na drugačiji način, da ne bude kao i svaka druga lektira. Podijelili smo se u skupine i radili. Mihael Matković je imao zadatak da bude prodavač knjiga koji nas treba zainteresirati da pročitamo i kupimo knjigu. Mihael se toliko uživio u ulogu prodavača da smo svi poželjeli pročitati tu knjigu. Nudio je čak i popust na količinu. Umirali smo od smijeha.

Franka Brkić i Ana Farac su imale zadatak napraviti plakat na kome će biti prikazan  intervju, natječaj za posao i izvješće s putovanja. Kroz intervju s Gulliverom upoznali smo sve njegove probleme, način života, njegove želje i potrebe.

Kata Silić i Silva Hančević su nam pokazale u svojoj ppt prezentaciji plan puta odnosno dnevnik putovanja.

Klara Zupet i Marja Suton su odigrale igru vrući stolac. To je igra gdje jedna drugoj postavljaju pitanja iz knjige u određenom vremenskom roku i pobjednik se odmah zna. Tri sata lektire prošla su kao jedan. Pogledajte fotografije.

Lovro Denoble  6.c 


[OPŠIRNIJE]Pozdrav s Antarktike!!
Jurica Čupić / datum: 20. 2. 2018. 13:25

Dobiti razglednicu postala je prava rijetkost, a kad vam ona stigne s Antarktike, točnije s Južnog pola, onda je to ravno čudu. Pošiljatelj svima dobro poznat, Davor Rostuhar, prvi Hrvat koji je samostalno osvojio Južni pol. Bio je to projekt „Polarni san“ koji je predstavljen u mjesecu rujnu i u našem gradu. Možemo biti ponosni što smo bili dio te priče te što smo na skroman način doprinijeli da Davor ostvari svoje snove.

Ekspedicijski dnevnik čitajte na https://kek.hr/category/polarni-san-novo/ekspedicijski-dnevnik/


[OPŠIRNIJE]Čitamo, stalno čitamo!
Claudia Tarle / datum: 16. 2. 2018. 11:03


[OPŠIRNIJE]1.C u knjižnici (i A i B :)
Administrator / datum: 23. 1. 2018. 09:02

Petra Prvulović

U ponedjeljak (22.1.2018.) smo bili na druženju s tetom knjižničarkom u školskoj knjižnici. Ispričali smo joj što smo sve naučili o knjižnici i posuđivanju knjiga. Ponovili smo što sve knjige ne vole i naučili što je to lektira. 

Pogledali smo zabavan crtani film o knjižnici te posudili prvu lektiru koju ćemo sami čitati: Male priče o velikim slovima. Bilo je to zabavno i poučno druženje. Veselimo se sljedećoj posjeti knjižnici. 

Ljubav prema čitanju potičemo čitanjem

Prvaši čitaju puno priča, a krenula je i lektira: 1.a Tri medvjeda i gitara, 1.b Pale sam na svijetu, 1.c. Male priče o velikim slovima

Nije prvašima lako, pomozite im ako pitaju za pomoć, nudite se, čitajte im naglas, glumite, čitajte naizmjenično... Bolje će razumjeti i zavoljeti priču, pa će se i više truditi. Osim lektire, nemojte im braniti da istovremeno čitaju što god žele, neće im se ništa pomiješati, dapače, vrlo je korisno.  A kad budu malo samostalniji  uzmite svako svoju literaturu, neka vide kako uživate s knjigom u ruci (jer vas oponašaju:).  C.Tarle


[OPŠIRNIJE]Sat povijesti u knjižnici
Marija Šegedin / datum: 21. 12. 2017. 11:12

 Danas smo održali sat povijesti u školskoj knjižnici gdje su učenici slušali priču o Dedalu i Ikaru. 

S obzirom da učenici sada obrađuju Grčku došli smo u knjižnicu proširiti svoje znanje, čitajući grčku mitologiju.

U knjižnici su nam bili 5.a i 5.b. 

 Lijep pozdrav,

Nia Amadeo, mag.bibl.

 

 

 

    


[OPŠIRNIJE]1.b u knjižnici
Milkica Jurjević / datum: 19. 12. 2017. 12:31

19.12.2017. učenici 1.b. razreda susreli su malog miša koji im je pokazao put do školske knjižnice. Tamo su poslušali priču Miš u knjižnici i naučili što to knjige vole i kako se odnositi prema njima. Knjižničarka Nia ih je naučila kako se ponašati u knjižnici i podijelila im njihove prve članske iskaznice. Na kraju su svi učenici posudili svoje prve slikovnice koje će preko praznika s veseljem pročitati!

       


[OPŠIRNIJE]Prvaši u knjižnici
Ankica Pamuković / datum: 17. 12. 2017. 22:28

 14.12.2017. u školsku knjižnicu nam je došao 1.a sa svojom učiteljicom Ankicom Pamuković. Poslušali smo priču Miš u knjižnici, te dobili članske iskaznice. Posudiili smo puno zanimljivih slikovnica.  Veselimo se ponovnom susretu u našoj školskoj knjižnici.

 

   

   


[OPŠIRNIJE]Film "ČUDO" u ponedjeljak
Claudia Tarle / datum: 23. 11. 2017. 08:57

Pogledajte trailer za poučan i dirljiv film „Čudo“, temeljen na popularnom romanu R.J. Palacio. Roman i film nadahnuli su inicijativu protiv vršnjačkog nasilja, a zahvaljujući Centru za kulturu i učenici naše škole imat će ga priliku pogledati.

Projekcija je besplatna, održat će se u ponedjeljak 27.11. u 11:30 sati u kino sali Liburna (detaljnije u ponedjeljak u knjizi obavijesti). Razrednici će zajedno s učenicima pogledati film kako bi ga mogli koristiti na satu razrednika za temu prevencije vršnjačkog nasilja, a preporučujemo film i svim ostalim nastavnicima (link).

Pogledajte ideje i priloge ispod, možete ih preuzeti u pdf-u i koristiti na satu razrednika i u nastavi. 


[OPŠIRNIJE]Fotografije sa susreta s književnikom Želimirom Hercigonjom
Jakica Stanišić / datum: 13. 11. 2017. 22:30


[OPŠIRNIJE]Susret s piscem Želimirom Hercigonjom u ponedjeljak
Claudia Tarle / datum: 31. 10. 2017. 12:44

 Naša škola ugostit će Želimira Hercigonju, poznatog dječjeg pisca čije su knjige na popisima lektire za drugi i šesti razred. Književni susret održat će se u ponedjeljak,  6. studenog u 11:30 sati u dvorani Doma kulture.  

Poslije susreta pisac će potpisivati knjige koje će se prodavati po promotivnim Interliberskim cijenama.

- Poštar Zeko Brzonogi - 59 kn

- Bajkovnica; Priče iz šume…, Tajni leksikon - 67kn).


[OPŠIRNIJE]Projekt Korčulanske bratovštine
Claudia Tarle / datum: 15. 5. 2017. 08:54

Šestaši već petu godinu proučavaju povijest korčulanskih bratovština u sklopu nastave povijesti. Pročavajući ih od srednjeg vijeka do danas svaka je generacija ispočetka impresionirana njihovim značenjem, iako su uz bratovštine odrasli i mislili da sve znaju o njima. Projekt je rezultat suradnje nastavnice povijesti Marije Šegedin i povjesničarke umjetnosti i knjižničarke Claudije Tarle.

Učenje o kulturnoj baštini je trajna inspiracija i orijentacija naše škole kojom pridonosimo odgoju budućih odraslih građana u smjeru čuvanja baštine i razvitka turističke kulture svih naših mjesta, ne samo Korčule.


[OPŠIRNIJE]Sve je lako kad si mlad - snimanje za radio
Claudia Tarle / datum: 27. 4. 2017. 14:00

U petak 28. travnja s početkom u 14:15 sati na valovima Radio Korčule možete slušati emisiju za mlade "Sve je lako kad si mlad" s puno zanimljivosti vezanih uz veliki školski projekt Ulicama moga grada. Ivan Sardelić, urednik i voditelj programa za mlade, istaknuo je koliko je za razvoj i samostalnost djece važno da imaju priliku na radiju predstaviti i opisati svoje aktivnosti i uspjehe. Slušaj http://www.radio-korcula.hr/


[OPŠIRNIJE]Ponedjeljak poslijepodne, 16:30 sati, Dom kulture
Claudia Tarle / datum: 24. 4. 2017. 08:42


[OPŠIRNIJE]22. travnja - Dan hrvatske knjige
Claudia Tarle / datum: 22. 4. 2017. 09:01

22. travnja se obilježava Dan hrvatske knjige u spomen Marku Maruliću, ocu hrvatske književnosti, koji je 22. travnja 1501. dovršio Juditu, biblijski ep o hrabroj udovici koji je želio približiti onima koji ne znaju latinski jezik, te je zato piše na hrvatskom i Judita se smatra prvim umjetničkim epom koji je ispjevan na hrvatskome jeziku. Uz Dan hrvatske knjige se obilježava i Noć knjige (program korčulanske knjižnice) i Svjetski dan knjige i autorskih prava.  

Ove su nam godine praznici, pa se samo prisjetimo kako noću može biti veselo i zabavno u školskoj knjižnici.


[OPŠIRNIJE]Prvi projektni dan - Projekt je tijeku...
Claudia Tarle / datum: 28. 3. 2017. 10:44

U tijeku je prvi projektni dan  velikog školskog projekta Ulicama moga grada u kojemu sudjeluje svih 376 učenika OŠ Petra Kanavelića. Raspršili su se po cijelome gradu i svi vrijedno i kvalitetno rade. Činimo učenje zanimljivim i kreativnim, i ne manje važno - istražujemo našu kulturnu baštinu. Učenici od prvog do četvrtog su sa svojim učiteljicama, a oni stariji su se rasporedili prema svojim interesima. Ako ih sretnete na terenu, slobodno im se priključite, mogu oni od vas, ali i vi od njih nešto naučiti.... Polako ćemo dodavati fotografije u album.


[OPŠIRNIJE]Osvrt na Anku ili uloga kulturne i javne djelatnosti
Claudia Tarle / datum: 21. 3. 2017. 12:47

Ana i Nora su svoj film donijele u školu i organizirale projekciju za 3.b. Film ih je nadahnuo, vidi se kojim su oduševljenjem snimale i koliko je ekspresivnosti bilo u njihovoj glumi, uzevši u obzir da su glumile po predlošku kojega su vidjele samo jednom. I bez snimateljskih znanja primijenile su naučeno iz medijske i filmske kulture, snašle se i napravile malu umjetničku kreaciju, motivirajući pri tom cijeli svoj razred.

Film je ostavio snažan dojam i na ostale učenike, mnogi su se svojim pismenim radovima uključili u nagradnu igru Cinestara, a šestašice Lora, Sara, Lana i Ana su čak i osvojile nagradne ulaznice za kino predstave.

Budući se radi o hrvatskom dječjem filmu koji gubi bitku pred blockbuster spektaklima, ovo je prilog više raspravi na temu - zašto je posredovanje škole od značaja za približavanje kulturnih događaja djeci, može li se izmjeriti njihov utjecaj na odgoj i obrazovanje i trebaju li ponekad baš učitelji učenike uzeti za ruku i povesti ih u kino, na predstavu ili izložbu… 

Postoje sadržaji koji djecu motiviraju da koriste vlastite sposobnosti, ili da upotrebljavaju školsko znanje ili ih jednostavno oplemenjuju. Jesu li ti sadržaji dugoročno ulaganje ili tek gubitak vremana koji nije vidljiv na kraju školske godine? Kulturna i javna djelatnost škole postavlja brojna pitanja...

U svakom slučaju, hvala Czk Korčula na povlaštenim cijenama kina i predstava, zajedno odgajamo naše buduće odrasle građane i koristimo resurse koje imamo :).

Claudia Tarle


[OPŠIRNIJE]Anka nas je oduševila
Nora Tomić / datum: 20. 3. 2017. 10:00

Učiteljica nas je povela u kino pogledati film Anka. Jako nam se svidio film, a najdraže nam je bilo što u njemu glume djeca. Posebno nam se svidjela djevojčica Cvita Viljac u glavnoj ulozi, odlična je glumica. To nam je dalo ideju da i mi sami snimimo svoj film.

 

Ana (Pendo) i ja smo se dogovorile da ćemo snimati film u bunkeru (mjesto za koje ne zna puno ljudi). Niko nije znao za tu ideju osim naše učiteljice.

Bilo je super na snimanju. Uživile smo se u razne uloge. Crtali smo svašta po licu kao u filmu i glumile smo sve uloge, i ženske i muške. Snimale smo mobitelom. U nekoliko scena su nam pomogla dva prijatelja iz razreda. Bilo je zanimljivo i zabavno. Dogovorile smo se Ana i ja da ćemo snimiti još nekoliko filmova.

Nora Tomić 3.b


[OPŠIRNIJE]Maša za Valentinovo
Lovro Denoble Eva Berišić / datum: 15. 2. 2017. 17:34

Možda niste znali da je na dan Valentinova Međunarodni dan darivanja knjiga.

Jedna mama koja voli čitati knjige našoj je knjižnici darovala super komplet knjiga o doživljajima djevojčice Maše. Ove vesele knjiga napisala je Sanja Pilić. Knjige su lijepo ilustrirane i jako su dobre za početnike u čitanju, piše da su za dob od 7-11 godina. Djeca će se Mašinim zgodama sigurno veseliti! Nadamo da će ove knjige često posuđivati.


[OPŠIRNIJE]Sudnica u 7.c: Iz velegradskog podzemlja
Lucija Šegedin / datum: 14. 2. 2017. 09:34

Ovog mjeseca imali smo malo drukčiju lektiru. Pročitali smo pripovijetku Vjenceslava Novaka Iz velegradskog podzemlja. Prošlog petka, u razredu smo odigrali sudnicu pod budnim okom nastavnice Vesne. 

Okrivljenik je bio Mika (Frano Radovanović), glavni lik pripovijetke Iz velegradskog podzemlja, optužen za nasilje u obitelji zbog alkohola. Tužitelj je bio Nikola Franić, a branitelj Hrvoje Terzić. 


[OPŠIRNIJE]Uzbuna na Zelenom vrhu - idemo u kino u petak u 10:30!
Claudia Tarle / datum: 26. 1. 2017. 12:53

“Uzbuna na Zelenom vrhu“ je prvi Kušanov roman o Koku, ali četvrti film iz serijala filmova snimljenih po djelima Ivana Kušana. Serijal je započeo 2011. g. filmom “Koko i duhovi“, nakon čega su slijedili “Zagonetni dječak“ i “Ljubav ili smrt“. Projekcija za učenike naše škole je u petak, 27.1. s početkom u 10:30. Ulaznica je 15 kuna.

IZVORNO IME: Uzbuna na Zelenom Vrhu
REDATELJ: Čejen Černić  |  ŽANR: dječji film, detektivski film, misterija
ULOGE: Marko Tocilj, Alex Rakos, Jan Pentek, Tin Gregoric, Jakov Piljek, Lucija Philips
TRAJANJE FILMA: 81 minuta  |  GODINA: 2017.  |  DRŽAVA: Hrvatska 
POČETAK PRIKAZIVANJA: 26.01.2017.


[OPŠIRNIJE]Božićna bajka
Claudia Tarle / datum: 22. 12. 2016. 23:07

Danas smo uživali u čak tri projekcije Božićne bajke, animiranog filma snimljenog po toploj božićnoj priči Nade Iveljić, koja je i lektira za drugi razred. 

Zahvaljujemo učenicima 2.b i učiteljici Ivani što su odlučili kupiti Božićnu bajku od novaca zarađenih na školskom sajmu i pokloniti je školskoj knjižnici kako bi je svi učenici mogli pogledati. 


[OPŠIRNIJE]Pričopričaonica
Claudia Tarle / datum: 30. 11. 2016. 13:15

Pričanje priča nikad ne izlazi iz mode. Volimo priče braće Grimm.


[OPŠIRNIJE]S Franom na vezi
Ružica Žuvela / datum: 25. 11. 2016. 13:32

Prvašica Frana, unatoč ozljedi bedrene kosti i izbivanju iz škole do kraja polugodišta, ne propušta događanja iz svog razreda. Nastavu svoje učiteljice Lili i predmetnih nastavnika prati preko Skypea i na taj način svakodnevno sa svojim prijateljima uči čitati, pisati i računati.

Na slikama se vidi kako s nama sudjeluje i u grupnom radu na radionici Živim zdravo. Čak je jutros "posjetila" i školsku knjižnicu i sa svojim razredom slušala i gledala Crvenkapicu i odgovarala na pitanja.

Našoj hrabrici Frani želimo brz oporavak i povratak u školske klupe!

A do tada, preko ekrana, zračit će nas njen optimizam i nasmijano lice.

Preko laptopa učiteljici u krilu... nije isto kao u društvu svojih prijatelja, ali zato Frana nije propustila zajedničko čitanje e-slikovnice :)

foto: Olga Radovanović Bjondo, Ružica Žuvela, Claudia Tarle


[OPŠIRNIJE]Kviz u knjižnici
Claudia Tarle / datum: 9. 11. 2016. 18:37

U petak su učenici 4.a razreda s učiteljicom Lanom Borovinom (pozdrav učiteljici Ankici), prihvatili izazov i u školskoj knjižnici odigrali kviz na temu pročitane knjige Družba Pere Kvržice, književnika Mate Lovraka. Za veliku čokoladu su se borile četiri ekipe: Narančasti, Žuti, Plavi i Zeleni.

Bilo je napeto pa se često ulagao i prigovor. Žuti su izborili pobjedu, a kapetan Mario je u stilu Pera Kvržice obećao kako će čokoladu podijeliti sa svima. Upravo dok su davali izjave o održanom kvizu za Radio Korčulu, zvonila je uzbuna! To je bio taj petak... (vidi fotogaleriju)


[OPŠIRNIJE]Upis prvaša u školsku knjižnicu - 1.a
Claudia Tarle / datum: 28. 10. 2016. 12:38

Veseli učenici 1.a razreda danas su posudili svoju prvu slikovnicu u školskoj knjižnici. Sa zanimanjem smo slušali priču Sunčane Škrinjarić "Miš u knjižnici" i razgovarali o tome što knjige vole, a što ne vole. Slike pogledajte u fotogaleriji.


[OPŠIRNIJE]Petaši u potrazi za e-lektirom
Gordana Curać Depolo / datum: 28. 10. 2016. 11:08

U okviru projekta e-lektire besplatno su nam dostupna brojna djela svjetske književnosti. Sve što nam treba je AAI@EduHR elektronički identitet. Za ili protiv e-knjiga? Kako i zašto? Pitamo, učimo i raspravljamo s knjižničarkom u školskoj knjižnici.

Kliknite na e-lektire!


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige 2016.
Claudia Tarle / datum: 15. 10. 2016. 00:07


[OPŠIRNIJE]Četvrtaši u Šumi Striborovoj
Claudia Tarle / datum: 11. 10. 2016. 13:32

Učenici 4.b za lektiru su pročitali „Šumu Striborovu", jednu od najljepših i najpoznatijih bajki Ivane Brlić Mažuranić, a na radionici su se našli u ulozi pripovjedača priča. 

Podijelili smo zadatke...

Razmišljali... 

Prepričavali... 

Prepričavanje svojim riječima nije  jednostavna vještina, treba sve dobro razumjeti i shvatiti što je bitno, odabrati i... nastupiti. Zadatak nije bio lak, bravo četvrtaši! 

Za kraj jedna stara "Šuma Striborova" u izvedbi neobičnih glumaca i još neobičnijih lutki. 


[OPŠIRNIJE]Pripreme za Dan mira
Claudia Tarle / datum: 23. 9. 2016. 19:53

Pripremajući se za Dan mira četvrtaši su istraživali simbole mira i proučavali zanimljivosti, među koje svakako pripada i stup mira na našoj Zapadnoj rivi. Istražujući u knjižnici ovaj put su nam izvor znanja bile stranice škole. 


[OPŠIRNIJE]Što je to dobra slikovnica?
Claudia Tarle / datum: 14. 9. 2016. 13:49

Pazite li da vas djeca vide kako čitate, jer znate da vas oponašaju?...  Nastavljate li s ugodnim navikama vezanim uz čitanje i onda kad vam djeca krenu u školu?...  Znate li zašto ilustracije u slikovnicama ne smiju imati puno detalja?...  Pazite li da na slikovnicama piše ime pisca i ilustratora?...  Poklanjaju li vaša djeca knjige i slikovnice svojim prijateljima za rođendan?...


[OPŠIRNIJE]Ponovo s nama: Pripovjedačica bajki Jasna Held
Claudia Tarle / datum: 8. 6. 2016. 11:48

Ova zanimljiva Dubrovčanka neobičnog zanimanja je profesionalna pripovjedačica bajki.

Jasna Held nije prvi put u posjetu našoj školi i veliko nam je zadovoljstvo slušati njezinu interpretraciju starih narodnih bajki i priča. Uživali su učenici a i b paralela, od prvog do četvrtog razreda. Pripovijedanje bajki je posebno iskustvo i ne samo da bajke nisu zastarjele, već trend pripovijedanja bajki i priča u svijetu stalno raste.

Jasna Held drži i radionice pripovijedanja za odgojitelje i roditelje. A večeras, 8. lipnja u 19 sati, možete je upoznati na predstavljanju slikovnice "Legenda o vilama iz Žrnova", kolegice Anamarije Skokandić Radovanović iz OŠ "Ante Curać Pinjac". 


[OPŠIRNIJE]Snimanje za radio
Claudia Tarle / datum: 17. 5. 2016. 12:34

U tijeku je snimanje priloga za radio emisiju "Sve je lako kad si mlad", na programu je u petak, 20. svibnja, 14:15 sati, Radio Korčula.

Tema priloga kojeg Ivan Sardelić snima za Radio Korčulu uz pomoć Nere, Nike, Luke, Josipa i Petra su prošlotjedne radionice održane u osmim razredima OŠ Petra Kanavelića u sklopu projekta "Ja biram - ja odlučujem!". Projekt se provodi u partnerstvu s udrugom "Domine" iz Splita i OŠ "Petar Berislavić" iz Trogira i namijenjen je edukaciji učenika o udrugama i volontiranju, a cilj mu je unaprijediti kvalitetu života i doprinijeti razvoju odgovornosti mladih ljudi prema samima sebi i zajednici u kojoj žive.


[OPŠIRNIJE]Zeko koji želi zaspati
Valerija Borić / datum: 13. 5. 2016. 14:35

Kako djecu zaljubiti u čitanje? Lako! Počnite od prvog dana i neka čitanje bude prijateljska aktivnost u vašem domu. Pred vama je osvrt na jednu neobično napisanu knjigu iz pera mlade mame, profesorice književnosti, koja zna da je čitanje rješenje za sve probleme. 

Mnogo puta kroz život naletimo na rečenicu „Ono si što jedeš“. Osobno, više se slažem s izjavom „Ono si što čitaš“.

Književnost je jedna od umjetnosti koja me obilježava kao osobu, nastavnicu i majku. Možda zvuči malo pretjerano, ali kad promislim, tako je. Čitav život razvijam svoj osobni ukus u knjigama, razvijam se kao čitateljica i što bivam starija, sve više pažnje poklanjam izabiranju odgovarajućih djela. Sposobna sam satima razmišljati hoću li se upustiti u čitalačku avanturu neke knjige ili ne. Rijetko kada pogriješim, a kada mi se i dogodi, shvatim to kao učenje za buduća biranja. Knjige su me mnogočemu naučile, često tješile, pružale mi pustolovine i izlaske iz stvarnosti u neki drugi svijet. Za mene je čitanje obogaćivanje i strast.

Razmišljajući tako o knjigama kao o blagu, shvatila sam da je bitno naučiti svoju djecu koliko je čitanje bitno. Vjerujte mi, pokazalo se to popriličnim zadatkom. 

Nastavite klikom na opširnije


[OPŠIRNIJE]Dobro jutro, čitajmo naglas!
Claudia Tarle / datum: 12. 5. 2016. 10:47

Dobro jutro! Vani pada kiša, a mi smo oko stola za pričanje priča. Zatvorimo oči i zamišljamo... Ima li boljeg početka dana?


[OPŠIRNIJE]Pale i prvaši
Claudia Tarle / datum: 20. 4. 2016. 17:07

Aši prvaši zaneseno slušaju priču Pale sam na svijetu, udubljeni kao da su i oni sami na svijetu u školskoj knjižnici...

Čitanje naglas, nekad zanemarena, a u posljednje vrijeme vrlo popularna aktivnost, posebno je ugodna u poslijepodnevnoj smjeni kad u školi vlada malo drugačija atmosfera i neobična tišina.

Tada veliki stol za pričanje priča postaje mjesto s kojega se može u mislima bilo gdje otploviti.

Ali, ovo nije bilo samo obično čitanje priče. Pale sam na svijetu, slavna slikovnica danskog pisca Jensa  Sigsgaarda čita se u prvom razredu samostalno za lektiru.

Zato čitamo taman onoliko koliko treba da se u svima probudi znatiželja.

Uz čitanje nam je dostupna i projekcija kratkog filma u kojoj slikovnicu čita glumac Boris Miholjević pokazujući ilustracije iz knjige, naravno, opet dio. 

Uz malo razgovora i postavljenih pitanja cilj je postignut, svi je jedva čekaju pročitati.

Ovo je jednostavan primjer, a nastojimo da ih svakodnevno bude što više, kako vrlo učinkovito, jednu suhoparnu aktivnost kao što je obična posudba lektire pretvoriti u izuzetno koristan sat motivacije za čitanje.

Claudia Tarle


[OPŠIRNIJE]Travanj
Claudia Tarle / datum: 3. 4. 2016. 18:37

Pozdrav iz školske knjižnice!


[OPŠIRNIJE]Lektira iz šešira
Gordana Curać Depolo / datum: 26. 2. 2016. 13:30

Lektira je zanimljiva kad pitanja izvlačiš iz šešira i igraš za pobjedu! 

Petaši su u dogovoru s knjižničarkom ove godine čitali dječje romane sami birajući naslove iz opusa autora Zlatka Krilića i Ivana Kušana. U popisu lektire i na policama knjižnice je veliki broj romana, pa je sama mogućnost biranja djela bila motivirajuća za čitanje.

Nakon obrade koja je obuhvaćala samo osnovne elemente: informacija o piscu, temi, glavnim likovima i općoj ocjeni djela, učenici su sastavili pitanja s odgovorima. Podijelivši se u tri ekipe izvlačili su pitanja iz šešira i postavljali ih suprotnim ekipama. Bilo je zanimljivo i veselo. Suci su bilježili rezultate.

Zaključili smo da je lektira bila zabavna, da treba znati postavljati jasna pitanja i da su mnogi poželjeli pročitati još nekoliko romana istog autora.

Čestitamo pobjednicima, iako smo svi pobijedili jer smo puno, puno ČITALI!


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan čitanja naglas - 24. veljače
Claudia Tarle / datum: 24. 2. 2016. 18:35

Svjetski dan čitanja naglas poklopio se s Danom ružičastih majica pa smo čitali naglas u ružičastim majicama smiley 

Tko se to noću šunja po pošti? Što se tamo tajanstveno zbiva? Zanima to učenike 2.b. Naglas smo počeli čitati Poštarsku bajku. Bit će zanimljivo nastaviti kući... A ako još niste pročitali Čapekovu Poštarsku bajku, za e-lektiru kliknite ovdje.


[OPŠIRNIJE]Dobre slikovnice za Međunarodni dan darivanja knjiga :)
Claudia Tarle / datum: 17. 2. 2016. 15:59

Hvala učenicima, učiteljicama i roditeljima koji su se odazvali pozivu da povodom  Međunarodnog dana darivanja knjiga doniraju jednu pročitanu slikovnicu za veseli kutić slikovnica u školskoj knjižnici.

Lijepa slikovnica koju više ne čitamo ili smo je prerasli, uvijek može biti nova i zanimljiva nekome drugome...  Hvala svima!


[OPŠIRNIJE]All you need is love
Claudia Tarle / datum: 12. 2. 2016. 08:02

Pozdrav iz školske knjižnice!


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan darivanja knjiga
Claudia Tarle / datum: 10. 2. 2016. 17:03

Dan zaljubljenih slavimo 14. veljače. A znate li da se taj dan obilježava i Međunarodni dan darivanja knjiga?

Pokazat ćemo kako volimo darivati knjige u petak, 12. veljače. Ako želite sudjelovati, odaberite s roditeljima slikovnicu (staru ili novu, urednu i čistu) za koju vjerujete da će nekome biti zanimljiva. Donesite je u petak u školu, na poklon školskoj knjižnici, da možemo napuniti sanduke s još više slikovnica i rado ih preporučiti našim prijateljima za čitanje.

Ova simpatična inicjativa nema dugu tradiciju, tek četiri godine, ali je pobudila veliki interes zaljubljenika u knjige diljem svijeta. Na stranicama projekta (International Book Giving Day) ima puno prijedloga kako sve možete dati svoj doprinos:

 1. Donirajte knjigu knjižnici, dječjoj bolnici, udruzi ili dobrotvornoj organizaciji. 
 2. Poklonite knjigu, novu ili staru, prijatelju, rođaku, nekome u koga ste zaljubljeni... 
 3. Ostavite knjigu na nekom javnom prostoru te tako iznenadite i darujte osobe koje ne poznajete. U knjizi ostavite papir s porukom!

heartslikovnicu za knjižnicuheart

 


[OPŠIRNIJE]Rođendan Charlesa Perraulta
Claudia Tarle / datum: 12. 1. 2016. 09:05

Današnja Google Doodle zvijezda je Charles Perrault, legendarni francuski pisac koji je napisao neke od najboljih i najpoznatijih svjetskih bajki. Rođen je 12. siječnja prije 388 godina. Svi znamo za Crvenkapicu, Pepeljugu, Trnoružicu, Mačka u čizmama... Danas smo često navikli na neke malo drugačije verzije, a malo tko zna da su Perraultove bajke nastale dvjestotinjak godina prije braće Grimm. 

Ako vas zanima kako je izgledala knjiga bajki s naslovom Priče ili bajke iz prošlih vremena s poukom i s podnaslovom Priče moje Majke Guske, iz 1697. godine, možete je prolistati i preuzeti ovdje (klikni) i spremiti na vaše računalo.

Google Doodle je posebna, privremena promjena logotipa na Google 's homepagu koja je namijenjena obilježavanju važnih događaja i postignuća. Google Doodle logotipi postaju sve popularniji i maštovitiji, sadržavaju animacije, multimediju i naravno, hipervezu na taj pojam. 


[OPŠIRNIJE]Kako drugaši vide svoj grad...
Claudia Tarle / datum: 11. 1. 2016. 10:20

Drugaši vole istraživati kulturne znamenitosti grada Korčule. Već u prvom razredu su naučili koje su najvažnije građevine i nastavljaju učiti dalje. 

Prije terenske nastave i obilaska starog grada, u školskoj knjižnici su se učenici 2.b malo zabavili i naučili nešto novo. 

Na zid knjižnice smo projicirali google karte, spustili se iz Svemira na našu Zemaljsku kuglu i pronašli otok i grad Korčulu. Razgovarali smo o alatima kojima se možemo poslužiti kako bi došli do informacije koja nas zanima, (kliknite ovdje i pokušajte sami).

Proučavali smo grad iz ptičje perspektive i saznali zašto su korčulanske ulice raspoređene u obliku riblje kosti i gdje se nalaze najvažnije građevine.

Učenici su dobili zadatak pronaći kartonske kutije koje bi predstavljale određene građevine u 3D, kako bi isprobali znamo li se zaista snalaziti u prostoru i jesmo li razumijeli tlocrt starog grada. Rezultat je premašilo sva naša očekivanja: učiteljica Franica i knjižničarka Claudia su ostale bez riječi kad su ugledale prava mala umjetnička djela (koja su, nema sumnje, nastala uz pomoć roditelja i na tome im hvala). Naš prekrasni stari grad Korčulu izložili smo u predvorju škole, pa ga možete ga doći pogledati!


[OPŠIRNIJE]Ne zaboravite, zima je vrijeme za dobru knjigu!
Claudia Tarle / datum: 22. 12. 2015. 10:21


[OPŠIRNIJE]Za velike i male, a osobito za ljubitelje stripa :)
Frano Radovanović / datum: 15. 12. 2015. 13:38

U petak sam gledao film Snoopy and Charlie Brown: The Peanuts Movie. U filmu se radi o tome kako Charlie Brown želi impresionirati  malu crvenokosu djevojčicu. Film slavi 65 godina stripa „Peanuts“. Kreator stripa i svih smiješnih likova je Charles M. Schulz. 

Mislim da su simpatični i smiješni likovi stripa uspješno prikazani na velikom ekranu. Ovaj film preporučujem za velike i male, a osobito za ljubitelje stripa  smiley

Snoopy and Charlie Brown: The Peanuts Movie (klikni za igrice). 

by Frano Radovanović 6.c


[OPŠIRNIJE]Reading is cool - Teenagers reading habits
Maja Žuvela / datum: 8. 12. 2015. 22:20

Na satu engleskog jezika proveli smo malo istraživanje među sedmašima ponukani sve većim trendom „nečitanja“ među tinejđerima. Zašto se to događa, je li problem u tehnologiji i koliko nas u današnje vrijeme okupiraju mobiteli, računala..., je li zaista cool nečitati ?!? Vidjet ćete naša pitanja pa vas pozivamo da i vi na njih odgovorite i da svi skupa razmislimo čitamo li dovoljno. Neka čitanje ponovno postane IN. Ovo je jedan zaključak nakon provedene ankete: 

According to our survey  we have found out that most of the kids from our class read less than two hours a week. Kids usually read comics  but most of us watch films because, in our opinion,  films are more interesting than books. Girls like to read fashion magazines because they can find out about new trends in fashion. We all know that in the past kids were reading more because they didn't have computers, mobiles... It is sad that most of us think we read enough although we don`t. 

By: Tea, Dora, Ivan & Marin 7.a

U nastavku pregledajte i ostale plakate nastale u ovom zanimljivom projektu. Kliknite na svaku sliku i pročitajte zaključke istraživanja►


[OPŠIRNIJE]Naopake bajke - veselo popodne u školskoj knjižnici
Claudia Tarle / datum: 4. 12. 2015. 08:22

Ako ste prvaši i stalno čitate Grimmove bajke i uživate u tome, počinjete polako razumijeti kako Crvenkapica živi u puno veselih oblika, u puno različitih slikovnica s različitim slikama, ali i u crtićima, predstavama i ko zna sve gdje ne...

Taman dođe vrijeme i za jednu naopaku Crvenkapicu, da se malo i smijemo, a ne da se stalno brinemo hoće li je ili neće progutati vuk. A kad se nasmijemo sa Crvenkapicom, dođe vrijeme i za druge Naopake bajke. I za puno, puno smijeha.

Veselo popodne u knjižnici s 1.a i učiteljicom Meri Amadeo!

Preporuka za čitanje: Naopake bajke, Ivanka Borovac; Slikopriče, Željka Horvat Vukelja.

Claudia Tarle


[OPŠIRNIJE]Plakat 2.b među šest najboljih!
Claudia Tarle / datum: 25. 11. 2015. 17:52

Na nagradnom natječaju Školske knjige  Čitanje - svjetlost u našim životima plakat učenika 2.b i učiteljice Franice Tasovac izabran je među šest najboljih i to za najbolje idejno rješenje. Čestitamooo!                                 link na školski portal►

još fotografija►


[OPŠIRNIJE]3.a istražuje
Claudia Tarle / datum: 25. 11. 2015. 17:29

Dječje enciklopedije su nepresušan izvor zanimljivosti, zabave i znanja. Uz njih vrijeme leti i sva ih djeca vole. Da bi nam bile još korisnije o njima treba nešto i naučiti. Zato su trećaši istraživali što su to enciklopedije, čemu služe i kakvih sve enciklopedija ima. Što mislite, gdje su našli odgovor? Naravno, u enciklopediji!

Još slika►


[OPŠIRNIJE]Petaši i abeceda
Claudia Tarle / datum: 25. 11. 2015. 15:50

Svakim posjetom školskoj knjižnici naučimo nešto novo i ponovimo nešto staro. Abecedi se baš uvijek vraćamo. To nije slučajno jer nam je abeceda najvažniji alat za traženje podataka bez kojega smo među izvorima znanja nemoćni. Doduše, malo nas je gospodin Google razlijenio pa se abeceda više ne čini tako važna kao nekad... Potpuno krivo! Tu i tamo se nađe netko tko i nije baš siguran je li prije Ivan Kušan ili Zlatko Krilić? Ivana Brlić Mažuranić ili Ivan Ivan? Ali, ako se mučimo slažući pisce po abecedi kako li nam tek ide s pojmovima u priručnicima? 

Hm, hm, ne samo petaši...

Claudia Tarle


[OPŠIRNIJE]Zašto je čitanje važno?
Ana Franić Lana Palunčić Nora Tomić / datum: 12. 11. 2015. 13:30

Danas je 2. b bio dizajner. Dizajnirali smo plakat. Plakat smo ukrasili gliterima i šljokicama. Sa šljokokicama i ljepilom je teško raditi jer se možeš lako isprljati, a ništa se ne može popraviti. 

Tema plakata je Zašto je čitanje važno? Čuli smo puno dobrih razloga. Svi iz razreda su u pisanku napisali nešto o čitanju. Ana je rekla da treba znati čitati da bi znali rješavati zadatke. Nora je rekla da je čitanje zabavno, a Lana da čitanjem nešto novo naučiš. Naš ćemo plakat poslati na natjecanje!

Ana Franić, Lana Palunčić, Nora Tomić 2.b


[OPŠIRNIJE]Mali princ
Claudia Tarle / datum: 5. 11. 2015. 09:50

Bitno je očima nevidljivo, samo se srcem dobro vidi... 70 godina nakon objavljivanja knjige Mali princ Antoinea de Saint-Exupérya, ovaj kultni klasik dobio je animiranu adaptaciju. U petak, 6. studenoga s početkom u 10:45 učenici od prvog do petog razreda (ostali po dogovoru) organizirano će prisustvovati projekciji u Czk (15kn). 

U srcu priče  je Mala Djevojčica koju njena majka priprema za odrastao svijet u kojem žive. Ovaj će proces prekinuti njen ekscentrični susjed dobrog srca – Avijatičar. Avijatičar svoju novu prijateljicu upoznaje sa svijetom gdje je sve moguće. 


[OPŠIRNIJE]MHK u Gradskoj knjižnici
Claudia Tarle / datum: 28. 10. 2015. 23:05

Naša Gradska knjižnica svake godine u Mjesecu hrvatske knjige organizira zanimljive događaje za učenike naše škole. Fotografije posjeta svih razreda možete pogledati na facebook profilu Gradske knjižnice Ivan Vidali


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige 2015.
Claudia Tarle / datum: 16. 10. 2015. 09:39

U Mjesecu smo hrvatske knjige 2015.

Ova manifestacija u Hrvatskoj već dugi niz godina tradicionalno promiče kulturu čitanja i knjige kao važnu društvenu vrijednost. MHK se održava od 15. listopada do 15. studenog kroz različite zanimljive programe gradskih i narodnih knjižnica u koje se i mi u školama sa zadovoljstvom priključujemo.

Ovogodišnji program će proteći u znaku odluke Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti. Program GK preuzmite ovdje.

Družimo se uz knjigu, poklanjajmo knjige, posuđujmo knjige, pričajmo o knjigama. Čitajmo zajedno s djecom, čitajmo na glas, čitajmo svako za sebe, čitajmo bilo kako.  I ne zaboravimo, dijete koje čita postat će odrasla osoba koja misli!enlightened


[OPŠIRNIJE]Disneyland u školskoj knjižnici
Claudia Tarle / datum: 13. 6. 2015. 16:54

Pričajući o crtićima na satu medijske kulture u knjižnici, vratili smo se u prošlost i naučili kako su nastajali prvi crtani filmovi i tko ih to crta. Pitali smo se kako je izgledao prvi Mickey Mouse, tko je bio Walt Disney, gdje je Disneyland i po čemu razlikujemo Disneyeve crtiće od ostalih. 

Na kraju smo se nagradili Snjeguljicom i sedam patuljaka, prvim cjelovečernjim filmom iz njegove radionice koji je snimljen još davne 1937. godine. Prvo je bila priča braće Grimm, onda je napravljen film, a tek nakon filma je po njemu napravljena slikovnica. Zanimljivo, zar ne?

U knjižnici hitno trebamo kauč i jastuke! Naravno da nas je učiteljica vikala da     ne ležimo po podu, ali otkad su počele vrućine, više ništa nije kao prije!  smiley

1.a razred


[OPŠIRNIJE]9 dobrih razloga za čitanje
Claudia Tarle / datum: 3. 6. 2015. 19:36


[OPŠIRNIJE]Kazališne kritike predstave Ribar Palunko i njegova žena

Gledali smo predstavu koja je napravljena po priči Ivane Brlić Mažuranić Ribar Palunko i njegova žena. Glumci su bili vrlo uživljeni u svoj lik i dojmilo me se kako su mijenjali glas u pripovijedanju i glumljenju. Kostimi su bili obični, ali baš za njihove likove. Kulise su bile samo dvije stolice, ali to nije pokvarilo predstavu, to mi je bilo predobro, jer su te stolice bile i kolijevka i tron i deblo. Baš sve.

Rasvjeta nije bila u bojama, a i osvijetlila je samo pozornicu. Glazba se čula dva puta kao pratnja koju je svirao jedan od glumaca na flauti. Ovo je bilo interaktivno jer su glumci čak uzeli neke glumce iz publike. Najviše mi se svidio sin Vlatko kojeg je glumio trećaš Mihael. Ovo bi preporučila svima jer je baš zanimljivo i poučno. Pouka: Ne smiješ biti sebičan (i samo zlato željeti) jer će ti se nešto loše dogoditi.

Sara Ilišković, 4.a.

Gledali smo kazališnu predstavu Ribar Palunko i njegova žena prema priči Ivane Brlić Mažuranić. Glumili su jedan muškarac i jedna žena. U predstavi su sudjelovala i djeca iz publike, predstava je bila interaktivna. Glumci su nosili običnu odjeću muškarca i žene. Kulise su bile samo dvije stolice. Glumci su sa strane imali neke rekvizite koje bi po potrebi iskoristili. Svjetla su osvjetljivala pozornicu. Jedan glumac je nekoliko puta zasvirao flautu. Najviše mi se svidjelo kada je Palunko pronašao put do morskoga kralja. Predstavu bi preporučila svoj djeci koju zanima priča i život nekog ribara. Pouka: budi zadovoljan s onim što imaš.

Marta Sardelić, 4.a.

Gledali smo predstavu Ribar Palunko i njegova žena prema romanu spisateljice Ivane Brlić Mažuranić. Glumci su nosili starinsku odjeću. Nije bilo glazbe preko zvučnika nego je jedan glumac svirao flautu. Kulise nisu bile baš velike, ali dvije stolice su bile dovoljne za dobru predstavu. Rasvjeta je bila obična i nije se mijenjala. Ova predstava je interaktivna. Što nam nije bilo jasno mogli smo dići ruku i pitati, a u drugim predstavama to nismo smjeli. Pozvali su neku djecu iz publike, koji su također glumili. Pričali su starinskim govorom. Preporučio bih je malo starijoj djeci i da sve riječi koje ne znaju pitaju što one znače. Šteta što ja ovu priču nisam imao prilike gledati, jer sam bio u Dubrovniku, ali slušajući svoje suučenike, kao da jesam, i ovo sam napisao.

Zvonimir Skorin, 4.a.

Gledali smo kazališnu predstavu Ribar Palunko i njegova žena. U uvodnom dijelu glumci su ispričali što nas čeka i naglasili da je tu priču napisala Ivana Brlić Mažuranić. Jako su se potrudili lijepo sve odglumiti i to im je pošlo za rukom. Predstava je bila interaktivna i duhovita. Vrlo me se dojmilo što su glumci bili sami sebi pripovjedači. Rasvjeta je bila obična, znači cijelo vrijeme uobičajeno svjetlo. Glazba je bila prateća. Glumac je na flauti ispuštao prekrasne tonove. Imali su stare kostime baš onakve kakve bi nosili na selu. Kulisa nije bilo, samo dvije stolice, no potrudili su se to uljepšati. Pouka: ne biti sebičan i brinuti se o drugima. Preporučila bih ovu predstavu svima čak i odraslima jer bi oni riječi bolje razumjeli. Posebnost ove predstave je to što smo ih smjeli prekinuti i pitati ih što nam nije bilo jasno.

Lana Ristić, 4.a.

Originalnu priču Ribar Palunko i njegova žena možete pročitati ovdje.


[OPŠIRNIJE]Noć u školskoj knjižnici: Večer grčke mitologije
Claudia Tarle / datum: 26. 4. 2015. 18:38

Mali noćni razgovori uz Noć knjige počeli su u petak, u 19 sati, kad škola obično zatvara svoja vrata. U školsku su knjižnicu, na Večer grčke mitologije, počeli pristizati petaši (i ostali) s dekicama, jastucima i ostalom opremom za književni piknik. Knjižnicu smo uredili da nam bude ugodna za čitanje, slušanje i ležanje. 

Grčke mitove su odbrali i odlično pripremili  sedmaši na dodatnoj nastavi iz povijesti. Slušali smo s velikim zanimanjem u ugodnoj tišini.

Bilo je i onih koji su se i sami ohrabrili pročitati ili ispričati neki mit po sjećanju.

Atmosfera je bila sjajna, čas na rubu horora zbog mraka i strašnih mitoloških bića, čas na rubu tuluma zbog dobrog društva i grickalica... Noć knjige je bila mrak!

Pogledajte fotografije!

Večer grčke mitologije organizirale su Marija Šegedin, nastavnica povijesti Claudia Tarle, stručna suradnica knjižničarka uz pomoć učenika Malih knjižničara, Web tima i Povijesne grupe. 


[OPŠIRNIJE]Četvrtaši otvorili Noć knjige
Claudia Tarle / datum: 25. 4. 2015. 09:39

Učenici 4.a razreda su sa svojom učiteljicom Meri Amadeo u četvrtak otvorili       Noć knjige 2015. u Gradskoj knjižnici s razrednim igrokazom Lane Ristić, proljetnim recitacijama i veselim monolozima. 

Kako je bilo u Noći knjige pročitajte na link1, link2 i pogledajte fb slike.


[OPŠIRNIJE]Uz noć knjige: Večer grčke mitologije
Marija Šegedin Claudia Tarle / datum: 24. 4. 2015. 08:54

Večeras će se u školskoj knjižnici održati  Večer grčke mitologije.

Od 19:00 sati započinje program s čitanjem mitova koje su pripremili sedmaši - za petaše. Naravno, pozvani su i ostali, ali samo oni koji mogu ostati budni do 22:00 sata kad mali noćni razgovori završavaju.  Tko želi, može ispričati neki grčki mit koji poznaje. Ponesite sa sobom jastuke, dekice, vreće za spavanje.. da nam bude što udobnije. 

Vidimo se u 19:00 sati!

 


[OPŠIRNIJE]Neka Vam je sretan 23. travanj, Svjetski dan knjige!
Claudia Tarle / datum: 23. 4. 2015. 16:30

Sudjelujte u programu Noći knjige u četvrtak s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici (program.pdf),  a u petak u 19 sati u školskoj knjižnici.

U školskoj knjižnici vas čeka Noć grčke mitologije....


[OPŠIRNIJE]Kako živi Antuntun?
Claudia Tarle / datum: 13. 4. 2015. 14:35

Kako zaista živi Antuntun? Posve na svoj način…Pogledat ćemo zajedno u petak 17. travnja u 10:45 (Czk).

Više o predstavi u izvedbi kazališta "Žar Ptica" možete saznati ovdje, a ako ste zaboravili maštovite stihove Grigora Viteza možete se prisjetiti i ponovo prolistati slikovnicu ovdje.

Jer, ako nikada ne  pokušamo naučiti ribe pjevati – kako ćemo znati da je to nemoguće?


[OPŠIRNIJE]Klik!
Karmen Fabris / datum: 4. 3. 2015. 21:56

Ovih dana najpopularnija igra kod petaša je klik. Posebno je zanimljiva zato što za nju ne treba mobitel, već je to starinska igra za koju vam je potrebna samo olovka i komad papira. Nastaje jednostavnim presavijanjem papira i upisivanja različitih riječi koji te vode kroz igru: razna mjesta, muška imena, ženska imena...  Klik je najčešće ljubavni (ljubavni klik), ali vi možete napravit i neki vaš. Ovaj video pokazuje kako se izrađuje, pa pokušajte i pridružite se petašima u cool igri KLIK!

Karmen Fabris 5.a


[OPŠIRNIJE]21. veljače - Međunarodni dan materinskog jezika
Claudia Tarle / datum: 21. 2. 2015. 12:50

Materinski jezik je prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Obilježavanjem tog dana UNESCO nas želi podsjetiti da su jezici nezamjenjivi izraz veličanstvene ljudske različitosti.

Obrazovni sustavi i internet zanemaruju tisuće jezika što polako ugrožava jezično bogastvo. Istraživanja pokazuju kako polovici od šest tisuća svjetskih jezika prijeti nestanak. Nestanak jednog jezika je gubitak za cjelokupni ljudski um i znanje.

Svaka dva tjedna nestaje po jedan jezik. Kad nestane jedan jezik, nestane sjećanje cijelog jednog naroda. 

Učite jezike, to je veliko bogatstvo, ali nikad nemojte prestati učiti svoj materinski jezik...


[OPŠIRNIJE]Vlak u snijegu u 3.a
Kata Silić Klara Zupet / datum: 15. 2. 2015. 13:30

Iz hrvatskog jezika, mi trećaši iz 3.a imali smo lektiru Vlak u snijegu književnika Mate Lovraka. U svakoj lektiri ima puno pričanja i pisanja, ali ova je bila drugačija. Učiteljica Mirjana ju je s nama obradila na jako zanimljiv način. Na satu likovnog odgoja izradili smo pravi vlak u snijegu.

Vagone smo napravili od rola papira. Uzeli smo papire u boji i zamotali papir na rolu za vagon. Imali smo velike role za vagone, a male role za spojnice vagona. Vrućim ljepilom smo zalijepili vagone. Ukupno smo izradili četiri vagona i lokomotivu. Na vagone smo nacrtali prozore i vrata, te smo velikim slovima napisali: Veliko Selo i Zadruga Ljubanovac. Kotače smo dodali i ispunili ih pamukom koji je izgledao poput snijega.

Na kraju smo naš mali vlak učvrstili iznad panoa u razredu. Tako smo pano posudili za tračnice našeg vlaka. To nam je bio jedan od najdražih satova likovnog odgoja. Ovo je lektira koju nikada nećemo zaboraviti.

Klara Zupet i Kata Silić, 3.a


[OPŠIRNIJE]Pauk i cvrčak
Kristijan Skokandić / datum: 9. 2. 2015. 08:24

Došli smo u našu školsku knjižnicu. Teta knjižničarka nas je veselo dočekala. Sjeli smo za veliki stol za pričanje priča.

Teta Claudia nam je počela pričati basnu "Pauk i cvrčak". Priča je bila super. Ali, nedostajali su nam glumci. 

Rukama smo prekrili oči i kuc, kuc, stvorili su se pravi glumci! 

Odglumili su nam igrokaz o pauku i cvrčku.

To je bio nezaboravan posjet našoj školskoj knjižnici.

Kristijan Skokandić 2.b

 

Radi se o priči Sretni cvrčak autorice Nade Zidar-Bogardi s popisa lektire za drugi razred, a glumci iznenađenja su Dragomir Botica i Petar Botica, četvrtaši iz PŠ Račišće koji pod mentorstvom učiteljice Luči Farac ovim igrokazom predstavljaju našu školu na županijskom LiDraNu, u kazalištu Marina Držića u Dubrovniku. A drugaši su se, nakon svega, i sami okušali u glumi... 


[OPŠIRNIJE]Iz velegradskog podzemlja
Claudia Tarle / datum: 12. 1. 2015. 09:13

Obavijest za učenike 7.a i 7.b

Lektira "Iz velegradskog podzemlja" Vjenceslava Novaka dostupna vam je u e-obliku. Kliknite na sliku i skinite pripovijetku na tablet ili računalo.

Također se možete prijaviti na stranicu e-lektire uz pomoć svoga AAI@EduHR elektroničkog identita (kojeg koristite za e-dnevnik) i pročitati pripovjetku u flip formatu. Pokušajte!


[OPŠIRNIJE]Sto najboljih alata za učenje
Claudia Tarle / datum: 7. 1. 2015. 23:09

U pravom trenutku, u tijeku priprema za drugo polugodište, pred nama je top lista 100 alata korisnih za učenje - radi se o softveru, web alatima i ostalim uslugama kojima se koristimo za poučavanje, učenje ili kreiranje novih sadržaja za e-učenje.

Neki su alati nama učiteljima već svakodnevica, neki su novi i neisprobani. Ti se popisi rade već niz godina, nastali su glasanjem profesionalaca iz 61 zemlje svijeta i postali su svojevrsno istraživanje o tome kako se mijenja način na koji učimo i koliko je na to utjecao internet u svojih 25 godina postojanja. 

Za sto naj alata klikni na opširnije!


[OPŠIRNIJE]Upis prvaša u Gradsku knjižnicu
Mirela Tolj / datum: 7. 11. 2014. 10:08
Ovaj nam je tjedan počeo mnogim iznenađenjima!
Jedno od njih bio je i odlazak u Gradsku knjižnicu. Mnogima od nas ovo je bio prvi posjet Gradskoj knjižnici. Tamo su nas dočekale teta Tajana i teta Izabel.
Prvo smo se upoznali i saznali da smo tu povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige. Nakon toga smo zaigrali igru "Slovo na slovo". Iako još nismo učili sva slova, tete su bile prezadovoljne našim znanjem.
Na kraju smo se i besplatno učlanili u knjižnicu i popričali o pravilima ponašanja u knjižnici,te kako se trebamo odnositi prema knjigama. Ponosno smo otišli u školu. Čini nam se kao da smo nekako veći, ipak smo postali članovi Gradske knjižnice. Sada jedva čekamo da se preuredi naša školska knjižnica pa da nas teta Claudia može svečano primiti u nju.


[OPŠIRNIJE]Koko 3: Ljubav ili smrt
Claudia Tarle / datum: 6. 11. 2014. 15:02

Kino u petak, 7.11. u 11.30 sati!

Koku je, čini se, i dalje nogomet najvažnija stvar na svijetu, a  Zlatko i dalje svaki trenutak provodi čitajući knjige i prigovara Koku da je nezreo. Da dokaže suprotno, Koko mu priča o svojoj nesretnoj ljubavi prema tajnovitoj djevojci... Roman «Ljubav ili smrt» Ivana Kušana jedan je od najintrigantnijih Kušanovih romana o Koku. Zahvaljujući specifičnom stilu i originalnosti, upravo je ovaj roman mnogima najdraže Kušanovo djelo. 


[OPŠIRNIJE]Zvonimir Balog (1932.-2014.)
Claudia Tarle / datum: 3. 11. 2014. 13:47

Klasik hrvatske dječje poezije, pisac i ilustrator, Zvonimir Balog, preminuo je 2. studenog u Zagrebu. Zvonimir Balog se smatra istinskim utemeljiteljem hvatske dječje poezije, tvorcem nonsensa i osebujnog humora koji će vas uvijek natjerati da se osmjehnete, ali i da malo mućnete glavom...  Najnagrađivaniji hrvatski dječji pisac je ostavio iza sebe čak sedamdesetak knjiga za djecu i odrasle. 

Boli li vas kad vam nešto padne na pamet?

Zvonimir Balog: Ne. Naprotiv. Boli me kad mi ništa ne padne na pamet.
To je najbolnije stanje. Jer kad mi ništa ne padne na pamet, osjećam se kao da pameti i nemam. A nedostatak pameti, dakle prazna glava, teža je bolest od svih bolesti: od zubobolje, od želucobolje, od prstobolje i sličnobolje. A kad imaš pamet, to ti je kao da imaš najbolji lijek, kao da imaš sve lijekove (čitavu ljekarnu) protiv svih bolesti. Jer tko ima pamet, lijek može s lakoćom izmisliti. Stoga čuvajte pamet. I gledajte da vam svako malo nešto pametno, nešto toplo, nešto mudro, nešto ljubavno, nešto smiješno, nešto slatko, nešto korisno tresne na pamet. 
Preuzeto s LP (kliknite za nastavak razgovora)


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan školskih knjižnica
Claudia Tarle / datum: 27. 10. 2014. 14:02

Međunarodni dan školskih knjižnica obilježava se svakog četvrtog ponedjeljka u listopadu. U našoj školi se tradicionalno na Međunarodni dan školskih knjižnica upisuju u knjižnicu naši najmlađi članovi, učenici prvih razreda. 

Ovih dana se školska knjižnica malo preuređuje, a razlog je novi projektor koji će promijeniti način rada u knjižnici i omogućiti kvalitetnije ostvarivanje programa informacijske i medijske pismenosti. Cilj programa je osposobiti učenike za samostalno snalaženje u svijetu rastućeg broja informacija, tiskanih i digitalnih, kako bi znali pronaći baš ono što im treba i to upotrijebiti, tj. učiti kako učiti. Knjižnicu će razveseliti nove knjige, a mlađi učenici će napokon dobiti kutak za pričanje priča. Čim sve bude spremno upisat će se i prvaši.  

I ovo je način obilježavanja Dana školskih knjižnica.smiley


[OPŠIRNIJE]Sutra gledamo Pčelicu Maju u kinu (1.-4. razred)
Claudia Tarle / datum: 23. 10. 2014. 11:40

Priča o pčelici Maji je napisana prije više od sto godina. Film se temelji na knjizi njemačkog književnika Waldemara Bonselsa objavljenoj davne 1912. godine. Prvo hrvatsko izdanje je prevedeno 1921. u Zagrebu pod naslovom "Pčelica Maja i njeni doživljaji". Knjiga Pčelica Maja je dugo godina bila na popisima obvezne lektire, ali je posljednjih godina nema, što je prava šteta. Knjiga opisuje ne samo zabavne događaje pčelice Maje, nego i njene dileme i odnose među prijateljima. Optimistično i poučno štivo, veselimo se filmu! (petak 10.45)

Znatiželjna pčelica Maja i njezin prijatelj Pavo spašavaju košnicu...


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige /15.10.2014. - 15.11.2014./
Claudia Tarle / datum: 16. 10. 2014. 07:23

Tema ovogodišnjeg Mjeseca knjige je ljubav heart


[OPŠIRNIJE]Crvenkapica
Claudia Tarle / datum: 22. 9. 2014. 20:50

Naši prvaši polako ulaze u zajednički svijet pripovjedanja kroz prve razredne lektire. Ima nešto posebno lijepo u zajedničkoj raspravi o tome kako je ko doživio neku priču.

Dobar početak prvog razreda uvijek pronađemo u pričama braće Grimm. Zavirite u e-lektire i preuzmite puno Grimovih priča ovdje, a klikom na sličicu Crvenkapice prolistajte e-slikovnicu i zajedno je čitajte na glas. 


[OPŠIRNIJE]Profesor Baltazar
Claudia Tarle / datum: 17. 8. 2014. 18:56

Pogledajte kako Profesor Baltazar rješava probleme!


[OPŠIRNIJE]Stigao je OSKAR!
Claudia Tarle / datum: 13. 8. 2014. 10:03

Našu malu e-knjižnicu/čitaonicu veseli svaka nova slikovnica. Otvorite slikovnicu klikom na sličicu i uživajte u ljetnim pustolovinama slona Oskara.  


[OPŠIRNIJE]Miroslav Krleža
Claudia Tarle / datum: 7. 7. 2014. 10:08

Na današnji dan rođen je Miroslav Krleža (Zagreb, 7. srpnja 1893. – Zagreb, 29. prosinca 1981.), književnik i enciklopedist, po mnogima najveći hrvatski pisac 20. stoljeća. 

 
Riječi ... 
spajaju ljude kao mostovi, 
stvarajući u isto vrijeme 
između čovjeka i čovjeka nepromostivosti 
vrlo često dublje
od najmračnijega ponora.
 
Miroslav Krleža

[OPŠIRNIJE]Tin Ujević
Claudia Tarle / datum: 5. 7. 2014. 12:34

Na današnji dan rođen je hrvatski pjesnik Tin Ujević, punog imena Augustin Josip Ujević. (Vrgorac, 5. srpnja 1891. - Zagreb, 12. studenog 1955.)


[OPŠIRNIJE]Uh, ta lektira! (Dojmovi iz 6.b)
Gordana Curać Depolo / datum: 29. 5. 2014. 20:03

Na kraju školske godine dobro je čuti što učenici misle o svemu što su pročitali, naučili, doživjeli... Zašto? Mogli bi nam dati zlata vrijedne ideja za slijedeću školsku godinu.

Što misle o lektiri pročitajte u slijedeći ulomcima.Lektira mi je jako važna jer čitanjem lektire proširujem svoje znanje i maštu. Jako volim čitati ljubavna, kriminalistička, pustolovna djela. Ove godine čitali smo najviše povijesnih djela pa ovogodišnju lektiru ocjenjujem ocjenom dobar. Više volim čitati djela koja sam izaberem.  Ove godine mi se najviše svidjela izborna knjiga iz lektire Trojica u Trnju, napeti  kriminalistički roman koji me naučio da je prijateljstvo najveće blago.. Filip Mažurana

Lektira je za mene skup knjiga koje moraš pročitati da bi se zabavio i nešto naučio. Više volim sama birati knjige jer se ne osjećam dobro kad mi je nešto zadano pa izgubim volju. Najdraža lektira mi je ova posljednja knjiga jer sam je sama izabrala i točno sam znala na što ciljam… Marija Mušić

Najzanimljivija knjiga ove godine mi je bila Poljubit ću je uskoro, možda jer sam naučila da se treba boriti i nikad ne odustajati, da je osmijeh najbolji lijek, a sloga i zajedništvo put ka uspjehu… Bernarda Foretić

Mislim da je lektira jako važna.  Više volim sama birati knjige jer znam što želim pročitati, ali sam zadovoljna s ovogodišnjim izborom lektire. Ocijenila bih je ocjenom pet jer je bila zanimljiva i poučna. Pročitala sam Poljubit ću je uskoro, možda, Moj tata spava s anđelima, Moja mama punkerica, i te su me knjige najviše dojmile. Nika Škokić

Jako je dobro čitati lektiru jer kad čitamo bolje pišemo... Mia Šulentić

Lektira je učenje, razmišljanje, pisanje, put u maštu... a pomaže nam i za opuštanje. Volim čitati knjige, ali ne baš sve jer svatko je od nas drugačiji i svako može za sebe izabrati pravu knjigu. Nikola Botica

Volim čitati djela iz lektire zato što su uglavnom zanimljiva. One su zapravo izabrane za nas i zna se koje bismo trebali pročitati. Ove godine sam pročitao puno djela. Najviše mi se svidjela knjiga Zagonetni dječak jer me je držala u iščekivanju do zadnje stranice.  Ovogodišnju lektiru ocjenjujem peticom. Iz svih knjiga sam ponešto naučio…malo povijesti, malo zagonetki, malo bajki… Luka Brkić 


[OPŠIRNIJE]Bravo Lora i Sara!
Claudia Tarle / datum: 21. 5. 2014. 16:16

Lora Lagundžija i Sara Kalogjera su na popisu nagrađenih i pohvaljenih sudionika ovogodišnjeg natječaja u pisanju i ilustriranju vlastite autorske slikovnice "Moja prva knjiga". Čestitamo!

Lora Lagundžija ide u 3.a razred, prvi put je sudjelovala na natječaju, a kako voli pisati, čitati i crtati sa zadovoljstvom je napisala i oslikala slikovnicu Moj mali pas. Mentorica joj je bila Nia Amadeo, mag. bibl. koja je učenicima predstavila natječaj i poticala ih na rad.

Sara Kalogjera je napisala priču U potrazi za prijateljstvom. Sara ide u 7.a razred, na natječaju je uspješno sudjelovala nekoliko puta i ponosna je vlasnica više objavljenih priča i vlastite tiskane slikovnice Srećko ide u svemir.   

Ove je godine na jubilarni 10. nagradni natječaj "Moja prva knjiga 2014." stiglo rekordnih 876 dječjih slikovnica. Osim 11 prvonograđenih koji su osvojili tiskanje vlastite knjige, ukupno je nagrađeno i pohvaljeno u različitim kategorijama ukupno 200 učenika čija je kvaliteta autorskog rada bila izvrsna.

Organizatori su istakli: "Kvaliteta radova u odnosu na protekle godine toliko je porasla da nikada nije bilo teže izabrati najbolje od velikog broja originalnih, zanimljivih, vješto napisanih i oslikanih slikovnica. Zato je ove godine uz 11 prvih nagrada dodijeljen velik broj drugih, trećih i posebnih nagrada. Čestitamo svima vama koji ste se upustili u pustolovinu stvaranja vlastite priče!" (web MPK 2014.)


[OPŠIRNIJE]Sretni s knjigom
Claudia Tarle / datum: 24. 4. 2014. 08:16

Potaknite na čitanje svoje učenike i prijatelje i zajedno promovirajmo knjigu i čitanje!


[OPŠIRNIJE]23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava
Claudia Tarle / datum: 23. 4. 2014. 10:46

„Svjetski dan knjige i autorskih prava“ obilježava se 23. travnja svake godine pod pokroviteljstvom  UNESCO-a. Cilj je da se svi, a posebno mladi, potaknu na čitanje i da se promiče zaštita intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.

23. travanj je simboličan datum u svjetskoj književnosti jer je toga dana 1616. godine umro Miguel de Cervantes, a rodio se William Shakespeare. „Dan hrvatske knjige" se  obilježava dan ranije, 22. travnja, u spomen na Marka Marulića koji je na taj datum 1501. godine dovršio Juditu. Ovo je prilika da se ova dva važna datuma objedine u svrhu promicanja kulture čitanja i pisanja, knjige i izdavaštva.


[OPŠIRNIJE]Kazališna predstava Poštarska bajka
Claudia Tarle / datum: 10. 4. 2014. 10:52

U petak 11. travnja imamo priliku pogledati kazališnu predstavu „Poštarska bajka“ u izvedbi Gradskog kazališta mladih iz Splita, u organizaciji Czk Korčula. Na predstavu će se ići organizirano, prema dogovoru s učiteljicama.

„Poštarska bajka“ je napisana 1932. godine. Zanimljiva je to priča je o poštaru Kolbabi koji je naišao na neadresirano pismo. Poštarski patuljci otkriju da je riječ o jako važnom, ljubavnom pismu, u kojem vozač Francek prosi gospođicu Maricu...  

Ova se bajka čita u drugom razredu za lektiru. Svi naši drugaši su je već pročitali i s nestrpljenjem iščekuju predstavu. Kako ova topla bajka spaja svijet mašte i stvarnosti, oni su, osim o vilenjacima,  naučili i sve o poštanskim uredima, pismima i poštarima. Sami su se okušali i u pisanju pisama, danas pomalo zaboravljenoj vještini.

Učenici 2.b razreda u školsku knjižnicu su mi poslali puno lijepih pisama, sa savršeno napisanim imenom i adresom i uredno zalijepljenim markama, prepunih lijepih dojmova o knjizi na čemu im najtoplije zahvaljujem!

Za one koji je još nisu pročitali, bajku mogu preuzeti ovdje.


[OPŠIRNIJE]2. travanj - Međunarodni dan dječje knjige
Claudia Tarle / datum: 2. 4. 2014. 08:51

Međunarodni dan dječje knjige bilježava se 2. travnja svake godine, na rođendan Hansa Christiana Andersena. 


[OPŠIRNIJE]Šuma Striborova u 4.a
Claudia Tarle / datum: 31. 3. 2014. 08:52

"Šuma Striborova" je jedna od najljepših bajki Ivane Brlić Mažuranić i obvezna je lektira u četvrtom razredu. Učenici 4.a su je pročitali, prepričali, razumijeli, raspravili, slušali, odglumili, gledali... Bilo je jako inspirativno uspoređivati originalnu priču s viđenjima nekih drugih autora kroz različite medije i drugačije doživljaje. U ne baš lakoj radionici lijepog izražavanja našli su se u svojevrsnoj ulozi medija, trebali su informaciju (dio priče) preniijeti točno i kvalitetno, pritom još preuzeti ulogu zanimljivih pripovjedača bajki. Bili su odlični. 

Poslušajte "Šumu Striborovu", radijsku priču za laku noć...


[OPŠIRNIJE]Kako besplatno spremiti podatke u oblak?
Claudia Tarle / datum: 28. 3. 2014. 08:45

S portala e-kako prenosimo popis različitih servisa koji nude besplatno spremanje podataka u oblak (cloud). „Cloud storage“ je model spremanja podataka unutar virtualnih prostora kojima se može pristupiti s bilo kojeg mjesta koje ima pristup Internetu. Tako je moguće doći do velikog broja besplatnih gigabajta. Istražite oblake!


[OPŠIRNIJE]Požurite! Moja prva knjiga
Claudia Tarle / datum: 27. 3. 2014. 16:13

Svi vi koji dovršavate pisanje i ilustriranje svoje prve slikovnice i želite sudjelovati na natječaju "Moja prva Knjiga" pogledajte ovaj kratki film o izradi slikovnice, vrlo je koristan. Požurite, natječaj traje do 31. ožujka! 


[OPŠIRNIJE]Pale sam na svijetu
Claudia Tarle / datum: 21. 3. 2014. 08:20

"Pale sam na svijetu" je priča svakome prvašu draga. Danski pisac  Jens Sigsgaard napisao je 1942. godine i od tad generacije i generacije uz nju zamišljaju kako bi im bilo kad bi se jedno jutro probudili sasvim, sasvim sami na cijelome svijetu. 

I učenici 1.a imali su dobrih ideja, posebno nakon zajedničkog gledanja i čitanja u knjižnici, u njihovom kinu. Složili su se da vole svoje roditelje i prijatelje i da bi bi im bilo tužno bez njih. Ali, lukavo su zaključili da bi ipak bilo dobro, za svaki slučaj, dosta toga naučiti i znati, jer ipak će se često naći u prilici da se moraju brinuti sami o sebi. Pametno!

Ako želite ponovo pročitati priču "Pale sam na svijetu", može je pruzeti ovdje.


[OPŠIRNIJE]Dani hrvatskoga jezika u Mjesecu hrvatskoga jezika
Claudia Tarle / datum: 11. 3. 2014. 16:25

Hrvatski je sabor 1997. godine utemeljio Dane hrvatskoga jezika koji traju od 11. do 17. ožujka u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika od 17. ožujka 1967. godine. Deklaracija je bila borba za hrvatski jezik, njegov samostalni razvitak, borba da hrvatski narod svoj jezik naziva vlastitim imenom.

Ove je godine Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokrenuo novu manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika (od 21. veljače, Međunarodnog dana materinskoga jezika, do 17. ožujka), potaknut činjenicom da je hrvatski jezik postao službeni jezik EU.

Tijekom trajanja ovih kulturnih manifestacija u školama se organiziraju prigodni programi i aktivnosti koji za cilj imaju podizanje razine jezične kulture i bolje poznavanje hrvatskog jezika i povijesti. Obilježavaju se kako bi zaokružili priču o materinskom hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta. 


[OPŠIRNIJE]i prigodna preporuka za čitanje, za djevojčice...
Claudia Tarle / datum: 8. 3. 2014. 19:45

NOT ALL PRINCESSES DRESS IN PINK - Jane Yolen

„Not all princesses dress in pink.
Some play in bright red socks that stink.“


Ova knjiga ne govori toliko o tome kako se suočiti s nedaćama i kako je to biti drugačiji, već biti svoj iako društvo za tebe ima savršen kalup. Kada razmišljamo o princezama zamišljamo ih ružičaste, svjetlucave, čiste i uredne. Naše princeze se ne mogu ukalupiti, čine ono što im je na srcu, a ne ono što se od njih očekuje – skaču po blatnim lokvicama, penju se na drveće, bave se sportom i rade nered, naravno, sve to s krunom na glavi. Imaju različite interese i sve su potpuno drugačije, (neke čak imaju naočale!!). Sve djevojčice nemaju istu strast za ružičastim, ali sve će voljeti ovu afirmativnu slikovnicu koja ih osnažuje, potiče da budu ono što jesu i rade ono što vole i žele. Snažne djevojčice koje furaju svoj film naizgled nisu nešto posebno, ali kada znamo da je riječ o princezama, puno je poticajnije za um od ustaljenih ružičastih priča. (via GKR)


[OPŠIRNIJE]Vau-vau
Claudia Tarle / datum: 22. 2. 2014. 07:50

U školskoj knjižnici rado gledamo zanimljive crtiće nastale u slavnoj Zagrebačkoj školi crtanog filma. Danas smo u društvu 1.a razreda gledali i razgovarali o animiranom filmu Vau-vau, autora Borisa Kolara iz 1964. godine. Najmlađi su danas okruženi tehnologijom, suvremenom 3D animacijom i hiperrealističkim prikazima koji ponekad ne ostavljaju mjesta mašti. Upravo zato je prekrasno gledati kako prvaši dobro čitaju potpuno drugačija stilska sredstva izražavanja visoke umjetničke vrijednosti, a mašta im radi sto na sat. 

Pogledajte kako je Borna Bissako iz 1.a doživio crtić Vau-vau.


[OPŠIRNIJE]KVIZ: Vlak u snijegu
Claudia Tarle / datum: 12. 2. 2014. 16:19

Moj razred 3.a i razred 3.b zajedno su održali kviz znanja iz lektire „Vlak u snijegu“. Pomiješali smo se međusobno i podijelili u grupe, na izvlačenje.

Ja sam bio u ekipi čija je boja bila plava i zvali smo se „Plavi“. Bilo je 4 ekipe po 6 učenika i jedna ekipa po 7 učenika.  Osim plavih, ostale grupe bile su crveni, žuti, zeleni i rozi. Kviz su vodile i postavljale nam pitanja knjižničarke Claudia Tarle i Nia Amadeo, a učiteljce Ivana Žuvela i Meri Amadeo su predstavljale žiri.

Kviz se sastojao od 43 pitanja. Imali smo sedam papira na kojima je pisalo: a,b,c,d, točno, netočno i prigovor!

Nakon pročitanog pitanja, dogovorili bi se u grupi te na znak podignuli papir s točnim odgovorom. Rezultate smo pisali u tablicu na ploču. Nakon kviza pogledali smo i film „Vlak u snijegu“ i malo popričali. Zamislite, u našem je razredu unuka pravog učitelja iz Vlaka u snijegu, o tome ćete još čuti!

Kad je film završio proglašeni su rezultati. Plava ekipa je dijelila mjesto s crvenom, pa su se igrali „produžetci“. Plavi su pobijedili, drugi su bili crveni, treći žuti, a četvrto mjesto podijelili su rozi i zeleni. Svi su bili nagrađeni za sudjelovanje. To je bio moj prvi kviz u životu.                            

Zvonimir Skorin, 3. a.

Dojmovi i prijedlozi iz 3.a i 3.b 

 • Želio bih da sljedeća tema kviza bude o kopnenim životinjama ili o starim izumima i otkrićima, također želim da nas snimaju za televiziju.  – Viktor Antunović, 3.a.
 • Na kvizu sam se dobro zabavio. Želim da bude još kvizova i da budu još bolji. To mi je najbolja lektira koju sam imao do sada. - Dinko Fabris, 3.b.
 • Jako mi se svidjelo. Za nagradu sam dobio kalendar, raspored sati i dvije pratilice za knjige. Želio bih da se kviz ponovno održi. Želio bih da ubuduće budu sljedeće teme: svijet životinja, posebno morske životinje i „Čudnovate zgode Šegrta Hlapića“ - Vinci Turudić, 3.a.
 • Kviz mi se svidio i željela bi da se ponovi. Voljela bi da nam kviz bude na temu „Morski dnevnik Pauline P.“ - Nina Andrijić, 3.b.
 • Želio bih da tema kviza bude  „Čudnovate zgode Šegrta Hlapića“ i da nas snimaju pa da budemo na televiziji – Toni Grbin, 3.a.
 • Volio bih da sljedeća tema bude zanimljivija. To bi bilo nešto što ima veze s kemijom i tehnologijom. – Leon Tulić, 3.a.
 • Želim da bude kviz o „Hrvatskim narodnim bajkama" i „Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića". Kviz mi se jako svidio jer smo se zabavili, smijali i veselili. - Ante Radojković, 3.b.
 • Voljela bih da kviz bude na televiziji. Željela bih da teme budu: „Morski ili gorski dnevnik Pauline P.“ Najveće hvala kvizu što nismo morali pisati test iz prirode. – Marta Sardelić, 3.a.

 • Ja bi da se ponovi kviz jer je bio zanimljiv i da osvojimo prvo mjesto. Jeton Gaxherri,3.b.
 • Kviz mi se jako svidio. Želim da imamo kviz za svaku lektiru te da bude još više pitanja i nagrada. - Mark Adrijan Gavranić, 3.b.
 • Svidio mi se kviz i što smo gledali film "Vlak u snijegu" u školi. Također su mi se svidjele i nagrade. - Julian Seba, 3.b.
 • Ja želim da za lektiru bude još kvizova. Kviz je bio jako poučan. - Paula Lučić, 3.b.
 • Kviz mi se jako svidio i želim da ga opet ponovimo. Najbolje bi bilo da kviz bude o „Gorskom dnevniku Pauline P." - Tina Sardelić, 3.b.
 • Ništa ne bih promijenila, sve je bilo super. Želim da nas ubuduće snima televizija te da nas se intervjuira. Također bih željela da tema kviza bude „Petrica pričalica“, „Dnevnik Pauline P.“ i „Profesor Baltazar“. - Marija Penjak, 3.a.
 • Ovo je bio moj prvi kviz. Ovaj kviz znanja smo radili kako bi nešto naučili i ponovili. - Duje Periš, 3.a.
 • Želim da se kviz ponovi i da za svaku novu lektiru bude kviz. - Karlo Jurić, 3.b.
 • Kviz mi se svidio. Volio bih da se ponovi na temu „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“. - Marko Lešaja, 3.b.
 • Ja bih volio da bude još kvizova. Baš nam je bilo super. – Baldo Jurišić, 3.a.
 • Voljela bih da se kviz ponovi, samo ne bih željela da bude puno prigovora kao kad smo imali ovaj kviz. - Eva Berišić, 3.b.
 • Ja bih htio da se kviz ponovi i ubuduće na različite lektire. - Jakov Bakarić, 3.b.
 • Svidilo mi se. Želio bih za temu kviza „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“. - Marko Šeparović, 3.b.
 • Volim kvizove, želim da opet bude kviz za lektiru "Miševi i mačke naglavačke" te s temom o šegrtu Hlapiću. - Danijela Čurković, 3.b.
 • Meni se svidio kviz i želim da ih bude još. Želim da kviz bude u vezi "Grimovih bajki". - Jakov Brčić, 3.b.
 • Kviz je bio odličan. Naučili smo puno toga. Željela bi da ih bude još više. - Marija Foretić, 3.b.
 • Bilo je jako zabavno. Voljela bih opet sudjelovati u kvizu. Bila bih ponosna da vijest o nama završi na školskim stranicama. Pogotovo su mi se svidjele nagrade. No, ipak, nagrade nisu bitne, jer je bitno da smo se zabavili i nešto naučili. – Lora Lagundžija, 3.a.
 • Nadam se da ćemo kviz opet ponoviti i da će biti još uzbudljivije. – Lana Ristić, 3.a.
 • Ja bih da se kviz ponovi. Predlažem: „Čudnovate zgode Šegrta Hlapića“ , „Dnevnik Pauline P.“ i „Drugi dnevnik Pauline P.“ – Tristan Collett, 3.a.
 • Kviz je bio zabavan, poučan i zanimljiv. – Toni Roso, 3.a.
 • Meni se ovaj kviz jako svidio jer je bilo zabavno. Želio bi ponoviti kviz kad budemo čitali "Družbu Pere Kvržice" i da bude još zabavnije. - Vjeko Fabris, 3.b.

Pogledajte još fotografija!

(anketu provela i obradila Nia Amadeo, mag. bibl.)


[OPŠIRNIJE]Naše malo školsko kino :)
Claudia Tarle / datum: 6. 2. 2014. 10:52

1. a gleda Crvenkapicu iz stare serije Zagrebačke škole crtanog filma. Znate li da ova Crvenkapica ima punih šezdeset godina? Nastala je 1954. i prvi je hrvatski crtani film u boji. Crvenkapicu su režirali Nikola Kostelac i Aleksandar Marks, a knjigu snimanja je napravio Boris Kolar. 


[OPŠIRNIJE]Svinjar :)
Claudia Tarle / datum: 23. 1. 2014. 14:04

Priča Svinjar slavnog Hansa Christiana Andersena razveselila nas je, nasmijala, ali i natjerala na razmišljanje. Pažljivo smo slušali jer volimo čitanje priča, raspravljali o osobinama glavnih likova i na kraju smo Svinjara i pogledali. Iz priča i bajki se može puno toga naučiti ma kako šaljive bile. Ako netko nije pročitao Svinjara, može ga pročitati ovdje, preporučamo! Pozdravlja vas 2.a   

(Za još priča posjetite rubriku e-lektire)


[OPŠIRNIJE]Moja prva knjiga
Claudia Tarle / datum: 22. 1. 2014. 22:19

Moja prva knjiga je natječaj koji se sastoji u pisanju i ilustriranju vlastite slikovnice, a glavna nagrada je tiskanje vlastite knjige!

Učenici naše škole sudjelovali su više puta i čak osvajali nagrade. Danas u knjižnici možete posuditi prave, lijepe slikovnice koje su napisale i ilustrirale Sara Kalogjera i Đina Radovanović. Super, zar ne?

Natječaj je otvoren do 31. ožujka. Za početak smislite dobru i zanimljivu priču, a dalje ćemo po pravilima. Preuzmite brošuru ovdje, proučite je i dođite u knjižnicu ili pokušajte sami!


[OPŠIRNIJE]Hrvatske narodne bajke: lektira u knjižnici
Claudia Tarle / datum: 17. 12. 2013. 20:02

Učenici 3.b razreda danas su sa zanimanjem proučavali Hrvatske narodne bajke. Nisu poznate poput Grimma ili Andersena, ali su vrlo zanimljive i imaju ono što kod bajki volimo: čaroliju, pouku, sretan kraj... Pitali smo se kako su se narodne bajke uopće sačuvale? Kako je u stara vremena izgledalo zajedničko pričanje priča? Okupili bi se veliki i mali i napeto slušali. Bila je to zamjena za komedije i horore, za televiziju, knjige i kino, ali osim zabave bile su to male škole života iz kojih se učilo o dobru i zlu, lijepom ponašanju i ispravnom postupanju. 


[OPŠIRNIJE]I mi smo se družili sa svemircima :)
Milkica Jurjević / datum: 2. 12. 2013. 09:59


[OPŠIRNIJE]Gledamo i pričamo: Posjet iz svemira
Claudia Tarle Ankica Pamuković / datum: 28. 11. 2013. 10:28

U knjižnici smo (na videu!) gledali "Posjet iz svemira". Razgovarali smo o crtežima, bojama i zvukovima. Zašto smo sve razumjeli iako likovi nisu razgovarali? 

Morali smo zapamtiti sve detalje i primijetiti sve sitnice pa smo film gledali dvaput. Nismo imali vremena za još jedan crtić. A obećanje je obećanje, "Kravu na mjesecu" ćemo isto pogledati, ali kući!


[OPŠIRNIJE]Prvi snijeg - pogled iz školske knjižnice
Claudia Tarle / datum: 26. 11. 2013. 09:53


[OPŠIRNIJE]Očarani svijetom Andersenovih bajki... 2.b
Liljana Favro / datum: 7. 11. 2013. 13:25

Andersenove bajke su drugačije od drugih, ne završavaju uvijek sretno i nije ih lako razumijeti. O njima se može puno razgovarati, a još više razmišljati...


[OPŠIRNIJE]Čudnovate zgode šegrta Hlapića
Claudia Tarle / datum: 5. 11. 2013. 13:40

U petak 8. studenog u kinu Doma kulture u Korčuli će se prikazati četiri projekcije filma Šegrt Hlapić: u 9:15, u 11:15, u 16:30, u 18:30.

Film je snimljen prema romanu Ivane Brlić Mažuranić. Scenarij i režija: Silvije Petranović. U glavnim ulogama: Šegrt Hlapić/ Mile Biljanović, Gita/ Ena Lulić, Majstor Mrkonja/ Goran Navojec, Majstorica/ Hristina Popović, Crni Čovjek/ Milan Pleština, Grga/ Bojan Navojec, Dobri Košarač/ Mustafa Nadarević, Bogati Košarač/ Nikola Kojo, Gospodar Cirkusa/ Livio Badurina, Gospodar Vrtuljka/ Danko Ljuština. 


[OPŠIRNIJE]24. listopada - Međunarodni dan školskih knjižnica
Claudia Tarle / datum: 24. 10. 2013. 11:22

24. listopada je Međunarodni dan školskih knjižnica. Današnje jutro u školskoj knjižnici smo obilježili s dvije lijepe aktivnosti.

Jutro smo započeli na jedan djeci jako drag način - čitanjem na glas. Učenici 3.b s učiteljicom Ivanom Žuvelom pripremaju se za čitanje lektire "Čudnovate zgode šegrta Hlapića". Ova divna knjiga Ivane Brlić- Mažuranić često je prvi pravi roman koji djeca čitaju sama pa je vrlo poticajno u tu avanturu krenuti zajedno. Prigušili smo svjetlo, lijepo se smjestili, zatvorili oči i slušali sa zanimanjem prvo poglavlje Šegrta Hlapića. Zamišljali smo likove i cijelu priču u glavi... i šegrta Hlapića u zelenim hlačama i novim, sjajnim crvenim čizmicama. Za kraj smo pogledali najavu "pravoga" filma Šegrt Hlapić čija će premijera biti 8. studenoga.

Poslije trećaša školsku su knjižnicu posjetili četvrtaši iz PŠ Lumbarda s učiteljicom Nenom Seretinek. Ima ih osam i među njima ima pravih "gutača knjiga". Od danas su i oni novi članovi naše školske knjižnice.


[OPŠIRNIJE]Iz povijesti škole: Korčulani u Belom Manastiru 2000.g.
Claudia Tarle / datum: 17. 10. 2013. 19:44

Završna svečanost Dana zahvalnosti za plodove zemlje 2000. godine održala se u Belom Manastiru. Dubrovačko - neretvansku županiju predstavljali su Korčulani. Kroz reportažu Slavice Tomić prisjetimo se tih Dana kruha i našeg školskog lista "Uzbrdica".


[OPŠIRNIJE]Tko čita (ne) skita
Claudia Tarle / datum: 15. 10. 2013. 08:10

Pod geslom Tko čita (ne) skita, od 15. listopada do 15. studenoga trajat će manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2013. Lijepa je to prilika da se podsjetimo koliko nam knjige znače. Čitajmo i družimo se uz knjigu, poklanjajmo knjige, posuđujmo knjige, pričajmo o knjigama. Čitajmo zajedno s djecom, čitajmo na glas i ne zaboravimo - dijete koje čita postat će odrasla osoba koja misli.


[OPŠIRNIJE]Slikovnice :)
Claudia Tarle / datum: 4. 10. 2013. 12:56

Za najmlađe učenike i njihove roditelje malo zabave: klikom na sličice listajte slikovnice i uživajte u zajedničkom čitanju na glas.  A ulaskom u International Children's Digital Library možete potražiti još veselih naslova iz cijelog svijeta!

Ako slučajno imate problema s prikazom teksta na slikovnicama kliknite na gumb pregled kompatibilnosti jer je web-mjesto osmišljeno za stariju verziju preglednika Internet Explorer.


[OPŠIRNIJE]V. Dani Petra Šegedina
Claudia Tarle / datum: 12. 9. 2013. 09:55

Kulturno – znanstveni skup Dani Petra Šegedina održat će se od 13. do 15. rujna pod pokroviteljstvom Grada Korčule. Petar Šegedin je bio istaknuti hrvatski književnik rođen u Žrnovu (1909. - 1998.).

Svečano otvaranje znanstvenog skupa održat će se u petak, 13. rujna u Gradskoj vijećnici Grada Korčule. Sva tri dana su ispunjena zanimljivim programom; predavanjima i događanjima koja će se odvijati u Korčuli, Žrnovu, Orebiću i na Badiji.

Pozivnicu s programom događanja možete preuzeti ovdje


[OPŠIRNIJE]Hrvatski pravopis
Claudia Tarle / datum: 28. 6. 2013. 12:16

Na internetskoj stranici pravopis.hr od ponoći je dostupan novi Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Online pravopis će svoje tiskano izdanje dobiti u rujnu, a prvi je besplatni pravopis kojim se svi mogu koristiti na internetu!

Pozivamo vas da se koristite Hrvatskim pravopisom i nadamo se da ćete se svakodnevno služiti pravopisnim pravilima, rječnikom i pojmovnikom kao pouzdanim izvorima za rješavanje pravopisnih dvojba te da će vam biti korisni. Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje pisan je za vas te vam ga s radošću predajemo na uporabu.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

 


[OPŠIRNIJE]Dragutin Tadijanović
Claudia Tarle / datum: 27. 6. 2013. 14:09
Na današnji dan prije šest godina hrvatski pjesnik Dragutin Tadijanović umro je u životnoj dobi od 102 godine. (Rastušje, kod Slavonskog Broda, 4. studenog 1905. - Zagreb, 27. lipnja 2007.)
 
Visoka žuta žita

Kada u rumene zore
ili u jasna jutra
prolazim
poljima rosnim
gdje mlad vjetar njiše teške klasove
visokog žutog žita,
iznenada stanem:
i gle!
Moje srce, od radosti, glasno kuca
kao zlatan sat.

       (Dragutin Tadijanović, 1923.)

 


[OPŠIRNIJE]Profesor Baltazar
Claudia Tarle / datum: 21. 6. 2013. 21:21

Profesor Baltazar je osvanuo na najpoznatijoj internetskoj tražilici, čime je Google odao počast Zlatku Grgiću, ocu lika profesora Baltazara, povodom 82. godišnjice njegova rođenja. Genijalni profesor, kojemu je ime dao Pavao Štalter, pomoću svog kompliciranog stroja rješava mnoge probleme svojih sugrađana u Baltazar gradu.

Profesor Baltazar je dobroćudni ljubitelj prirode i svih živih bića, zaštitnik slabijih, borac protiv zla, ekolog, promicatelj tolerancije, mira i ljubavi, duhovit, maštovit, skroman i nenametljiv, uslužan i požrtvovan. To je jedinstven crtani serijal bez nasilja u kojem se svi problemi rješavaju ljudski, moralno i prihvatljivo – na baltazarski način.

Originalni serijal Profesor Baltazar sniman je od 1967. do 1971, ima ukupno 59 epizoda koje traju od 5 do 10 minuta, a tijekom godina doživljava i određene promjene.

Na početku serijala je Izumitelj cipela (režija i animacija Zlatka Grgića, scenarij Borivoj Dovniković i Zlatko Grgić, pozadine Branko Varadin, glazba Aleksandar Bubanović). Pridružuju se slavna imena: Boris Kolar, Ante Zaninović, Zlatko Bourek…  Baltazar je postigao velik uspjeh u inozemstvu, osobito u skandinavskim zemljama i bio je komercijalno najuspješniji projekt Zagrebačke škole animiranog filma. (prema msu.hr)

Sve nastavke ovog kultnog crtanog filma (uključujući kompletan pedagoško-obrazovni program Zagreb filma) možete pogledati na CARNetovom video portalu Baltazar (potrebno se prijaviti u sustav AAI@EduHr uz pomoć lozinke koju ste dobili od nastavnice informatike).


[OPŠIRNIJE]Šegrt Hlapić
Claudia Tarle / datum: 3. 6. 2013. 10:03

Bliži se kraju snimanje dječjeg igranog filma "Šegrt Hlapić" prema romanu Ivane Brlić Mažuranić. Premijeru očekujemo na jesen.

Šegrt Hlapić - igrani film prema romanu I.B.Mažuranić
Scenarij i režija
: Silvije Petranović
U glavnim ulogama:
Šegrt Hlapić: Mile Biljanović, Gita: Ena Lulić
Majstor Mrkonja: Goran Navojec, Majstorica: Hristina Popović
Crni Čovjek: Milan Pleština, Grga: Bojan Navojec
Dobri Košarač: Mustafa Nadarević, Bogati Košarač: Nikola Kojo
Gospodar Cirkusa: Livio Badurina, Gospodar Vrtuljka: Danko Ljuština
Producent: Maydi Mervar Petranović, Produkcija: © Maydi Film i video, Zagreb, Croatia

 


[OPŠIRNIJE]Danas je 21. svibnja, Svjetski dan kulturne raznolikosti
Claudia Tarle / datum: 21. 5. 2013. 10:04

Na Svjetski dan kulturne raznolikosti poučimo djecu prihvaćanju razlika među ljudima čitajući im i pričajući o ovoj važnoj temi. I ne zaboravimo to nastaviti raditi baš svaki, svaki dan!

„Poput duge, svi smo međusobno na osobit način i jedinstveni i slični. Svi imamo kožu, kosu, oči, svi nosimo odjeću, sporazumijevamo se na nekom jeziku, svi se hranimo. Svi imamo osjećaje, misli, nade i snove. Kada nas boli, plačemo, kada smo sretni, smijemo se. Slavimo naše razlike! Poštujmo našu jedinstvenost! Ujedinimo se i izgradimo prekrasnu dugu!" Iz slikovnice Dugine boje, Jennifer Moore


[OPŠIRNIJE]Dragi naši mali prijatelji!
Claudia Tarle / datum: 9. 5. 2013. 16:54

Još smo pod dojmom akcije Crvenog križa Bolnica Bezbolnica kojom su djeca djeci poklanjala knjige i slikovnice za opremanje dječje knjižnice u Klaićevoj bolnici. Najljepši dio ove akcije su iskrene dječje poruke napisane u obliku posveta na doniranim knjigama. Posebno je naše najmlađe učenike dotaklo saznanje kako ima djece koja moraju jako dugo boraviti u bolnici. Napisali su im poruke od srca i poklonili zanimljive knjige. Ponosni smo što se tako puno učenika sa svojim učiteljicama odazvalo akciji. Pročitajte pismo naše male suradnice Klare, učenice prvog razreda

Klara Zupet

Dragi naši mali prijatelji!

Mislimo na vas. Želimo da vam vrijeme koje provodite u bolnici prođe što ugodnije i brže, a vjerujemo da će vam barem malo pomoći i ova knjiga koju vam šaljemo. Uživajte uz lijepu priču i slike. Pozdravljamo vas i želimo što skoriji oporavak, ozdravljenje i odlazak kući svojoj obitelji!


[OPŠIRNIJE]Bolnica Bezbolnica - darujmo knjigu!
Claudia Tarle / datum: 6. 5. 2013. 08:33

Dragi učenici i roditelji,

uključimo se zajedno u projekt Bolnica Bezbolnica u sklopu kojega je Hrvatski Crveni križ  odlučio pomoći u opremanju dječje knjižnice u Klinici za dječje bolesti Zagreb "Klaićeva". Sve što trebate napraviti je da danas poslijepodne, nakon nastave, izaberete s vašom djecom jednu lijepu knjigu ili slikovnicu koju ste već pročitali i donesete je sutra u školu.

U školi ćemo zajedno osmisliti poruke za djecu u bolnici i napisati ih kao posvete u knjige. Napravit ćemo pakete i u srijedu 8. svibnja od 10 do 11,30 sati odnijeti ih na Plokatu gdje će se organizirano prikupljati u organizaciji Crvenog križa. Podržimo zajedno ovu lijepu i humanu akciju!


[OPŠIRNIJE]Martha's Vineyard

Korčulu je u travnju posjetio američki zbor Martha's Vineyard Minnesingers. Nastupili su na Spomeniku, otišli smo ih slušati i svidjeli su nam se. Njihov nastup bio je glazbeno - scenski, lijepo su pjevali, a ples nam je to činio zabavnijim. Neki su nastupili solo i u duetu. Martha's Vineyard  Minnesingers  je srednjoškolski zbor u kojim sudjeluju mladi između 14 i 18 godina. Osnovan je 1967. godine. Zbor je započeo s regionalnim putovanjima, da bi 1984. godine krenuli na turneje po Europi. Skupina vrlo talentiranih mladih plesača i pjevača priređuje nastupe koji oduševljavaju. Vrlo nam je drago što su posjetili Hrvatsku, naročito Korčulu, nadamo se da im je bilo lijepo ovdje i da će opet doći. Svidjela nam se ideja da učenici putuju svijetom, priređuju koncerte, upoznavaju nove krajeve i pritom se dobro zabavljaju.

Saznali smo da je otok Martha's Vineyard malo  veći od Korčule i ima oko 16.000 stanovnika. Nalazi se u Atlantiku uz istočnu obalu Sjeverne Amerike. Glacijalnog je podrijetla, pa ima brojne uvale i lagune. Do otoka su prvi doplovili engleski pomorci Gosnold i Archer 1602. godine. Dali su mu i ime Vineyard (vinogradi) zbog brojnih trsova divlje loze, a Martha's  (Martini) po Gosnoldovoj kćeri. Do 17. stoljeća su jedini stanovnici otoka bili Wampanoag indijanci. Danas na otoku gotovo da nema vinograda, a stanovništvo se  pretežito bavi ribarstvom i turizmom. Zanimljivo je da je redatelj Steven Spielberg 1975. upravo na otoku Martha’s Vineyard snimio svoj slavni film RALJE – Jaws.


[OPŠIRNIJE]Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige i autorskih prava
Claudia Tarle / datum: 23. 4. 2013. 09:18

Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja u spomen na 22. travnja 1501. kada je Marko Marulić dovršio pisanje svojeg najpoznatijeg djela „Judita“. Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer je toga dana 1616. godine umro Miguel de Cervantes, a rodio se William Shakespeare.


[OPŠIRNIJE]Noć knjige 2013. i dani prije... i dani poslije...
Administrator / datum: 18. 4. 2013. 18:08

Gradska knjižnica Ivan Vidali

Manifestacija kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju tradicionalno se u hrvatskim knjižnicama održava 23. travnja čime se obilježavaju dva važna datuma - Svjetski dan knjige i autorskih prava  i Dan hrvatske knjige (22. travnja). Gradska knjižnica Ivan Vidali sa suradnicima započinje program u četvrtak, 18.4. i završava u četvrtak, 25.4. čime u Korčuli imamo tjedan knjige u kojem će sudjelovati veliki broj  učenika osnovne i srednje škole kao i odraslih sudionika ljubitelja knjige, čitanja i pisanja. Pozivamo Vas, pridružite nam se! Preuzmite program i poziv.


[OPŠIRNIJE]Čitaj mi! – nacionalna kampanja za poticanje čitanja kod djece
Claudia Tarle / datum: 7. 4. 2013. 17:05

Već 15 minuta čitanja dnevno za ljubav koja će trajati cijeli život.

Istraživanja su pokazala da djeca kojima se čitaju priče brže uče i bolje razvijaju različite vještine izravno povezane s kasnijim uspjehom u školi i životu.

Na Međunarodni dan dječje knjige, koji se u čast rođenja danskoga književnika Hansa Christiana Andersena obilježava 2. travnja, pokrenuta je prva nacionalna kampanja za poticanje ranoga glasnog čitanja djeci „Čitaj mi!“.

Tijekom kampanje „Čitaj mi!“ s dobrobitima čitanja djeci od rođenja roditelji će se moći upoznati u knjižnicama, u domovima zdravlja i rodilištima u kojima će biti postavljeni plakati i letci s informacijama i savjetima o tome kako i kada čitati djeci te koje su slikovnice primjerene za pojedinu dob. U narodnim knjižnicama bit će organizirane pričaonice priča “Čitam ti priču”, a u suradnji sa školskim knjižnicama organizirat će se natjecanje u čitanju naglas za učenike osnovnih škola u Hrvatskoj.

UNICEF  će u suradnji s pedijatrima i knjižničarima kroz ovu kampanju nastojati knjigu učiniti dostupnom svakomu djetetu, posebno u obiteljima koje žive u teškim materijalnim uvjetima. Organizirat će se i besplatna podjela slikovnica i zajedničko čitanje djeci u gospodarski slabije razvijenim i siromašnijim krajevima Hrvatske. Kampanju su organizirali UNICEF, Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo i Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, uz pokroviteljstvo Ministarstva socijalne politike i mladih.

Više informacija za roditelje na http://www.citajmi.info/naslovna/


[OPŠIRNIJE]Pročitajte Čudnovatu istinu!
Nika Škokić / datum: 10. 3. 2013. 23:34

- Imam neki čudan osjećaj - reče profesor ponovo skidajući naočale.

- Molim? - pitala je njegova žena.

- Imam neki čudan osjećaj, ne znam kako da ti ga opišem, ali osjećam kao da me netko gleda - rekao je Tomić, a Zlatko se skamenio. - Je li ti se ikada dogodilo da, recimo, hodaš ulicom i imaš osjećaj da te netko gleda, a onda se osvrneš i vidiš netko te napadno gleda, ili ne vidiš nikoga, a znaš da te netko gleda?

- Dogodilo mi se, dogodilo mi se nekoliko puta - nasmije se gospođa Tomić.

- E, vidiš takav osjećaj ja sada imam, kao da mi netko stoji iza leđa -  na ove riječi Zlatko je mislio da je uhvaćen i možda bi pobjegao da gospođa Tomić nije rekla: - Koliko ja vidim nitko ti ne stoji iza leđa - nasmijala se - osim ako netko nije nevidljiv.

- Čudno je to - nasmije se profesor i nastavi pisati zadatke. Zlatko je neko vrijeme stajao okamenjen, a onda se nagne preko Tomićeva ramena i pročita zadatke.“

Kako nam sam naslov govori, u ovom romanu dogodit će se nešto čudnovato. Što je to, ispričat će nam Zlatko. Zlatko ima dvanaest godina, običan je dječak koji jako voli igrati nogomet i glumi u školskoj predstavi. Njegov život se potpuno mijenja kada doživi prometnu nesreću. Nema više nogometa, školske klupe i dramskih proba.

Što sada? Kako dalje?

Ovaj roman nam govori o nadi, prijateljstvu i hrabrosti. Otkriva nam snagu koja leži u svakom čovjeku i uči nas najvećoj istini: „Sve što misliš da možeš, ti stvarno i možeš, samo moraš imati dovoljno jaku volju i želju da to ostvariš. Ne postoji nemoguće. Treba samo dobro upoznati sebe i čvrsto vjerovati, onda je moguće sve. Baš sve.“ Je li Zlatko ostvario svoju želju? Je li vjerovao u sebe? Za odgovore na ta pitanja, morat ćete pročitati knjigu Zlatka Krilića. Nećete požaliti, pročitat ćete je u jednom dahu.


[OPŠIRNIJE]Sasvim na svoj način – sjećanje na klasika dječje književnosti
Claudia Tarle / datum: 15. 2. 2013. 17:36

U desetom selu
živi Antuntun.
U njega je malko
Neobičan um.

On posao svaki
Na svoj način radi:
Jaja za leženje
On u vrtu sadi.

Kad se jako smrači,
On mrak grabi loncem.
Razlupano jaje
On zašiva koncem.

Da l’ je jelo slano,
On to uhom sluša.
A ribu da pjeva
Naučiti kuša.

Na livadu tjera
Bicikl da pase.
Da mu miše lovi,
On zatvori prase.

Guske sijenom hrani,
Snijegom soli ovce.
A nasadi kvočku
Da mu leže novce.

Kad kroz žito ide
On sjeda u čun.
Sasvim na svoj način
živi Antutun.

Klikom na sliku pokrenite slikovnicu

Uz pjesmu koju svi znamo naizust i koja nas vraća u bezbrižne dane djetinjstva, prisjećamo se jednoga od omiljenih autora dječje književnosti, pjesnika koji nas svojom poezijom vodi na osvajanje livada i šuma, na suncem obasjane proplanke da vidimo je li drveće prohodalo, kakve je boje potok ili kako trava raste … 

Grigor Vitez je rođen 15. veljače (15.02.1911.- 23.11.1966.)Više na stranicama Nacionalne i sveučilišne knjižnice


[OPŠIRNIJE]Dobriša Cesarić (10. siječnja 1902. – 18. prosinca 1980.)
Claudia Tarle / datum: 10. 1. 2013. 08:56

Prije točno 111 godina rođen je Dobriša Cesarić,  jedan od najvećih hrvatskih pjesnika svih vremena. Poklanjamo vam jednu njegovu pjesmu da vam zamiriše u ovo tmurno jutro.

Naranča

Dohvatih naranču sa stola,
I najedanput
U svijesti mi sinu:
Sada je zima.
Neprijazna, duga,
A ja u ruci držim komad juga.

I zlati mi se naranča u ruci.

Sačuvala je malo južnog sunca
Na svojoj kori,
I smije se,
I miriše,
I gori.

 


[OPŠIRNIJE]Zapisnik o suđenju
Andrea Brčić / datum: 20. 12. 2012. 12:04

Književno djelo Breza Slavka Kolara ponudilo je dovoljno elemenata za sudnicu, školski sat na kojemu sudjeluju svi učenici koristeći elemente iz lektrinog djela. Sudac je nakon čitanja optužnice izvrsno vodio raspravu i usmjeravao je parafrazirajući neka važna pitanja. Obrana je pokušavala obraniti Marka Labudana naglašavajući utjecaj zaostale soske sredine koja nije podržavala pokazivanje osjećaja niti dovoljno skrbila o bolesnima i nemoćnima, a tužiteljsvo ga je teretilo na račun nemara i nesavjesnosti. (Osvrt nastavnice Gordane Curać Depolo)

Z A P I S N I K

6. prosinca 2012. godine (četvrtak) u 8,00 sati započelo je suđenje Marku Labudanu zbog fizičkog zlostavljanja i zapostavljanja supruge Janice. Sudac: Andro Tasovac. Suđenju su prisustvovali tužitelji; Marijeta Markovina i Damjan Borovina, branitelji; Antonia Franić, Lena Franić i Petar Milina. , Svjedoci: seoska baba, Mika, žena Kata, vračara, liječnik, Jaga i optuženi Marko Labudan.

Prvi svjedok bila je baba za koju je utvrđeno da ipak nije vjerodostojan svjedok. Mika je sa sigurnošću u glasu rekao da su se svi mogli bolje odnositi prema Janici, a posebice njegova žena Kata koja je javno priznala da nije voljela Janicu, te da joj je davala teške poslove. Također je rekla da ona i sin nikad nisu raspravljali o problemima i raspodjeli u kućanstvu jer se Marko nije htio miješati u to. Seoska žena koja je uz Janicu bila do zadnjeg trenutka potvrdila je činjenicu da je Janica stalno dozivala Marka koji se na to nije osvrtao, niti ju je došao posjetiti. Vračara je priznala da je ugledala jednu modricu dok ju je liječila. Jedan od važnijih svjedoka, liječnik, uvjereno je rekao kako Janica nikako nije mogla preživjeti u tim lošim životnim uvjetima, te smatra sa su oni uzrok te bolesti uz neprestano maltretiranje od strane Jage i Kate. Janičina jetrva Jaga kaže da nikad nije primjetila ništa čudno u Markovu odnosu prema Janici, pa i to da je i ona obavljala sve poslove, ali da je normalno da pridošlica uvijek sve radi. Optuženi Marko Labudan kaje se za svoje postupke i žao mo je što je Janica preminula, ali ipak priznaje da ga nije bilo dovoljno briga za nju, te da mu je bilo važnije društvo i položaj u društvu.

Porota je nakon zasjedanja donijela odluku da je Marko Labudan kriv, a sud korčulanskog 8.c razreda ga je osudio na 12 godina i 3 mjeseca zatvora. Suđenje je završilo, dosuđene su i manje kazne. Vračara je dobila mjesec dana uvjetne kazne zbog nepoštivanja suda, tužitelji po 10000 kn, a branitelj Petar Milina 2000 kn novčane kazne. (Ekskluzivne fotografije iz sudnice)

zapisničarka: Andrea Brčić


[OPŠIRNIJE]Bajka o ribaru i ribici
Gordana Curać Depolo / datum: 17. 12. 2012. 08:30

Djeca jako vole bajke i lako se uživljavaju u priču. Bajka o ribaru i ribici, A. S. Puškina, vjerojatno je jedna od napoznatijih bajki na svijetu o zlatnoj ribici koja ispunjava sve želje.

Ušla je u naš svakidašnji  život. Kliknite na sliku u pogledajte kako su je doživjeli i oslikali učenici 5. B razreda.  A koje želje su oni uputili ribici? E, takve želje se ne smiju izgovoriti naglas. Neće se ispuniti!


[OPŠIRNIJE]Nova Kokova strašna tajna. Tko je bio zagonetni dječak?
Claudia Tarle / datum: 7. 12. 2012. 08:34

Zagonetni dječak je popularni roman Ivana Kušana i nastavak omiljenog nam romana i  filma Koko i duhovi.  Po njemu se snima igrani film koji  stiže u kina krajem veljače 2013. 

Neustrašivi dječak Koko i u ovom se nastavku zapetljao u neobične avanture i uz pomoć svojih prijatelja rješava nove, strašne slučajeve. Tko je zapravo bio taj zagonetni dječak možete saznati odmah, prije svih! Dođite u školsku knjižnicu i posudite knjigu Ivana Kušana Zagonetni dječak.  Požurite, vidimo se u novoj pustolovini!

(knjigu Koko i duhovi u e-obliku možete preuzeti ovdje).

Zagonetni dječak - igrani film prema romanu Ivana Kušana
redatelj: Dražen Žarković
produkcija: Kinorama i HRT

www.facebook.com/zagonetni


[OPŠIRNIJE]Breza
Claudia Tarle / datum: 1. 12. 2012. 10:07

On- line pomoć za osmaše koji nisu stigli nabaviti Brezu.  

Kliknite na http://www.os-pkanavelica-korcula.skole.hr/knji_nica/lektira8

Zanimljivostsmiley: Slavko Kolar rođen je baš na današnji dan,     1. prosinca 1891. godine.


[OPŠIRNIJE]Umro je Ivan Kušan, pisac našeg djetinjstva
Claudia Tarle / datum: 20. 11. 2012. 16:28

Hrvatski pisac Ivan Kušan, autor slavnog serijala dječjih romana o Koku, ali i mnogih zanimljivih romana za odrasle, umro je danas u Zagrebu u 80. godini života. Nema sumnje da je najpoznatiji po serijalu romana o dječaku Koku, čiji je prvi dio objavljen 1956. pod naslovom 'Uzbuna na Zelenom vrhu'. U njemu je Kušan prvi put čitateljima predstavio lik Koka Milića, nestašnog dječaka koji se nije plašio avantura, koje su potom opisane u još nekoliko romana. I 'Koko u Parizu' ili 'Koko i duhovi' postali su hitovi te nevjerojatno omiljeni među mladim čitateljima, kao i Kušanov roman 'Lažeš, Melita', kojemu je snimljena popularna serija. 'Koka i duhove' je, pak, piščev sin Daniel Kušan preveo na filmsko platno 2011. godine, a film je bio među najgledanijima te godine u Hrvatskoj. www.tportal.hr

Pogledajte prvu epizodu serije "Lažeš Melita", sigurna sam da ćete poželjeti pogledati i ostale!


[OPŠIRNIJE]Mjesec knjige u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali
Claudia Tarle / datum: 12. 11. 2012. 18:07

U mjesecu knjige naši učenici često i rado posjećuju Gradsku knjižnicu Ivan Vidali. Knjižničarke su im pripremile bogat program i gotovo svaki dan po jedna grupa đaka ide u posjet knjižnici, naravno nikad besposleno, nego uvijek s nekim zanimljivim zadatkom. Mali filmofili će pogledat filmove, a neki će uživati u pričanju priča... Kako napraviti slikovnicu? Ili napisati pismo? Napraviti svoj bookmarker? Ne propustite saznati sve novosti iz knjižnice klikom na www.gk-korcula.hr


[OPŠIRNIJE]Kako stvoriti priču?
Sara Kalogjera / datum: 9. 11. 2012. 11:38

U Mjesecu hrvatske knjige Gradska knjižnica organizira razne radionice za učenike osnovne škole. Tako su 5. 11. 2012. došli učenici 3.b s učiteljicom Mirelom na radionicu „Kako stvoriti priču?“. Knjižničarka Milojka Skokandić iz Gradske knjižnice nas je svih lijepo pozdravila i uvela nas u Mjesec hrvatske knjige i stvaranje priča, a onda je nastavnica Claudia Tarle iz naše školske knjižnice pričala o tome kako napraviti slikovnicu. Za početak je najvažnije napisati  dobru priču, a dalje treba slijediti upute natječaja „Moja prva knjiga“ koji se nama jako sviđa. Vježbali smo kako napraviti malu slikovnicu koja služi kao podsjetnik i pomaže nam da rasporedimo tekst i slike. Svima nam je to lijepo ispalo. Zatim smo Đina i ja ispričale sve o tome kako smo na početku stvarale naše priče. Dok smo pričale cijeli 3. b nas je pozorno slušao. Pročitale smo im i po jednu svoju objavljenu priču: Đina je pročitala „Nezaboravan rođendan“, a ja „Knjiga mi priča“. Na kraju smo se počastili bombonima. Baš je to bio lijep dan. Nadamo se da smo dali 3.b malo inspiracije i da će se neko od njih ohrabriti i napisati priču. Prva prilika je natječaj „Priče naših starih“ koji još traje.


[OPŠIRNIJE]Upisali smo se u školsku knjižnicu
Claudia Tarle / datum: 6. 11. 2012. 16:39

Mi prvaši, učenici 1.a i 1.b razreda upisali smo se u školsku knjižnicu. Pročitali smo priču o jednome mišu koji je zalutao u knjižnicu i nečega se jako, jako uplašio.  To mu se dogodilo jer nije znao čitati, a mama i tata mu nikada nisu pričali priče…

Nama se to nikako ne može dogoditi! Dobili smo članske iskaznice i sa zadovoljstvom ih oslikali kako nam se ne bi pobrkale. Naučili smo što knjige vole, a što ne vole i kako ih treba čuvati. Posudili smo prvu slikovnicu, možda ćemo je pročitati sami, a možda nam netko i pomogne? Pogledajte slike!


[OPŠIRNIJE]Tablica za planiranje
Claudia Tarle / datum: 30. 10. 2012. 14:38


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan školskih knjižnica
Claudia Tarle / datum: 24. 10. 2012. 09:47

Međunarodni dan školskih knjižnica proglasila je 24. listopada 1999. g. predsjednica Međunarodne organizacije školskih knjižničara, dr. Blanche Woolls. U Hrvatskoj ga obilježavamo od 2002. godine, a u našoj se školi, već tradicionalno tijekom četvrtog tjedna mjeseca listopada, tim povodom u školsku knjižnicu upisuju prvaši i uz veseli prigodni program posuđuju svoju prvu slikovnicu. Pripreme su u tijeku, veselimo se novim članovima.

 


[OPŠIRNIJE]Prijavite se na natječaj "Priče naših starih"!
Claudia Tarle / datum: 16. 10. 2012. 13:33

Dragi učenici,

Gradska knjižnica Ivan Vidali u suradnji s Turističkim zajednicama Grada Korčule i općine Lumbarda objavljuje poziv učenicima osnovnih škola za sudjelovanje u literarno-likovnom natječaju „Priče naših starih“ s ciljem očuvanja kulturne baštine. Natječaj se objavljuje u okviru Mjeseca hrvatske knjige 2012. čija je ovogodišnja tema aktivno starenje i međugeneracijska  solidarnost. Posjetite što prije neku vama dragu i zanimljivu stariju osobu koja će rado podijeliti svoja sjećanja na protekle dane i običaje. Sve što ste saznali pretvorite u stihove, priče, slike i igrokaze - prijavite se na natječaj i možda baš vi osvojite nagradu! Poziv za natječaj možete preuzeti ovdje.


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige 2012.
Administrator / datum: 16. 10. 2012. 12:46

www.gk-korcula.hr

Tradicionalna kulturna manifestacija Mjesec hrvatske knjige održava se svake godine od 15. listopada do 15. studenoga. Ovogodišnja tema posvećena je Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Knjižnice širom Hrvatske, te brojne druge institucije uključene su u manifestaciju s raznovrsnim programom u cilju promicanja knjige i čitanja. Mjesec hrvatske knjige odvija se u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture RH. Kao i prijašnjih godina raznovrsnim programom Gradska knjižnica "Ivan Vidali" okuplja veliki broj korisnika i posjetitelja u suradnji s udrugama, ustanovama i školama na području Grada Korčule. Program događanja u Mjesecu hrvatske knjige 2012. preuzmite ovdje,


[OPŠIRNIJE]Objavljeni rezultati natječaja Moja prva knjiga 2012.
Đina Radovanović / datum: 16. 5. 2012. 23:27

Objavljeni su ovogodišnji rezultati natječaja Moja prva knjiga 2012. na kojem naša petašica Đina Radovanović uspješno sudjeluje sudjeluje već treću godinu za redom. Njezinu ovogodišnju priču Nezaboravan rođendan pročitajte u Učeničkim radovima, a Đini čestitamo i želimo joj da napiše još puno lijepih priča! Razveselio nas je njezin mail:

Šaljem Vam moju priču Nezaboravan rođendan koja je na ovogodišnjem državnom natječaju Moja prva knjiga 2012  u konkurenciji 649 slikovnica dobila treću nagradu. Priča govori o prijateljstvu,  a inspiracija za priču bio je moj rođendan koji slavim u vrijeme maškara. Nadam se da će vam se priča svidjeti!

 


[OPŠIRNIJE]Fotografije nam pričaju
Claudia Tarle / datum: 30. 4. 2012. 10:11

Započnite listati našu knjigu klikom na slikusmiley!

Ovaj je projekt nastao u školskoj knjižnici kao dio velikog i vrlo uspješnog školskog projekta Moj grad u vremenu koji je izazvao veliko zanimanje naših sugrađana. Prezentiran je kroz čak 33 teme vezane uz našu baštinu. Fotografije nam pričaju  je jedna od tih tema, projekt je nastao u školskoj knjižnici s namjerom stvaranja male digitalne arhive starih slika Korčule.


[OPŠIRNIJE]Baš smo se dobro proveli na Noći knjige u Gradskoj knjižnici
Bernarda Foretić Luka Brkić / datum: 24. 4. 2012. 15:59

Volimo sudjelovati u raznim zanimljivim događajima, a posebno volimo kad se događa nešto drugačije nego inače. Čim smo krenuli put Gradske knjižnice na Noć knjige pitali smo učiteljicu hoće li biti mrak. I bio je, u mraku smo odgledali film Duh u močvari(vidi pdf) i poslije o njemu raspravljali. Drago nam je raspravljati o zanimljivim temama o kojima dosta znamo. To nam je puno draže nego samo sjediti i slušati. Odlična nam je akcija BookCrossinga(vidi pdf) „Knjiga stvara nova prijateljstva - Čitaj i šalji dalje". To je super ideja za razmjenu knjiga, bilo bi nam drago kad bi neka naša knjiga iz Korčule otputovala malo dalje, pa da se nađe npr. u Zagrebu. Ovo treba ponoviti i dogodine! 

Prolistajte stranice Gradske knjižnice Ivan Vidali i pogledajte


[OPŠIRNIJE]Gospodar prstenova: Dvije kule
Roko Tarle / datum: 17. 4. 2012. 14:58

Drugi dio Prstenove trilogije izvorno je napisao J.R.R Tolkien, a u filmsko remek-djelo ga je pretvorio Peter Jackson. Radi se o fantastičnom-epskom-avanturističkom filmu koji nosi s punim pravom epitet jednog od najboljih, ako ne i najboljeg filma u svom žanru.

Film je pun glavnih i sporednih likova koji su toliko zanimljivi da bi se o njima danima dalo pričati, ali u priči su ipak glavni likovi oni koji su najviše doprinjeli filmu, Aragorn, Frodo i čarobnjak Gandalf. Aragorn, koji nam je u prvom dijelu bio poznatiji ka Strider, graničar i šumar, zapravo je jedini preostali živi nasljednik kraljevske loze, te bi on trebao kad se okonča rat za Međuzemlje, vladati njime. Frodo je Hobit iz Shirea, nositelj Prstena. Njegov je zadatak uništiti Prsten, baciti ga u lavu Klete gore da bi zaustavio rat u Međuzemlju i uništio moćnog Saurona i njegovu vojsku.

Radnja filma se razvija kroz dvije priče, jedna prati Froda i Sama i njihove pustolovine dok se kreću prema Kletoj gori, dok druga priča prati Aragorna, Gimlija i Legolasa koji pokušavaju spasiti nestale Hobite Merija i Pipina. Put ih je vodio u šumu Fangorn, veliku mračnu čarobnu šumu. U šumi zatiču bijelu svjetlost, jaku, toliko da nisu mogli u nju gledati. To je bio Gandalf „umrli“ čarobnjak iz prvog dijela koji se borio protiv mračnog Sarumanovog bića i pao u veliku rupu gdje se dugo vremena borio sa zvijeri. Daljnji put više ne prati njihovo traganje za dvojicom Hobita, već ih vodi nazad na zidine Helmove klisure gdje će se pripremati za strahovit napad Sauronove i Sarumanove vojske.

Zastrašujuće scene više tisuća Orka žednih krvi ostavljaju gledatelje bez teksta. Masovne slike obračuna obavijene su jakom kišom koja dočarava crnilo što se nadvilo nad Međuzemljem u tim trenutcima. A zatim se u filmu događa neočekivani obrat. Petog dana iscurpljujućeg boja, kad su ljudske snage već posve klonule, a klisura je već padala pod pritiskom bijesnih Orka, pojavio se ponovno Gandalf, ali ovaj put s vojskom konjanika iz Rohana koja je porazila Orke i natjerala ih da se povuku. Dolaskom Gandalfa u film se vraćaju svijetle boje koje nam dočaravaju svjetlo nad Međuzemljem. Ovo je film koji se gleda više puta, a ako ga netko nije pogledao, propušta veliko djelo filmske umjetnosti. Film koji je u brojnim kategorijama dobio sedamnaest Oskara! Svakako izuzetan film.


[OPŠIRNIJE]Tizian, Tintoretto, Veronese, veliki majstori renesanse
Claudia Tarle / datum: 22. 11. 2011. 23:48

Večeras je u galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu otvorena dugo isčekivana izložba "Tizian, Tintoretto, Veronese, veliki majstori renesanse".  Izložena su najznačajnija djela slavnih renesansnih majstora Venecije koja su tijekom 15. i 16. stoljeća nastajala za naručitelje širom Hrvatske, a najviše po malim mjestima na hrvatskoj obali i otocima. Na ovoj su izložbi prvi put okupljena na jednom mjestu djela slikana na drvu i platnu, nastala u razdoblju od 1450. do 1590. godine. Svjedoče o bogatom životu naših malih gradića u doba renesanse koji u svojim stisnutim urbanim jezgrama još uvijek čuvaju veliko blago. Između četrdesetak izložaka važno mjesto na izložbi zauzima oltarna pala iz naše katedrale sv. Marka koja prikazuje Sv. Marka sa sv. Bartolomejom i sv. Jeronimom. Naslikao je slavni venecijanski slikar Jacopo Tintoretto, nedavno je restaurirana i među najznačajnijim je izlošcima u ovom zamišljenom muzeju renesanse. Izložba će biti otvorena do 22. siječnja 2012. godine. Nadamo se da ćemo biti u prilici posjetiti izložbu! 

Claudia Tarle


[OPŠIRNIJE]Preporuka - Koko i duhovi
Ivana Grbin / datum: 12. 11. 2011. 20:48

Film Koko i duhovi u srijedu u 19,00 sati igrat će u kinu u Korčuli, prisjetimo se najave...

Nedavno je snimljen film Koko i duhovi prema istoimenoj knjizi Ivana Kušana, hrvatskog književnika koji je najpoznatiji upravo po napetim romanima o dječaku Koku. Ovo je prvi film iz serijala, a režiser Daniel Kušan obećao je još nastavaka. Koko se doselio u novu zgradu i to u stan starog Vinceka za kojeg su svi mislili da je davno umro. No, Kokov prijatelj, koji inače ne vjeruje u duhove, primjetio je jedne večeri starog Vinceka kako priča s nekim i nije mogao vjerovati svojim očima. Sve to ispriča Koku, koji mu naravno, ne vjeruje, ali se ipak malo zamisli. Nedugo nakon toga počele su im se događati mnoge čudne stvari. Kokova je sestra oteta, tajni prolazi, sumnjivi prijatelji... Počeli su istraživati. Ali, ne želim vam sve otkriti. U glavnim ulogama su Antonio Parač (Koko), Kristian Bonačić (Zlatko), Filip Mayer (Miki), Ivan Maltarić (Božo) te Nina Mileta (Marica). Film je jako zanimljiv i napet i sigurna sam da će se svima svidjeti. Mogu ga pogledati svi, od malih do velikih. Koko ima i svoje stranice na kojima možete pogledati trailer. Kliknite na


[OPŠIRNIJE]Naše školske stranice među 10 najboljih!
Claudia Tarle Judita Bojić / datum: 10. 11. 2011. 21:22

S veseljem vas obavještavamo da su web stranice OŠ Petra Kanavelića ušle u finale CARNET- ovog CMS natjecanja "Skockajte web! 2011.", što znači da smo među 10 najboljih web stranica osnovnih škola u Hrvatskoj!

Za ulazak u finale zaslužni su svi suradnici čije smo priloge objavljivali, a posebno naš školski web tim. Zadovoljstvo nam je još veće jer smo sudjelovali prvi put. Natjecale su se 123 škole - 84 osnovne i 39 srednjih. Čestitamo svima, posebno pobjednicima kojima će nagrade biti dodjeljene na CARNetovoj korisničkoj konferenciji CUC, koja se ove godine održava u Rijeci.

Više o natjecanju možete pročitati na  http://www.skole.hr/natjecanja/CMS/rezultati


[OPŠIRNIJE]Suradnja otočkih knjižnica u Mjesecu hrvatske knjige
Sara Kalogjera / datum: 4. 11. 2011. 17:11

Gradska knjižnica Ivan Vidali potaknula je sve otočke knjižnice na suradnju povodom Mjeseca  hrvatske knjige. Predstavili smo slikovnice Vesela susjeda Đine Radovanović i moga Srećka u svemiru. Tako smo nas dvije predstavljale svoje slikovnice u Blatu i Veloj Luci sa željom da još naših vršnjaka pokuša pisati i ilustrirati vlastite priče.

U rano ujutro u 8:15, 2.11.2011. krenuli smo autima. Iz Gradske knjižnice je išla ravnateljica Tajana Grbin, Milojka Skokandić i Izabel Skokadić, a iz školske Claudia Tarle. Prvo  smo  krenuli u Velu Luku. Tamo su nas lijepo dočekali i počastili kolačima i sokom. Pozvali su nas na radio, ali nismo imali puno vremena. Žao nam je što nismo uspjeli dati intervju. Počela je  prezentacija. Dvorana je bila puna učenika.  Lijepo smo se prestavili, govorili o našim slikovnicama i o natječaju Moja prva knjiga. Zapamtite  izreku  SVE  SE MOŽE KAD SE HOĆE,  trebat će vam, jer oko puno toga se treba potruditi. Sve smo uspjeli reći i morali smo žuriti prema Blatu.

U  Blatu su nas već svi čekali  i odmah je počelo. Ova prezentacija je bila još zanimljivija jer smo čitali djelove naših priča. Bilo je puno učenika i učiteljica. Mislim da im je bilo zanimljivo. Malo smo se zadržali u knjižnici, a zatim smo se Đina i ja otišle u park igrati.

Baš nam je bilo ljepo i zabavno. Drago mi je što smo bili i nadam se da će puno vas sudjelovati u ovogodišnjem natječaju Moja prva knjiga

Želim vam puno sreće svima!!!!  


[OPŠIRNIJE]Lista dobrih knjiga za djecu, mlade i roditelje
Claudia Tarle / datum: 3. 11. 2011. 10:30

Dragi roditelji!

Mjesec je hrvatske knjige, vrijeme kad smo najviše posvećeni aktivnostima vezanim uz knjigu i čitanje. Ako niste sigurni što odabrati u moru novih izdanja imamo preporuku najkvalitetnijih naslova objavljenih u 2010. godini u odabiru hrvatskih knjižničara. Odabir se temelji na procjeni kvalitete ilustracije, teksta, jezika i opreme, te primjerenosti i zanimljivosti sadržaja s ciljem da se mladim čitateljima ponudi kvalitetna i zanimljiva literatura kako bi oni uistinu uživali u dobroj knjizi.

Knjižničari preporučuju: Lista dobrih knjiga objavljenih u 2010. godini


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige 2011.
Claudia Tarle / datum: 20. 10. 2011. 22:39

Mjesec hrvatske knjige je tradicionalna manifestacija hrvatskih knjižnica koja se svake godine odvija od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture kroz niz raznovrsnih aktivnosti vezanih uz knjigu i čitanje. Zašto se veselimo suradnji s Gradskom knjižnicom, koja je pripremila bogat program, Srednjom školom Petra Šegedina i ostalim knjižnicama na otoku pročitajte pod opširnije!


[OPŠIRNIJE]Promocija zbirke "Pišem ti priču"
Sara Kalogjera / datum: 13. 10. 2011. 15:42

Promocija zbirke “Pišem ti priču” koju čini četrdesetak priča i ilustracija izabranih autora održala se 30.09. 2011. u Zagrebu  u kulturnom klubu O’GRADA. Među četrdesetak priča našle su se i dvije autorice iz naše škole,  Sara Kalogjera s pričom „Knjiga mi priča”  i Đina Radovanović s pričom „Kruh za siromahe”.

Zbirka se može posuditi u Gradskoj knjižnici, školskoj knjižnici ili naručiti na stranici izdavača SEMAFORA.

Kako je bilo najbolje će te doznati iz prve ruke, klikom na opširnije pročitajte Sarin članak o promociji.


[OPŠIRNIJE]Željka Horvat Vukelja u našoj školi
Claudia Tarle / datum: 4. 10. 2011. 10:50

Nedavno je našu školu posjetila Željka Horvat Vukelja, poznata hrvatska književnica za djecu. Njezin Reumatični kišobran, Hrabrica i Slikopriče su na popisu školske lektire za prvi i drugi razred, a onima malo starijima poznata je kao glavna i odgovorna urednica Modre Laste, časopisa s kojim su odrastale generacije i generacije učenika, sve od 1954. godine kad je tiskan prvi broj.

Susreti su okupirali svu dječju pažnju. One najmlađe je uvukla u Slikopriče i natjerala ih da upotrijebe svu svoju maštu kako bi improvizirali, glumili i igrali se bez skupih igračaka – uz pomoć drvenih kuhača i šarenih čarapa…

Gospođa Željka je po struci profesorica i iako je davno, davno predavala u školi svakome je mališanu odmah zapamtila imesmiley! Onima malo starijima se pružila izvrsna prilika  da pitaju i doznaju sve o nastanku časopisa i novina. Puno malih novinarskih tajni je izašlo na vidjelo. A Modra lasta? Nakon tolikih godina još je uvijek mlada, zabavna i puna iznenađenja.

Pogledajte  i pročitajte kako je Željka Horvat Vukelja  ostavila jak dojam na naše učenike. 


[OPŠIRNIJE]Moja prva knjiga
Đina Radovanović / datum: 2. 10. 2011. 18:37

29. rujna bila sam pozvana na Završnu svečanost državnog natječaja Moja prva knjiga 2011. Svečanost se održavala u Gradskom kazalištu „Zorin dom“ u Karlovcu. Ni rano jutarnje buđenje niti dug i dalek put do Karlovca nisu umanjili moje ushićenje toga dana. U Karlovac sam stigla sa mamom oko 14,30 sati. Malo slobodnog vremena iskoristile smo za šetnju gradom na 4 rijeke. U 16 sati bila je otvorena izložba ovogodišnjih slikovnica prispjelih na državni natječaj Moja prva knjiga. 632 slikovnice iz 150 škola diljem Hrvatske i puno ljudi pristiglih da uživaju u ljepoti dječjeg stvaranja ispunjavali su izložbenu dvoranu. Ponosno sam ugledala moju slikovnicu koja je sa još 16 drugih slikovnica bila na posebnom mjestu. U 17 sati ušli smo u gledalište Gradskog kazališta gdje je za mene u prvom redu bilo rezervirano mjesto na kojem je pisalo moje ime. Za ovu prigodu bio je pripremljen i lijep program koji su izvodili baletni studio i dječji zbor, a pripremljena je i kazališna predstava na temu jedne od pristiglih slikovnica. Na kraju svečanosti slijedila je podjela nagrada i predstavljanje pobjedničkih slikovnica.

Kad sam prozvana, popela sam se na pozornicu kazališta i predstavila sebe, svoju slikovnicu, grad i školu iz koje dolazim. Na pitanje voditelja programa kako je nastala moja priča, ispričala sam kako sam je osmislila. Nakon svečanosti upoznala sam se sa mojom omiljenom književnicom Sanjom Pilić s kojom sam se slikala. Bio je ovo moj nezaboravan dan. Moja slikovnica „Vesela susjeda“  sada ponosno krasi moju policu s knjigama.


[OPŠIRNIJE]Pitali smo ... Sara Kalogjera
Sara Kopač Rafaela Matković Karmen Padovan / datum: 24. 6. 2011. 15:33

Članice našeg web tima su intervjuirali Saru Kalogjeru, učenicu naše škole kojoj je hobi čitanje, pisanje i ilustriranje priča i koja je već s deset godina u rukama imala svoju vlastitu tiskanu knjigu. 

- Kakav je osjećaj imati svoju vlastitu knjigu?

Neobičan je osjećaj. Vidiš da piše tvoje ime, na koricama vidiš svoju sliku. Čudno, uzbudljivo.

- Jesi li sretna?

Jesam, naravno da sam sretna.

- Kako je prošlo predstavljanje knjige i je li ti bila velika trema?

U početku me je bilo malo sram. Iznenadilo me što je bilo puno ljudi na promociji, iznenadilo me što su učenici govorili o meni, zbor, super je bila torta u obliku slikovnice. Sve je bilo iznenađenje. Nisam znala što su mi sve spremili. Moja teta Verica i njen dečko Boris su napisali transparent. To je bilo odlično.

- A kako ti je išlo potpisivanje knjiga?

Vježbala sam u razredu s prijateljicama, birali smo najbolji potpis. Zabavno.

- Voliš li astronomiju? Jesi li zbog toga izabrala zvijezde i planete?

Dok sam pisala priču igrala sam „Sunčicu“ i gledala sam na internetu kako izgledaju planeti. Bilo mi je važno da sve bude po redu i točno. Zanima me astronomija, ali ne baš tako puno. Jednostavno sam maštala kako je to biti astronaut.

- Zašto si glavni lik nazvala Srećko, poznaš li u stvarnosti nekog Srećka?

Ne, ne poznam nijednog Srećka, inspirirao me jedan crtić. On ima i jednu prijateljicu koja se spominje u slikovnici i zove se Srećka.

- Koliko ti je trebalo da napišeš slikovnicu?

Prva ideja, za prvu slikovnicu, nastala je na radionici pričanja priča s nastavnicom Claudijom.

Trebalo mi je dosta dok napravim slikovnicu, oko tri mjeseca. U stvari, ona prva slikovnica je nastala za čas, ali ova prava, s pažljivim ilustracijama, nastajala je malo pomalo. 

- Je li ti netko pomagao?

Pisala sam i crtala sama, ali svi su se zanimali kako mi ide: mama, tata, učiteljica, prijateljice.

U samoj izradi slikovnice mi je pomagala nastavnica Claudia, tako da sve bude po pravilima natječaja Moja prva knjiga. Koliko točno treba bit stranica, što smije pisat na koricama, što ne smije, naslovnica, pa nešto o sebi...

To ponekad bude jako komplicirano.

A slikovnicu je na kraju trebalo i sašit. To mi je napravio tata.

- Kako ti se svidjelo u Karlovcu?

U Karlovac sam išla s tatom. Bilo je lijepo i uzbudljivo iako je padala kiša. Najviše mi se svidio jedan park u gradu, prepun cvijeća. Neobičan je, nije ravan nego prepun brežuljaka. Nikad nisam vidjela takav park. U dvoranu smo došli rano. Bila je puna stolova na kojima su se izlagale knjige. Svidjela sam se curama koje su tamo bile i uređivale dvoranu, pa su me pustile da im se pridružim. Malo sam im pomagala, malo čitala knjige, stvarno je bilo super slikovnica.

Žao mi je što nisam upoznala Sanju Pilić. Nije došla u Karlovac jer je i ona imala promociju knjige. U žiriju je bio još jedan pisac, Tito Bilopavlović, njega sam upoznala.

- Koliko je djece sudjelovalo na natječaju?

Preko šesto djece.

- Zašto su pravila natječaja tako stroga?

Ne znam. 

- Jesi li sve sama ilustrirala?

Da, sve sam sama ilustrirala.

- Čini nam se teško svaki put nacrtati Srećka da ti ispadne isti. Kako ti je to uspjelo?

Nije mi svaki put uspijevalo, trebalo mi je ponavljat više puta. Na početku on nije bio isti ovakav, bio je mršav i žgoljav. Mama je rekla da je bolji ovaj debeljuškasti. . . 

- Što ti je  bilo najdraže crtati?

Kad sam počela radit priču svidjelo mi se kako crtam zvijezde. Počela sam ih oblačit. Tako su zvijezde postajale različite. Ima svakakvih zvijezda: pjevačica, kuhara, plesača…

- Koju su tehniku upotrebljavala?

Kombinirala sam svašta. Vodene boje, flomasterke i drvene. U originalu sam sve ukrašavala gliterima. Ali u tiskanoj knjizi se to ništa ne može vidjet. Baš mi je žao.

Zato smo na promociji knjige izložili originale. Čak i onu prvu „prvcatu“ koja je bila nastala odmah nakon radionice u školi.

- Pišeš li neku novu knjigu?

Da, napisala sam jednu priču i napravila ilustracije za natječaj koji se zove „Knjiga mi priča“. Poslala sam je na natječaj pa ćemo vidjeti što će bit. Sad mi je baš zanimljivo pratiti natječaje i pisati priče za njih.

- Uskoro ćeš u peti razred, je li ti žao što više nećeš biti u svom razredu?

Ja volim svoj 4. b i učiteljicu Lili. Sve su mi cure iz razreda super prijateljice i sve ih jako volim. Muški znaju bit malo i dosadni. Žao mi je što više nećemo biti skupa, ali mi ćemo se i dalje družit. U petom razredu bi voljela ostat s Ivanom Bilić.

- Kako je imati sestre blizanke?

Hmmm… što ću vam reći, nije lako. Ponekad bi ih i pomiješala.

Loše je imat sestre blizanke jer mi ne daju da uđem u njihovu sobu, a kad mene nema doma one ulaze u moju i sve mi razbacaju. Ali, nekad su i dobre.

- Što radiš kad ne crtaš i pišeš?

Igram se u mojoj ulici, zove se Pelavin mir. U toj ulici nitko nije posvađan. Svi koji dođu kažu kako bi u njoj ostali živjeti. Moja je ulica najsretnija i najmirnija.

- Što se najčešće igrate?

Graničara.

- Pa kako igrate graničara po skalinama?

To je tajna.

- Za kraj nam reci, koji bi san najviše željela ostvariti?

Letjeti! Kad bi mi se moglo nešto tako ostvariti, najviše od svega bi željela letjeti.

- Gdje bi prvo poletjela?

Prvo bi letjela poviše Korčule, onda bi posjetila Plitvička jezera i Krku, a nakon toga poletjela bi oko svijeta i uputila se u svemir.

Zahvalili smo Sari na razgovoru i poželjeli joj da napiše puno knjiga i ostvari svoje snove. Sretno!

 
 

[OPŠIRNIJE]Bilo je lijepo na predstavljanju Sarine slikovnice
Claudia Tarle / datum: 20. 5. 2011. 18:30

Jedan nimalo običan događaj svih nas je ispunio veseljem: naša četvrtašica Sara Kalogjera u prepunom Domu kulture predstavila je uz pomoć prijatelja  svoju slikovnicu „Srećko u svemiru“. Čestitamo joj od srca jer imati deset godina i svoju vlastitu knjigu zaista nije mala stvar!

U ime izdavača, Gradske knjižnice Ivan Vidali, dobrodošlicu je zaželjela ravnateljica Tajana Grbin i prenijela nam srdačne pozdrave profesora Gorana Kalogjere, Korčulanina sa Sveučilišta u Rijeci, koji je sa zadovoljstvom podržao neobičnu odluku uredništva biblioteke Žilković da ove godine povjerenje pokloni slikovnici. Tako je Sara postala najmlađi autor u ovoj biblioteci!

Posjetitelji događanja su bili dio  veselog i šarmantnog programa kojeg su mahom osmislili Sarini prijatelji iz razreda uz naš uvijek izvrsni školski zbor. Jedan dio programa je i za samu Saru bilo iznenađenje! A po njezinoj želji je prijateljica Ivana Bilić prezentirala samo dio iz slikovnice jer... ipak nije željela otkriti kraj priče, a i najveće je zadovoljstvo listati pravu knjigu.

A svi mi veliki, koji smo bili uključeni u nastajanje ove slikovnice na bilo koji način, zaključili smo kako nam je sav taj posao, prije svega, bio veliko zadovoljstvo.

Učiteljica Lili Favro je istaknula kako je uz Saru ponosna na cijeli svoj 4. b i sve male umjetnike u njemu!

Mentorica Claudia Tarle govorila je o tome kako je slikovnica malo - pomalo nastajala i koliko je zahtjevno napraviti pravu autorsku slikovnicu, kojoj je  jedno dijete autor i teksta i ilustracija. To ne bi bilo lako ostvariti ni nekom puno starijem čovječuljku, kako kaže Sara u svojoj zahvali za sve one starije ljude za koje se nada da će uz djecu pročitati njezinu  knjigu.

Poželjeli smo joj da i dalje knjige piše, ilustrira i voli!

Kako je bilo na predstavljanju  i  kakvo joj je još iznenađenje u obliku torte priredio 4. b – pogledajte u fotogaleriji.

Pročitajte intervju sa Sarom u rubrici Pitali smo.


[OPŠIRNIJE]Čestitamo!!!
Judita Bojić / datum: 26. 2. 2011. 20:42
Sara i Claudia, čestitamo na uspjehu sa slikovnicom "Srećko u svemiru" i želimo vam još puno uspješnih projekata.

Sve čestitke i učiteljici Lili, obitelji i cijelom 4.b!


[OPŠIRNIJE]Natječaj "Moja prva knjiga 2011."
Claudia Tarle / datum: 23. 1. 2011. 13:53
Poleti u svijet mašte...

Već sedmu godinu za redom otvoren je natječaj „Moja prva knjiga” - državni natječaj za sve učenike osnovnih škola kojeg pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa organizira CNS - Centar za neohumanističke studije iz Karlovca.

Natječaj se sastoji u pisanju i ilustriranju vlastite priče, a glavna nagrada je tiskanje nagrađenih knjiga!

Povjerenstvom predsjedaju književnici Sanja Pilić i Tito Bilopavlović. Svrha natječaja je poticanje mašte, kreativnosti i svijesti o pravima djece i mladih, te razvoj likovno-literarnih vještina, odgovornosti za okoliš i potrebi brige za zajednicu.

Natječaj je otvoren do 31. ožujka, a samo jedna osoba smije biti autor teksta i slika.

Učenici naše škole sudjelovali su više puta, a prošle godine je učenica 4.b razreda Sara Kalogjera, dobila posebnu poticajnu nagradu za slikovnicu „Srećko ide u svemir“ koju je sama napisala i ilustrirala i o kojoj ćete uskoro čuti više.

Poticaj je tu, a na vama je da započnete sa stvaranjem vaše knjige!

Za početak je dovoljno da imate kratku, zanimljivu i originalnu priču, a zatim dođite po savjet i pomoć u školsku knjižnicu kako se ne bi obeshrabrili - sama tehnička izvedba slikovnice vrlo je zahtjevna, a pravila natječaja su stroga.

Pišite priču, skicirajte ideju, maštajte – i vidimo se u školskoj knjižnici!

Vaša knjižničarka Claudia Tarle :)


[OPŠIRNIJE]O školstvu u školi
Claudia Tarle / datum: 21. 12. 2010. 18:28

Knjiga „Prilozi povijesti školstva na otoku Korčuli - Grad Korčula“ autora pok. Josipa Joza Fazinića koju je uredio i nastavio Neven Fazinić, predstavljena je javnosti 16. prosinca u školskom ambijentu, u atriju OŠ Petra Kanavelića. U program nas je uvela klapa Korkyra, a školska dramska družina šarmantno nas je vratila u đačko doba. 

 

 

 

 

 

 

Nakon uvodne riječi Berislava Ćurkovića, ravnatelja OŠ Petra Kanavelića, Marija Hajdić, ravnateljica Gradskog muzeja koji je izdavač knjige, istaknula je značaj čitavog projekta koji je isključivo rezultat nimalo lakog posla koji je napravio pok. Jozo Fazinić shvativši značenje arhiva za jedno malo mjesto, te entuzijazma njegovog sina Nevena koji je unatoč teškoćama, pa i nemaru Državnog arhiva prema budućem arhivu grada Korčule nastavio posao svoga oca i bez kojega bi ova građa još negdje čekala u kartonskim kutijama da vrijeme učini svoje.

 

 

 

 

 

 

O knjizi je govorila prof. Stanka Kraljević. Kroz petnaest bogato ilustriranih poglavlja autor nas vodi kroz sve oblike školovanja koji su postojali u Korčuli, na Vrniku i Badiji i kroz sva zaboravljena mjesta na kojima se odvijala nastava. Stare svjedodžbe, slike, popisi đaka i učitelja, dokumenti.. sve do današnjih dana.

 

 

 

 

 

 

 

Na samom kraju programa Neven Fazinić je u suradnji s dobro raspoloženom publikom prokomentirao malo starih fotografija.

 

 

 

 

 

 

 

Bila je to jedna zanimljiva zimska večer u kojoj smo se opušteno i ugodno družili s prošlošću. Lijepo je znati da je Korčula još 1400. godine imala učitelja kojega je plaćao grad. S ovom knjigom u ruci zaista se imamo čime hvaliti, a svima koji su je stvarali zahvaljujemo od srca. Spasili su od zaborava jedan važni, a skoro sasvim nepoznati dio korčulanske povijesti. 

Claudia Tarle


[OPŠIRNIJE]Predstavljanje knjige u našoj školi
Claudia Tarle / datum: 14. 12. 2010. 12:07

Gradski muzej Korčula i OŠ Petra Kanavelića pozivaju Vas na svečano predstavljanje knjige Josipa Joza Fazinića „Prilozi povijesti školstva na otoku Korčuli – Grad Korčula“ u četvrtak, 16. prosinca u 18 sati, u atriju Osnovne škole Petra Kanavelića.

Knjigu će predstaviti prof. Stanka Kraljević uz prigodni program učenika.

 „Svi smo dio svog života proveli u školskim klupama. Neki od nas imali su  priliku vratiti se u školu, ali ovaj put iza katedre. Ova je knjiga dio zahvalnosti za sve ono što su generacije nastavnika kroz rad u školi i izvan nje doprinijele  na podizanju pismenosti, kulture i napretka...“

Claudia Tarle


[OPŠIRNIJE]Feraliće u ruke!
Claudia Tarle / datum: 10. 11. 2010. 20:03

Kad padne prvi mrak u večeri na vižiju sv. Martina, korčulanskim ulicama zamirisat će lojenice (lojenica recept.pdf) i zaiskrit feralići, a onda, nakon žamora i dogovora, začut će se pisma svetome Martinu.

I tako svake godine, vraćamo se u neka stara vremena uljanica i petrolejki, nekih drugih mirisa i melodija…

Sretni smo što se ovaj naš običaj sačuvao i još uvijek veseli male i velike Korčulane, a dio baštine koja se prenosi iz generacije na generaciju je i rasprava o tome - koje su riči prave.

Sve što se sačuvalo ima svoju vrijednost, vrijeme ulazi u pjesme, mijenja ih i piše opet neku svoju povijest. Sačuvano je i pjeva se desetak različitih kitica u raznim kombinacijama. I zato nema krivih riči.

Pjevajte sa zadovoljstvom ono što ste baštinili od svojih roditelja i čuvajte s ponosom stare običaje. Neke su kitice gotovo zaboravljene, u prilogu je verzija koju obično pjevaju djeca, a bez obzira koja je prava -  ispod šest kitica - ne priznamo.    

Klikni na (sv. martin riči.pdf)

…Martin će van popivati

Kano sokol biloj zori

Al' ga vaja dočekati

U zelenoj gustoj gori...

Claudia Tarle


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan školskih knjižnica i upis prvaša
Claudia Tarle / datum: 29. 10. 2010. 11:32

U ponedjeljak, 25. listopada obilježili smo Međunarodni dan školskih knjižnica upisom naših najmlađih učenika u školsku knjižnicu. Prvaši još nisu naučili sva slova, ali za knjigu nikad nije ni prerano ni prekasno. Pročitali smo priču „Miš u knjižnici“, oslikali članske iskaznice i raspravili što knjige ne vole.

Od Međunarodnog dana školskih knjižnica učenici 1. a i 1. b su punopravni članovi naše školske knjižnice, pogledajtefotografije.

A za Vas, dragi roditelji, pripremili smo nekoliko savjeta.

Vaše dijete je zakoračilo u jedan novi svijet i sad je na početku. ZNATI ČITATI je tek prvi  korak u  pustolovini koja se zove VOLJETI ČITATI. ali, ljubav prema čitanju je vrlo osobna stvar. Recepta nema, samo boljih i lošijih načina kojima možemo potaknuti djecu da zavole knjigu. Znat ćete da ste na pravome putu samo po tome što će dijete čitanje doživljavati kao nagradu, a ne kao kaznu.

Prisiljavanje uglavnom šteti. Čitanje je najvažniji dječji „posao” na početku školovanja, no mnogi odrasli ne shvaćaju koliko je to težak zadatak. Uloga roditelja je neprocjenjiva na tom putu, posebno danas, kad izloženi utjecaju različitih medija imamo sve manje vremena za knjigu. Uvijek naglasite da i vi volite čitati!

Ako imate običaj čitati s djetetom to je neprocjenjivo, ali ponekad promijenite navike, pa čitajte zajedno – ali svatko svoju literaturu. Neka osjeti ugodnu atmosferu koju pruža samostalno čitanje, ne smatrajte to uzalud potrošenim vremenom i vama će dobro doći (ako čitate samo prije spavanja dijete vas nikad neće vidjeti - radije peglajte prije spavanja). Razmislite koliko puta vas dijete vidi s knjigom u ruci – a djeca vas oponašaju!

Pokazujte interes za knjige koje posuđuje iz knjižnice ili od prijatelja. Darivajte ga slikovnicama i potaknite ga da i ono daruje knjige svojim prijateljima za rođendan.

Što ako vaše dijete, koje zna čitati i zna svoje obveze, još uvijek želi da mu vi čitate priče? Zašto ne? Djeca obožavaju pričanje priča, a to  razdoblje ionako prebrzo prođe. Ipak, nemojte se uvući u klopku: čitati djetetu nije isto što i čitati umjesto njega.

Možda će stalno čitati jednu te istu slikovnicu. Nemojte mu braniti, već pokušajte saznati zašto mu je baš ta knjiga tako dobra. Ne sviđa mu se knjiga? Motivirajte ga da je svejedno pročita kako bi vam moglo objasniti što mu se nije svidjelo. Znati obrazložiti svoje mišljenje  bit će djeci od koristi i onda kad pročitane lektire budu davno iza njih. Promislite je li se vama sviđala baš svaka lektira?

Čini vam  se da bi moglo čitati više i da bi trebalo birati kvalitetniju literaturu? Svakako gradite njegov ukus, ali nemojte previše kritizirati niti braniti čitanje stripova i časopisa. Svaki trening koji razvija vještinu čitanja je dobar. Dijete  mora čitati bez muke da bi u jednom trenutku moglo početi učiti čitanjem, posebno u višim razredima osnovne škole. Bez dobre tehnike čitanja sav ostali trud pada u vodu. Tad će biti suvišno pitanje zna li dijete čitati i voli li to. Postat će bitna učinkovitost: koliko brzo i s kolikim stupnjem razumijevanja dijete čita. Ne treba ni spominjati čitav niz osobina koje se razvijaju čitanjem: bogatstvo rječnika, maštovitost, moralne prosudbe, misaoni razvoj…

Zato, pomognite djetetu uživati u čitanju. Sad je pravo vrijeme za početak. Hrabrite ga i nikad ne nudite nagrade

–        NAGRADA JE PROČITANA PRIČA.

školska knjižničarka Claudia Tarle


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju