preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula

Login

Iz povijesti škole...

Dan jabuka u 1.a učiteljice Meri Amadeo, 2015. godina

(pogledaj album starih fotografija)

Vremenska prognoza

 

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Koliko vremena dnevno provodim za računalom?
Javite nam se!

Imate sliku, komentar, kritiku, pohvalu... Sudjelujte u stvaranju stranica, javite se!

claudia.tarle@gmail.com

Tražilica

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 5. 2010.

Ukupno: 2116410
Ovaj mjesec: 4391
Ovaj tjedan: 1653
Danas: 142

-

Kulturna baština
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projekt 3. b - Stare korčulanske obitelji
Autor: Liljana Favro, 20. 3. 2015.

Petak, 13. ožujka 2015.

Mi već dugo učimo o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Za kraj ove cjeline učiteljica je smislila vrlo zabavnu terensku nastavu.  Podijelila nas je u 4 grupe. Uz pomoć priče - zadatka i plana grada tražili smo kamene grbove starih korčulanskih obitelji.

Nismo znali o kojim se obiteljima radi. Tek kad smo zadatak izvršili, saznali smo.

Obitelj ŠPANIĆ

Članovi grupe: Franka, Marko F.,Grgur, Marino, Stipe

Naša grupa trebala je pronaći palaču Španić i njen grb.

Uz pomoć plana s lakoćom smo pronašli palaču. Ispred palače dočekala nas je teta Neda koja nam je pričala o obitelji Španić. Saznali smo da je to bila poznata korčulanska obitelj, a njen najznačajniji  član biskup Nikola Španić. Zaslužan je za uređenje svih crkava na otoku. Dao je izraditi kapelicu sv. Antona, stepenice i drvored čempresa. Pokopan je u toj kapelici. Zaslužan je i za utemeljenje sela Račišće. Teta Neda nam je dala i listić sa zanimljivostima o biskupu Španiću. Stvarno nam je pomogla i vrlo smo joj zahvalni. Kad smo izvršili taj dio zadatka našli smo se s ostatkom razreda i učiteljicom na Trgu sv. Marka i tamo jedni drugima ispričali što smo naučili.

Obitelj LEŠIĆ

Članovi grupe: Paula, Karla, Darko, Marko Ž., Frano

Karla, Frano, Darko, Marko i ja dobili smo zadatak pronaći palaču Lešić Dimitri i grb obitelji Lešić.

Na planu grada smo označili put kako ćemo doći do palače. Ispred nas je dočekala teta Lada. Odmah smo uočili grb na stupu balkona na prvom katu. Grb je kruškolikog oblika, sa zvijezdom i ružom, a ispod grba ja anđeo, potječe iz XVII st. Teta Lada nam je puno pričala o Palači i grbu. Zanimljivo je da smo isti grb pronašli i unutar palače, na I. katu, na tzv. piano nobile (tu su se nekad održavali plesovi). Biskup Lessio je sagradio Palaču. Pošto nije imao djece naslijedile su je njegove nećakinje. Danas je palača pretvorena u  hotel, a apartman u kojem smo bili zove se Venecija. Osjećala sam se kao u raju. Sjedila sam za ogromnim stolom, na ogromnoj stolici. Čini mi se da je netko bio nadahnut pričom Alisa u zemlji čudesa, a ja sam princeza u toj priči. Bilo mi je drago i zanimljivo posjetiti palaču. Nisam znala da je tako lijepo i bogato uređena.

Obitelj ARNERI

Članovi grupe: Jan, Roko, Magdalena, Mladen, Iva

Negdje na sredini ulice Rafa Arnerija nalazi se palača obitelji Arneri. To je naša palača!

Ispred nje čekala nas je teta Lana. Od nje smo naučili puno o obitelji Arneri. Najzanimljivija je priča o grbu. Na grbu se nalaze tri kruške. Objasnila nam je da se obitelj Arneri prije prezivala Pirusović. Na talijanskom pera znači kruška i tako su kruške simbol te obitelji. Važan član obitelji bio je junak pomorskih bitaka Arneriu i po njemu je obitelj u 16. st promijenila prezime. Izlažući naučeno i slušajući prijatelje iz razreda shvatili smo da je od svih obitelji koje smo u ovom zadatku upoznali  naša obitelj Arneri jedina koja još ima  žive članove. Ponosni smo jer i naš bazen nosi ime člana naše obitelji Arneri.

Obitelj KANAVELIĆ

Članovi grupe: Nina, David, Davor, Lana, Vito, Ana

Našoj grupi bilo je najuzbudljivije! Mi smo se izgubili. Dok smo čitali iz plana grada gdje trebamo ići malo smo se zbunili. Srećom, dok smo izgubljeni lutali, sreli smo učiteljicu. Rekla nam je da smo na krivom kraju grada. Vratili smo se na početak.

Uspješno smo pronašli palaču obitelji Kanavelić i saznali da se grb obitelji Kanavelić nalazi u Gradskom  muzeju. U muzeju nas je čekala teta Marija. Pokazala nam je grb i pričala o obitelji Kanavelić.  Pošto naša škola nosi ime člana te obitelji o Kanavelićima smo već dosta znali. Novost nam je bila da je grb te obitelji najstariji kameni grb u gradu. Za potpuno izvršenje zadatka trebalo je ostatku razreda ispričati što smo naučili i pokazati palaču i grb. Mi smo ih odveli do palače, crkvice i grba.

Pogledajte još super fotografija u našoj foto galeriji.


povratak na naslovnicu

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju