preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula

Login

Iz povijesti škole...

Upis prvaša u školsku knjižnicu, 2010. godina

(pogledaj album starih fotografija)

Vremenska prognoza

 

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Koliko vremena dnevno provodim za računalom?
Javite nam se!

Imate sliku, komentar, kritiku, pohvalu... Sudjelujte u stvaranju stranica, javite se!

claudia.tarle@gmail.com

Tražilica

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 5. 2010.

Ukupno: 2115655
Ovaj mjesec: 3636
Ovaj tjedan: 898
Danas: 64

-

Učitelji stvaratelji

Ovu rubriku posvećujemo učiteljima stvarateljima koji u slobodno vrijeme pišu, slikaju, stvaraju... Želimo im puno dobre inspiracije!


 

vijesti
Učenička mašta i vedrina pretočene u umjetnička djela
Claudia Tarle / datum: 6. 10. 2018. 12:37

U tjednu u kojem obilježavamo Svjetski dan učitelja, na Profilovom portalu je objavljen intervju s našim nastavnikom Likovne kulture, Abelom Brčićem. Za više kliknite ovdje.


[OPŠIRNIJE]Muke po praznicima
Luči Farac / datum: 19. 1. 2017. 10:14

Zamislite moju nevolju. Neki dan, po povratku sa zimskih praznika, cijeli smo sat pričali svoje dojmove o proteklim praznicima. Nisam nigdje bio, nisam se imao čime pohvaliti. Svi su se negdje skijali, klizali, putovali i da ne nabrajam više. Još sam se kući pripremao što ću ispričati, lagati ne smijem, toga se bojim.

Babu i didu sam već prošle godine iskoristio. A nećeš ti uz vrh do Pupnata, to je možda bilo dobro za prvaša, sada sam ipak stariji. Da sam barem bio na klizalištu u Korčuli pa makar i ruku slomio! Nešto bi se dogodilo, a i svi bi mi se na gips potpisali. Nisam mogao nagovarati mamu da me poveze kad su ona i susjeda s toliko bijesa govorili da je ta ledena papilova čista ludost.
Eto preživio sam i to, uz sve što su vijesti i prognoze bile pune - čega? Snijega, bure, snijega, poledice.
Skijali su i u središtu našeg glavnog grada, samo sam se ja "nasanjkao".
Drugi dan, kada sam mislio, sve se vraća u normalu jer je učiteljica nacrtala tablicu za igru asocijacija, doživio sam ponovno još jedno mučenje.

Normalno, odgonetnuo sam glavni pojam SNJEŠKO, što je bio samo uvod za tekst: Kako je snijeg pao. Učiteljica je još rekla kako je dobro što snijeg možemo vidjeti na Pelješcu, a mi se ne trebamo mučiti sa svim onim problemima koji dolaze snijegom. Možete li vi to zamisliti, možete li zamisliti......
Ne, ni to još nije bilo sve. Na kraju zadatak: Zamisli da trebaš nekog mlađeg od sebe naučiti kako se o pravi snješko. Napiši!
Prvo sam bio jako bijesan, a onda sam se sjetio nekih savjeta sa boce Jane i smirio sam se. Skroz sam se uživio, sjetio sam se dječice iz crtića "Srce u snijegu".

Sve sam napisao ovako:
Za snješka treba prvo dočekati snijeg, bez njega ovo ni ne pokušavajte.
Napravi dvije velike grude kotrljanjem niz padinu ako je ima..... itako dalje lonac, mrkva, botuni ili gumbi, sve je to bilo dobro, a onda sam dao sebi oduška i napisao:
Ako mislite da mu je hladno toplo ga umotajte u Hajdukov šal pa neka pjeva "Bili su bili vrhovi planina".
Mislio sam da će se učiteljica ljutiti a onda bi joj sve bio rekao kako mi je dosta to podnošenje računa poslije praznika i tog snijega koji je sve zabijelio osim našeg mjesta, ali ona se tako slatko nasmijala a onda dodala Eto do godine ćemo za lektiru čitati Snijeg u Splitu.
E, pa što mi drugo ostane nego zapjevati iz svega glasa..... nosi mi se bijela boja, te je boje radost moja.....

Luči Farac, učiteljica PŠ Račišće


[OPŠIRNIJE]Umjetnici u akciji - Što se čeka, izvlačimo!
Claudia Tarle / datum: 19. 12. 2016. 17:50

Što nastavnici rade u slobodno vrijeme? Ako pitamo nastavnika likovne kulture Abela Brčića sigurno će nam reći da je slikanje iszovremeno njegovo zanimanje, posao i hobi u slobodno vrijeme. 

Ponosan je na sudjelovanje u izložbi "Što se čeka, izvlačimo!" koja je otvorena 15. prosinca u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu, a osobita mu je čast da je pored vrlo zvučnih imena likovnih umjetnika njegova slika na naslovnici kataloga. Ova neobična izložba ekološkog karaktera je okupila likovne umjetnike koji su fotografijama udahnuli novi život svojim likovnim i umjetničkim izričajem. 

Više o izložbi rekao je Abel Brčić: "Što se čeka, izvlačimo" je naziv izložbe koja je nastala zalaganjem i trudom fotografa i zaljubljenika u čist okoliš Romana Ibriševića. Uspio je u nastojanju da nam predoči što se sve u prirodi odbacuje uz jarke, potoke, uvale, kanjone, livade... Fotografirao je 15 000 fotografija olupina automobila, kamiona, autobusa i sličnih odsluženih cestovnih prometala. U suradnji sa Renault Nissan Hrvatska i Udrugom Zelene stope uspio je motivirati brojne poznate likovne umjetnike u Hrvatskoj da njegovu fotografiju snimljene olupine oslikaju svatko na svoj način, svojim likovnim i umjetničkim izričajem, dajući snažnu poruku i podršku ideji očuvanja okoliša .

Na izložbi izlažu: Bachrach & Krištofić / Bašić / Berber / Beroš / Brčić / Cesarec / Gjalski Filipović / Ibrišević /  Jelavić / Junaković / Jurić / Kalavaris / Komljenović / Kovačić / Kuliš / Magaš/ Nobilo / Oreb / Prstec / Splivalo / Trenc / Turčić /. 

Vrijedno je spomenuti da su između 23 izlagača na izložbi čak četiri autora s otoka Korčule: Abel Brčić, Stipe Nobilo, Izvor Oreb i Emilija Kalavaris.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju